Хокеј Хокеј/Вести

Жалба СКХЛ Црвена звезда на одлуку директора такмичења

У неким претходним текстовима, на нашем порталу, имали сте прилике да прочитате критике на рад Савеза и директора такмичења, а који су доносили одлуке директно на штету нашег хокејашког клуба. Управо због тога Хокејашки клуб Црвена звезда уложила је жалбу Лига одбору, а на основу неоправдане одлуке директора такмичења Богдана Дабовића о регистрацији утакмица службеним резултатом у корист ХК Партизан. Такође, клуб је информисао остале клубове, учеснике Националног првенства о жалби коју је СКХЛ Црвена звезда упутила. У наставку је текст жалбе који је упућен Лига одбору СХЛС-а 7.10.2019. године.

“СКХЛ Црвена звезда улаже жалбу и приговор Лига одбору на одлуку директора такмичења да се утакмице које су требале бити одигране 28. септембра за селекције У12 и У14 између екипа ХК Партизана и СКХЛ Црвене звезде, као и утакмице која је требала бити одржана 29. септембра између селекција У16 екипа СКХЛ Црвена звезда и ХК Партизана региструју службеним резултатом.

Према члану 109. Правилника о такмичењу СХЛС-а упућујемо жалбу Лига одбору на одлуку директора такмичења под бројем Т-78 / 19 од 30.09.2019. под следећим условима.

· Да нам се достави вредност бода чију висину је УО СХЛС требао да одреди пре почетка такмичења и о томе обавести клубове.

· Такође, молимо да нам се доставе имена и састав Лига одбора којем желимо да упутимо жалбу на одлуку директора такмичења Богдана Дабовића.

Основ за жалбу на одлуку Т-78 / 19 од 30.09.2019 директора такмичења Богдана Давбовића је следећи:

· Правилник о такмичењу достављен је 27.09.2019. а прва утакмица која је требала бити одиграна по новом правилнику је већ 28.09.2019.

· Према правилнику из 2014. године, па и правилнику достављеном 27.09.2019. наведено је следеће

I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Правилника о такмичењу

Члан 4.

Такмичарска сезона почиње у периоду 01. септембар – 15. октобар а завршава се најкасније 31. марта наредне године. Такмичарска сезона се сваке године утврђује Календаром такмичења за сваку појединачну такмичарску селекцију

Члан 3.

У току такмичења не могу се вршити никакве измене овог Правилника, као ни пропозиције за текућу сезону такмичења.

Овде је управо пример кршења Правилника у обе верзије из 2014. и 2019. године. Наведени Правилник о такмичењу и Пропозиције о такмичењу могу бити примењивани тек од следеће такмичарске сезоне.

· Пропозиције такмичења шаљу се клубовима пре Правилника о такмичењу. Пропозиције мејлом 5. септембра, а Правилник о такмичењу 27. септембра, а логично је да се Пропозиције такмичења праве на основу Правилника о такмичењу, а не обрнуто.

· Правилник о такмичењу 2019. године

У делу XI. УТАКМИЦЕ Правилника о такмичењу

Члан 56.

Све утакмице старијих почетника у Државном првенству играју се у трајању од 3 x 15 минута чисте игре, са обавезним изменама постава након 90 секунди, са паузама између периода у трајању од 10 минута.

· У Пропозицијама такмичења за У12 наведенио је следеће: Трајање утакмице 3 x 18 мин без заустављања времена

· Правилник и пропозиције такмичења нису усклађени и не зна се која правила важе за селекцију старији почетници, а била је прва на распореду по Календару такмичења.

· Правилник о такмичењу 2019. године

У делу XI. УТАКМИЦЕ Правилника о такмичењу

Члан 57.

Све утакмице млађих почетника играју се у трајању од 2 x 9 минута без заустављања времена („прљаве игре“) са обавезним изменама постава на сваких 90 секунди, са паузама између периода у трајању од 10 минута

· У пропозицијама такмичења за У10 наведенио је следеће: Трајање утакмице 2 x 12 мин без заустављања времена. Поставе се смењују на 60 сец

Правилник и пропозиције такмичења нису усклађени и не зна сне која правила важе за селекцију млађи почетници.

Накнадну исправку Правилника о такмичењу добијамо од генералног секретара СХЛС-а мејлом 04.10.2019. 6 (шест) дана од одиграних утакмица које је директор такмичења регистровао службеним резултатом за ХК Партизан. У том се Правилнику напрасно усаглашавају правила такмичења млађих селекција са пропозицијама, како би одлука имала легитимитет, што сматрамо још једним великим пропустом и додатно оснажује наше аргументе да је одлука директора такмичења била исхитрена и брзоплета.

· У делу III. УТАКМИЦЕ Правилника о такмичењу

Ни у једном делу овог поглавља се не спомиње право наступа девојчица и правила која се примењују за њихов наступ, као и право да наступају са дечацима и по којим условима. Према овом Правилнику о такмичењу, девојчицама није допуштено такмичење, а то сматрамо великим пропустом Савеза да се у Правилнику о такмичењу не дефинише право играња хокеја на леду за девојчице. Како у нашем клубу имамо доста девојчица, из Правилника о такмичењу није се могло дефинисати да ли могу да играју, док по Пропозицијама такмичења то могу.

Ми смо у допису од 9. септембра доставили бројне замерке и предлоге на Правилнике и Пропозиције такмичења, али никада нисмо добили одговор или коментар од стране Стручног савета за који нисмо ни обавештени да ли је формиран, и ако јесте, који су чланови Стручног савета. Такође смо позвали на хитан састанак све клубове и представнике СХЛС, како би се прецизно дефинисали оквири у којем ће се национално првенство одиграти, а Правилници, Календари и Пропозиције ускладили са могућношћу клубова.

Из горе наведеног, сматрамо да је жалба основана и да је, за добробит Националног првенства, клубова и СХЛС, непходан хитан састанак и решавање нагомиланих неправилности и контрадикторности Правилника и Пропозиција такмичења како не би имали још већи хаос у хокеју.

Тражимо да се неправилности отклоне и поништи одлука директора такмичења како би неодигране утакмице биле одигране, а првенство одржано регуларно.

Срдачан поздрав”

Да ли ће људи из Савеза као и директор такмичења имати слуха за оно што траже водећи људи Црвене звезде, остаје нам да видимо. Из искуства и праксе која је иза нас, чисто сумњамо у то, мада се искрено надамо да у тој сумњи грешимо.

6 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

  • Da li bi Zvezda i Partizan pristali da jednom mesečno/nedeljno deca odigraju međusobne utakmice u Pioniru?

    Jedne nedelje/meseca Zvezda odvoji svoj trening za takvu utakmicu, sledeće nedelje/meseca Partizan?

    Igra bez kontakta, siguran sam da bi roditelji bili spremni da plate sudijama za suđenje. Pravila kao recimo u Mađarskoj. I najmanji kontakt je isključenje. Ako treba bez publike.

    Za tako nešto ne treba dozvola Saveza.

    Delimo led, sudbinu, a deca međusobno igraju samo u Sloveniji, Hrvatskoj, …

  • Jedno pitanje molim!?? Deca su nam u prvom planu i uvek ce tako biti!!!!Ali interesuje me , jer nam sada klub( zvezda naravno) bojkotuje “holbus” pa ih saljete u Bugarsku na turnir ili….????

  • Da je srece da i jedni i drugi malo spuste loptu, savez ponisti te utakmice, zvezda prestane da bojkotuje utakmice, led u pioniru pravedno rasporedi na sve klubove i pre svega, dogovore se da deca imaju normalnu sezonu kakvu zasluzuju a odrasli da budu pravi primer ponasanja za decu.

    • Poštovani Novosađanine, Zvezda ne bojkotuje utakmice. Zvezda se spremala preko leta za ovu sezonu, ali je jasno navedeno zašto je nastao problem. Ja se lično ne sećam da je Zvezda namerno nešto bojkotovala, a da su uslovi bili regularni. Savez vuče izuzetno pogrešne poteze i očito je da im je Zvezda (samo oni znaju zašto) trn u oku.

      • Jasno mi je da Zvezda smatra da su uslovi bili neregularni i da zato nije dosla da odigra utakmice. Istovremeno, savez smatra da su bili regularni i da je trebalo doci do odigravanja tih utakmica.

        Obzirom da obe strane smatraju da su u pravu, morao se staviti ego sa strane i naci neko resenje (koje ce, nadam se, doci u vidu odgovora na zvezdine zalbe).

        Ono sa cime se, po licnom utisku, ogromna vecina slaze jeste da savez vuce pogresne poteze.

        Nadamo se samo da ce smoci snage i mudrosti da savez profunkcionise kako treba i da predstavlja potporu i podrsku klubovima, jer ovo trenutno ne vidu bas mnogo cemu…

Скочи на траку са алаткама