Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Први тријумф после Фенербахчеа

Црвена звезда - Мега

Аутор: ЦЗБГ, Павковић М. 

Kошаркаши Црвене звезде савладали су на домаћем паркету екипу Мега Лекса. У дворани у Желенизку црвено-бели су славили резултатом 88-70. Тиме је окончан низ од четири пораза у свим такмичењима.

Била је ово прва победа Звезде још од првог евролигашког тријумфа над екипом Фенербахчеа. Питање победника решено је у трећој четвртини, коју су домаћи добили чак 15 разлике, убацивши у том периоду игре чак 30 поена.

Од почетка сезоне се као главни проблем у Звездиној игри истиче организација игре. Цифра од 21 асистенције можда некоме ко није гледао вечерашњи дуел у Желенизку изгледа као да су црвено-бели на добром путу да нагомилане проблеме санирају, али то је само демилично тачно. У одређеним периодима су изабраници Андрије Гавриловића показивали недостатке у организацији игре, који су се манифестовали у мањку креативности.

Истини за вољу, Лорензо Браун за вечерашњи наступ заслужује похвале. Први креатор игре екипе Андрије Гавриловића је за нешто мање од 20 минута убацио 11 поена уз врло добре проценте шута из игре (4/5 за два и 1/2 за три поена), а томе је додао и пет скокова, четири успешна додавања и једну украдену лопту.

Далеко боља партија од његове замене, Филипа Човића, који наставља са слабим партијама. Он је за мање-више идентичну минутажу утакмицу завршио без поена (само два покушаја за три поена из игре), додавши томе једну ухваћену лопту, четири асистенције и једну украдену лопту.

Најефикаснији у редовима Црвене звезде био је Дејан Давидовац. На његовим крилима су црвено-бели сломили отпор ривала у трећој четвртини. Давидовац је за 27 минута убацио 17 поена, уз два скока и две украдене лопте. Своју класу је још једном добром партијом потврдио и Стратос Перпероглу. Грчки ветеран је победи свог тима допринео са 11 поена, пет скокова, три успешна додавања, али и три одузете лопте.

Оно што улива наду навијачима Звезда да би њихов тим могао да изађе из играчке и резултатске кризе у којој се нашао јесу партије центара црвено-белих. Вероватно кључни статистички податак у дуелу са Мегом јесте однос у скоковима. Играчи Звезде забележили су 35 скокова (од тога чак 16 офанзивних) наспрам 22 скока кошаркаша Меге.

Ваља на овом месту истаћи дабл-дабил учинак Џејмса Гиста (14 поена и десет скокова), али оно што нарочито радује јесте врло добра партија Огњена Kузмића. Након свега што му се издешавало у последње време, центар Црвене звезде полако се враћа у такмичарску форму. Он је, наиме, за девет и по минута убацио седам поена, пет пута ухватио лопту, али забележио и два успешна додавања.

Наредну утакмицу кошаркаши Црвене звезде одиграће у Евролиги као гости турког Анадолу Ефеса.

Скочи на траку са алаткама