Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Почиње АБА лига: Звезда и Партизан први фаворити

Аутор: ЦЗБГ, Павковић М. 

Утакмицом Мега Бемакс – Цедевита Олимпија (63:87; Марко Симоновић 24 поена, три скока и четири украдене лопте) почело је 19. по реду издање регионалног кошаркашког првенства. У претходних 18 највише успеха забележили су српски клубови. Српски тимови пењали су се на победничко постоље чак 13 пута. Најтрофејнији је Партизан са шест титула, следи Црвена звезда са четири, ФМП са две, те екипа Вршца са једном освојеном титулом. Цибона и Задар били су шампиони по једном, словеначка Олимпија је, такође, једном подигла пехар намењен освајачу лиге, а једну титулу има и подгоричка Будућност, као и Макаби из Тел Авива који је у свом другом учешћу у АБА лиги у сезони 2011/12 освојио титулу (претходно је најтрофејнији израелски клуб учествовао у АБА лиги у сезони 2002/03. када је поражен у финалу од Задра).

Почетак новог издања АБА лиге обележили су и измењени односи на релацији АБА – Евролига. Наиме, фирма ЕКА, која руководи Евролигом, донела је одлуку да ће наредне две године АБА лига имати гарантован вајлд кард, али се у поменутој одлуци нигде не говори о шампиону лиге. Према томе, није искључено да Евролига по сопственом нахођењу одреди ко ће наредне сезоне играти Евролигу.

Лето је на Јадрану било прилично бурно. Клубови су трошили као готово никада до сада, па су у АБА лигу дошла нека звучна, регоиналној јавности позната имена. Ако је веровати подацима на званичном сајту АБА лиге, клубови су довели овог лета 78 играча. Најактивнији што се трансфера тиче били су Задар, Игокеа и Цедевита Олимпија, са чак девет нових играча. Прате их екипе Партизана и Морнара са седам новајлија. Најмање активан клуб у прелазном року била је Приморска, закључивши уговоре са четири нова играча.

Навијаче, наравно, највише интересују предикције ко има највише шансе за титулу. Ако је судити по квалитету, новцу, али и традицији, као фаворити истичу се Црвена звезда и Партизан. Актуелни шампион, екипа Цвене звезде, улази у нову сезону са великим амбицијама. Црвено-бели су задржали читав костур прошлогодишње шампионске екипе, што може представљати значајан адут у борби за јадранско прстење. Поред тога, клуб са Малог калемегдана озбиљно се појачао. Црвено-бели дрес су поново обукли Чарлс Џенкинс и Огњен Кузмић. Ангажован је и Лоренцо Браун, који се прошлу сезону завршио у шампионској екипи Репторса из Торонта. Ипак, најзвучнија су свакако имена Џејмса Гиста, дугогодишњег члана Панатенаикоса, и Дерека Брауна, доскорашњег члан Ефеса, првака Турске. Ако је судити по наступу на Суперкупу АБА и првом колу Евролиге, Милану Томићу ће требати много времена да би индивидуално изузетно јак ростер црвено-белих преточио у тим који добро функционише заједно. Партизан је значајно изменио свој тим. У црно-бело јато вратили су се добро позната лица, Немања Гордић и Стефан Бирчевић. Поред тога, клуб су појачали странци – Рашон Томас, Жанис Пејнерс, Кори Волден, Вилијам Мозли и Артсјом Парахуски. Утисак је да овогодишњи освајач АБА Суперкупа улази у најбољој форми у сезону. Томе сведочи и победа над Венецијом у Италији у оквиру првог кола Еврокупа.

Први пратиоци у борби за трофеј, судећи по улагањима, биће Морнар и екипа Цедевита Олимпије. У Бар су се, након једногодишњег одсуства, вратила двојица протагониста освајања титуле 2018. године, Дерек Нидам и Брендис Рејли-Рос. Редове Барана појачали су и искусни Милко Бјелица, Дамир Маркота и Мирза Бегић, као и Сеад Шеховић. Морнар са клупе предводи Михајло Павићевић. Амбиције црногорског абалигаша су мање-више познате – покушати направити искорак у плеј-офу на Јадрану и окититии се трофејом црногорског шампионата. Љубљанска Олимпија и Цедевита удружили су снаге у циљу да се коначно домогну трофеја АБА лиге. За тренера је именован Славен Римац. Нови клуб се бацио у потрагу за појачањима, а избор је пао на бивше играче Олимпије – Јаку Блажича, Сашу Загорца и Мирка Милалића. Значајна су свакако ангажовања и Рајана Боутрајта, бившег кошаркаша Цедевите, Марка Симоновића, Мајкла Хопкинса и Кодија Милера-Мекинтајера, иза кога је солидна сезона у Еврокупу у дресу Зенита из Петерсбурга.

Када говоримо о високом пласману и борби за трофеје, не треба заобићи ни Будућност. Подгоричане ове сезоне са клупе предводи Слободан Суботић. Тим је претрпео значајне промене. Губитак јадранског прстења узроковао је да се клуб из Подгорице растане са неколицином играча. Будућност су напустили Гога Битаџе, Сеад Шеховић, Еарл Кларк, Норис Кол, Едвин Џексон, Девин Вилијамс и Коти Кларк. На њихова места дошли су Џастин Кобс, бивши играч Цедевите, Хасан Мартин, Мартинс Мејерс, Скот Вуд и Скот Бамфорт. Упркос томе што клуб располаже скромнијим финансијским средствима у односу на претходну годину, сигурно је да Будућност у нову сезону улази са највишим амбицијама, те да ће учинити све да други пут постане шампион АБА лиге.

Црвена звезда такмичење отвара на домаћем терену против дужника из Суперкупа, екипе Приморске. Црвено-бели биће лишени подршке својих навијача, због казне изречене након дешавања у прошлогодишњем финалу плеј-офа против екипе Будућности. Ипак, биће то лепа прилика да изабраници Милана Томића потврде квалитет који неоспорно поседују и покажу да је пораз у четвртиналу Суперкупа од шампиона Словеније представљао само лош дан.

*извор: званични сајт АБА лиге; aba-liga.com
*фото: званични сајт АБА лиге; aba-liga.com

Скочи на траку са алаткама