Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда пала у другом полувремену

Црвена звезда - Барселона

Кошаркаши Црвене звезде нису успели да направе изненађење и савладају фаворизовану екипу Барселоне на паркету хале “Александар Николић”.  Након шок терапије и одласка тренера Томића, Андрија Гавриловић који је преузео екипу успео је са њом да држи ритам само у првих 20 минута. Касније су његови изабраници пали, нарочито у пољу напада и допустили су екипи Барселоне да се врати у меч и заслужено слави. Морамо истаћи да је Црвена звезда и поред добре, на моменте одличне, одбране имала велики проблем у организацији напада и да су терет у другом полувремену изузетно лоше изнели Лорензо Браун и Филип Човић који никако нису успели да повежу редове своје екипе.

Црвено-бели су одиграли веома добро полувреме. У првој трећини Звезда је кренула одлично. Играли су пулени Андрије Гавриловића одличну одбрану и тројком Борише Симанића дошли у водство од 12:6. После те тројке следи неколико лоших решења Гиста и Џенкинса, али онда је уследила фантастична одбрана управо Џенкинса након које Звезда долази до 14:9. Ова четвртина се завршава кошем Стратоса Перпероглуа за водство Звезде од 16:12. Вреди напоменути да је Звезда у овом периоду иамла чак 7 изгубљених лопти што је на неки начин резултирало са свега ћетири поена предности за наше кошаркаше.

Друга четвртина креће тројком Кјурика за 16:15, али одлични Огњен Добрић враћа тројку и на семафору је 19:15. Барселона поново долази на само поен заостатка (19:18) а тројку постиже Хигинс, међутим Џејмс Гист враћа тројку и Звезда опет има четри поена предности (22:18). У тим тренуцима на паркет улази Огњен Кузмић који је испрачен великим аплаузом и скандирањем његовог имена. Звезда појачава ритам и управо кошем Кузмића долази на +10 (30:20). Када је Мохамед Фаје постигао три поена за 33:20, чинило се да ће црвено-бели сломити Барселону. Ипак са 7 поена Миротића гости се враћају на 33:27, а Давидовац и Симанић са линије слободних бацања враћају Звезду на +9 (36:27). Црвено-бели су имали напад, али 15 секунди до краја Лорензо Браун губи лопту и Звезда бива кажњена тројком Ханге за коначних 36:33 на полувремену.

Трећа четвртина није никако била добра за црвено-беле. Након што је Лорензо Браун постига четри поена и довео Звезду у водство 42:35, исти играч прави своју четврту личну грешку и излази са паркета. Од тада креће Звездин суновррат и Барселона успева да преокрене меч и да на последњи одмор оде са предношћу од 49:57.

Ни поледњи период није био добар за чету Андрије Гавриловића. Барселона је константно држала ритам који њој одговара и није допуштала Звезди да се врати у меч. Тек на пет минута до краја црвено-бели су успели да смање на 8 разлике за госте кошем Џејмса Гиста, али при резултату 57:67 Звезда из неспортске Хигинса користи само једно слободно бацање и било је јасно да ће се црвено-бели тешко вратити у утакмицу. Последњи покушај биле су две тројке (Фаје и Гист) за смањење на седам поена разлике, али екипа Светислава Пешића успела је меч да приведе крају и тако остане на перфектном скору од 4-0 у Евролиги. Коначан резултат меча био је 65:73.

У Звездиним редовима једини двоцифрен био је Џејмс Гист са 10 постигнутих поена.

Црвена звезда сада има скор 1-3, а следећу утакмицу у елитном такмичењу игра у Истанбулу против екипе Анадолу Ефеса (29. октобар).

Скочи на траку са алаткама