Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда пред пуном Ареном савладала Фенербахче

Аутор: ЦЗБГ, Павковић М. 

Црвена звезда остварила је први тријумф у овогодишњем издању Евролиге, савладавши Фенербахче резултатом 68-56. Црвено-бели су тако забележили другу победу у девет сусрета са прваком Европе из 2017. године. Најефикаснији у редовима домаћих био је Лорензо Браун са 13 поена, три скока и шест асистенција. Пратили су га Стратос Перпероглу са 11 убачених поена, два скока и три успешна додавања и Џејмс Гист са 11 поена, осам ухваћених лопти и једном асистенцијом. Врло запажене роле имали су и Мохамед Фаје и Дерик Браун. Репрезентативац Сенегала у редовима Звезде убацио је осам поена, додавши томе и седам скокова, али и две блокаде. Најзвучније летошње појачање црвено-белих, Дерик Браун, убацио је седам поена, уз осам скокова (од тога седам испод противничког коша). Игру Фенербахчеа је својим поенима носио Нандо Де Коло са 19 поена, три скока, четири успешна додавања и једном украденом лоптом. Поред њега, једини вредан помена је Мухамед Али са 13 поена, две ухваћење лопте, три асистенције и једном украденом лоптом.

James Gist - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB19
Фото: https://www.euroleague.net

Пре анализе саме утакмице треба напоменути да је велику победу своје екипе укаљала група људи који се декларишу као навијачи Звезде,  Делије. Они су, наиме, пре почетка меча, али и током саме утакмице у више наврата упућивали увреде на рачун Николе Калинића, бившег кошаркаша Црвене звезде и репрезентативца Србије. Подсетимо, реч је о људима који бојкотују Јадранску лигу, али им зато није проблем да се појаве на европским утакмицама и, у свом добро познатом маниру,  вређају, праве штету сопственом клубу и по сопственом нахођењу одређују коме ће доделити епитет ”издајника”. Оно што је сигурно јесте да Евролига на овакве ствари сигурно неће гледати благонаклоно, па нам остаје да видимо какве ће консеквенце сносити Црвена звезда за поступке поменуте групе. Редакција ЦЗБГ портала се овим путем извињава Николи Калинићу, уз напомену да увреде не представљају став већинског дела навијача Црвене звезде.

У изузетно тврдој утакмици лако је утврдити где лежи кључ победе – у добро организованој, агресивној одбрани. Ваља истаћи и да је Звезде поједине сегменте своје игре значајно унапредила у односу на утакмицу у Атини. Као главни разлог пораза од Панатенаикоса истакнута је лошта организација игре, односно лош учинак играча са позиције један (Лоренза Брауна и Филипа Човића). Лорензо Браун је вечерас наставио где је стао у првом колу АБА лиге против Приморске. Поентирао је, разигравао је своју екипу (шест успешних додавања), једном речју – радио је све оно што се очекује од квалитетног креатора игре са таквим педигреом. Такође, за разлику од претходног евролигашког двобоја, играчи на високим позицијама надскакали су и надиграли центраску линију гостију (36 наспрам 27 скокова гостију) , додуше значајно ослабљену. Подсетимо, Жофри Ловерњ није допутовао са екипом, а Јан Весели је наступио недовољно спреман, тек изашао из повреде.

Nando De Colo - Fenerbahce Beko Istanbul - EB19
Фото: https://www.euroleague.net

Прва четвртина протекла је углавном у игри ”кош за кош”, уз агресивне одбране на обе стране терена. Средином друге четвртине прву осетнију предност стекла је Црвена звезда. Прво је поентирао Дерик Браун, да би након погодака за три поена Дејана Давидовца и Стратоса Перпероглуа, те поена Џејмса Гиста након офанзивног скока, црвено-бели отишли на шест поена разлике. Знала је екипа Жељка Обрадовића да одговори на ово. Искористивши лоше грађење рекета у неколико наврата, Фенербахче се вратио шутем за три поена. Поготком Нанда Де Колоа, изабраници Жељка Обрадовића потпуно су ухватили резултатски прикључак (29-28). Ипак, добром секвенцом Лоренза Брауна (поени уз фаул) Звезда је успела да на одмор оде са предношћу од пет поена разлике (35-30). Тамо где су стали у другој, црвено-бели су наставили у трећој четвртини. После досуђене техничке грешке Де Колоа, Били Берон је био прецизан, да би у наредном нападу тројку погодио Стратос Перпероглу. Одмах затим грчки ветеран поново поентира за великих плус девет за Звезду (46-37). Поенима из рекета и добро организованом одбраном Звезда је одржавала предност све до средине четвртог дела, када изабраници Жељка Обрадовића користе празан ход у игри Звезде и чињеницу да су црвено-бели без решења у нападу, када закуцавањем Веселог и тројком Диксона прилазе на само један кош разлике (53-51). Кључну улогу је тада одиграо Мухамед Фаје, прво поготком ван линије 6,75 после тајам аута, а онда и блокадом и добром игром у одбрани. Преломила је Звезда утакмицу у тим тренуцима, коју је својом тројком закључио Лорензо Браун поставивши коначних 64-56.

Скочи на траку са алаткама