Košarka Košarka/Evroliga Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda pred punom Arenom savladala Fenerbahče

Autor: CZBG, Pavković M. 

Crvena zvezda ostvarila je prvi trijumf u ovogodišnjem izdanju Evrolige, savladavši Fenerbahče rezultatom 68-56. Crveno-beli su tako zabeležili drugu pobedu u devet susreta sa prvakom Evrope iz 2017. godine. Najefikasniji u redovima domaćih bio je Lorenzo Braun sa 13 poena, tri skoka i šest asistencija. Pratili su ga Stratos Perperoglu sa 11 ubačenih poena, dva skoka i tri uspešna dodavanja i Džejms Gist sa 11 poena, osam uhvaćenih lopti i jednom asistencijom. Vrlo zapažene role imali su i Mohamed Faje i Derik Braun. Reprezentativac Senegala u redovima Zvezde ubacio je osam poena, dodavši tome i sedam skokova, ali i dve blokade. Najzvučnije letošnje pojačanje crveno-belih, Derik Braun, ubacio je sedam poena, uz osam skokova (od toga sedam ispod protivničkog koša). Igru Fenerbahčea je svojim poenima nosio Nando De Kolo sa 19 poena, tri skoka, četiri uspešna dodavanja i jednom ukradenom loptom. Pored njega, jedini vredan pomena je Muhamed Ali sa 13 poena, dve uhvaćenje lopte, tri asistencije i jednom ukradenom loptom.

James Gist - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB19
Foto: https://www.euroleague.net

Pre analize same utakmice treba napomenuti da je veliku pobedu svoje ekipe ukaljala grupa ljudi koji se deklarišu kao navijači Zvezde,  Delije. Oni su, naime, pre početka meča, ali i tokom same utakmice u više navrata upućivali uvrede na račun Nikole Kalinića, bivšeg košarkaša Crvene zvezde i reprezentativca Srbije. Podsetimo, reč je o ljudima koji bojkotuju Jadransku ligu, ali im zato nije problem da se pojave na evropskim utakmicama i, u svom dobro poznatom maniru,  vređaju, prave štetu sopstvenom klubu i po sopstvenom nahođenju određuju kome će dodeliti epitet ”izdajnika”. Ono što je sigurno jeste da Evroliga na ovakve stvari sigurno neće gledati blagonaklono, pa nam ostaje da vidimo kakve će konsekvence snositi Crvena zvezda za postupke pomenute grupe. Redakcija CZBG portala se ovim putem izvinjava Nikoli Kaliniću, uz napomenu da uvrede ne predstavljaju stav većinskog dela navijača Crvene zvezde.

U izuzetno tvrdoj utakmici lako je utvrditi gde leži ključ pobede – u dobro organizovanoj, agresivnoj odbrani. Valja istaći i da je Zvezde pojedine segmente svoje igre značajno unapredila u odnosu na utakmicu u Atini. Kao glavni razlog poraza od Panatenaikosa istaknuta je lošta organizacija igre, odnosno loš učinak igrača sa pozicije jedan (Lorenza Brauna i Filipa Čovića). Lorenzo Braun je večeras nastavio gde je stao u prvom kolu ABA lige protiv Primorske. Poentirao je, razigravao je svoju ekipu (šest uspešnih dodavanja), jednom rečju – radio je sve ono što se očekuje od kvalitetnog kreatora igre sa takvim pedigreom. Takođe, za razliku od prethodnog evroligaškog dvoboja, igrači na visokim pozicijama nadskakali su i nadigrali centrasku liniju gostiju (36 naspram 27 skokova gostiju) , doduše značajno oslabljenu. Podsetimo, Žofri Lovernj nije doputovao sa ekipom, a Jan Veseli je nastupio nedovoljno spreman, tek izašao iz povrede.

Nando De Colo - Fenerbahce Beko Istanbul - EB19
Foto: https://www.euroleague.net

Prva četvrtina protekla je uglavnom u igri ”koš za koš”, uz agresivne odbrane na obe strane terena. Sredinom druge četvrtine prvu osetniju prednost stekla je Crvena zvezda. Prvo je poentirao Derik Braun, da bi nakon pogodaka za tri poena Dejana Davidovca i Stratosa Perperoglua, te poena Džejmsa Gista nakon ofanzivnog skoka, crveno-beli otišli na šest poena razlike. Znala je ekipa Željka Obradovića da odgovori na ovo. Iskoristivši loše građenje reketa u nekoliko navrata, Fenerbahče se vratio šutem za tri poena. Pogotkom Nanda De Koloa, izabranici Željka Obradovića potpuno su uhvatili rezultatski priključak (29-28). Ipak, dobrom sekvencom Lorenza Brauna (poeni uz faul) Zvezda je uspela da na odmor ode sa prednošću od pet poena razlike (35-30). Tamo gde su stali u drugoj, crveno-beli su nastavili u trećoj četvrtini. Posle dosuđene tehničke greške De Koloa, Bili Beron je bio precizan, da bi u narednom napadu trojku pogodio Stratos Perperoglu. Odmah zatim grčki veteran ponovo poentira za velikih plus devet za Zvezdu (46-37). Poenima iz reketa i dobro organizovanom odbranom Zvezda je održavala prednost sve do sredine četvrtog dela, kada izabranici Željka Obradovića koriste prazan hod u igri Zvezde i činjenicu da su crveno-beli bez rešenja u napadu, kada zakucavanjem Veselog i trojkom Diksona prilaze na samo jedan koš razlike (53-51). Ključnu ulogu je tada odigrao Muhamed Faje, prvo pogotkom van linije 6,75 posle tajam auta, a onda i blokadom i dobrom igrom u odbrani. Prelomila je Zvezda utakmicu u tim trenucima, koju je svojom trojkom zaključio Lorenzo Braun postavivši konačnih 64-56.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama