Košarka Košarka/Najava utakmica

Počinje ABA liga: Zvezda i Partizan prvi favoriti

Autor: CZBG, Pavković M. 

Utakmicom Mega Bemaks – Cedevita Olimpija (63:87; Marko Simonović 24 poena, tri skoka i četiri ukradene lopte) počelo je 19. po redu izdanje regionalnog košarkaškog prvenstva. U prethodnih 18 najviše uspeha zabeležili su srpski klubovi. Srpski timovi penjali su se na pobedničko postolje čak 13 puta. Najtrofejniji je Partizan sa šest titula, sledi Crvena zvezda sa četiri, FMP sa dve, te ekipa Vršca sa jednom osvojenom titulom. Cibona i Zadar bili su šampioni po jednom, slovenačka Olimpija je, takođe, jednom podigla pehar namenjen osvajaču lige, a jednu titulu ima i podgorička Budućnost, kao i Makabi iz Tel Aviva koji je u svom drugom učešću u ABA ligi u sezoni 2011/12 osvojio titulu (prethodno je najtrofejniji izraelski klub učestvovao u ABA ligi u sezoni 2002/03. kada je poražen u finalu od Zadra).

Početak novog izdanja ABA lige obeležili su i izmenjeni odnosi na relaciji ABA – Evroliga. Naime, firma EKA, koja rukovodi Evroligom, donela je odluku da će naredne dve godine ABA liga imati garantovan vajld kard, ali se u pomenutoj odluci nigde ne govori o šampionu lige. Prema tome, nije isključeno da Evroliga po sopstvenom nahođenju odredi ko će naredne sezone igrati Evroligu.

Leto je na Jadranu bilo prilično burno. Klubovi su trošili kao gotovo nikada do sada, pa su u ABA ligu došla neka zvučna, regoinalnoj javnosti poznata imena. Ako je verovati podacima na zvaničnom sajtu ABA lige, klubovi su doveli ovog leta 78 igrača. Najaktivniji što se transfera tiče bili su Zadar, Igokea i Cedevita Olimpija, sa čak devet novih igrača. Prate ih ekipe Partizana i Mornara sa sedam novajlija. Najmanje aktivan klub u prelaznom roku bila je Primorska, zaključivši ugovore sa četiri nova igrača.

Navijače, naravno, najviše interesuju predikcije ko ima najviše šanse za titulu. Ako je suditi po kvalitetu, novcu, ali i tradiciji, kao favoriti ističu se Crvena zvezda i Partizan. Aktuelni šampion, ekipa Cvene zvezde, ulazi u novu sezonu sa velikim ambicijama. Crveno-beli su zadržali čitav kostur prošlogodišnje šampionske ekipe, što može predstavljati značajan adut u borbi za jadransko prstenje. Pored toga, klub sa Malog kalemegdana ozbiljno se pojačao. Crveno-beli dres su ponovo obukli Čarls Dženkins i Ognjen Kuzmić. Angažovan je i Lorenco Braun, koji se prošlu sezonu završio u šampionskoj ekipi Reptorsa iz Toronta. Ipak, najzvučnija su svakako imena Džejmsa Gista, dugogodišnjeg člana Panatenaikosa, i Dereka Brauna, doskorašnjeg član Efesa, prvaka Turske. Ako je suditi po nastupu na Superkupu ABA i prvom kolu Evrolige, Milanu Tomiću će trebati mnogo vremena da bi individualno izuzetno jak roster crveno-belih pretočio u tim koji dobro funkcioniše zajedno. Partizan je značajno izmenio svoj tim. U crno-belo jato vratili su se dobro poznata lica, Nemanja Gordić i Stefan Birčević. Pored toga, klub su pojačali stranci – Rašon Tomas, Žanis Pejners, Kori Volden, Vilijam Mozli i Artsjom Parahuski. Utisak je da ovogodišnji osvajač ABA Superkupa ulazi u najboljoj formi u sezonu. Tome svedoči i pobeda nad Venecijom u Italiji u okviru prvog kola Evrokupa.

Prvi pratioci u borbi za trofej, sudeći po ulaganjima, biće Mornar i ekipa Cedevita Olimpije. U Bar su se, nakon jednogodišnjeg odsustva, vratila dvojica protagonista osvajanja titule 2018. godine, Derek Nidam i Brendis Rejli-Ros. Redove Barana pojačali su i iskusni Milko Bjelica, Damir Markota i Mirza Begić, kao i Sead Šehović. Mornar sa klupe predvodi Mihajlo Pavićević. Ambicije crnogorskog abaligaša su manje-više poznate – pokušati napraviti iskorak u plej-ofu na Jadranu i okititii se trofejom crnogorskog šampionata. Ljubljanska Olimpija i Cedevita udružili su snage u cilju da se konačno domognu trofeja ABA lige. Za trenera je imenovan Slaven Rimac. Novi klub se bacio u potragu za pojačanjima, a izbor je pao na bivše igrače Olimpije – Jaku Blažiča, Sašu Zagorca i Mirka Milalića. Značajna su svakako angažovanja i Rajana Boutrajta, bivšeg košarkaša Cedevite, Marka Simonovića, Majkla Hopkinsa i Kodija Milera-Mekintajera, iza koga je solidna sezona u Evrokupu u dresu Zenita iz Petersburga.

Kada govorimo o visokom plasmanu i borbi za trofeje, ne treba zaobići ni Budućnost. Podgoričane ove sezone sa klupe predvodi Slobodan Subotić. Tim je pretrpeo značajne promene. Gubitak jadranskog prstenja uzrokovao je da se klub iz Podgorice rastane sa nekolicinom igrača. Budućnost su napustili Goga Bitadže, Sead Šehović, Earl Klark, Noris Kol, Edvin Džekson, Devin Vilijams i Koti Klark. Na njihova mesta došli su Džastin Kobs, bivši igrač Cedevite, Hasan Martin, Martins Mejers, Skot Vud i Skot Bamfort. Uprkos tome što klub raspolaže skromnijim finansijskim sredstvima u odnosu na prethodnu godinu, sigurno je da Budućnost u novu sezonu ulazi sa najvišim ambicijama, te da će učiniti sve da drugi put postane šampion ABA lige.

Crvena zvezda takmičenje otvara na domaćem terenu protiv dužnika iz Superkupa, ekipe Primorske. Crveno-beli biće lišeni podrške svojih navijača, zbog kazne izrečene nakon dešavanja u prošlogodišnjem finalu plej-ofa protiv ekipe Budućnosti. Ipak, biće to lepa prilika da izabranici Milana Tomića potvrde kvalitet koji neosporno poseduju i pokažu da je poraz u četvrtinalu Superkupa od šampiona Slovenije predstavljao samo loš dan.

*izvor: zvanični sajt ABA lige; aba-liga.com
*foto: zvanični sajt ABA lige; aba-liga.com

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama