Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda poklekla pred ”zelenima”

Autor: CZBG, Pavković M. 

Na otvaranju 20. jubilarne Evrolige košarkaši Crvene zvezde poraženi  od Panatenaikosa, rezultatom 87-82. Pobedu zelenih obeležio je Nik Kalates sa 21 poenom, tri skoka i sedam uspešnih dodavanja. Valja istaći i Dešona Tomasa, koji je uz 18 poena dodao i 11 uhvaćenih lopti. Pored njih dvocifreni su bili i Tajris Rajs (12 poena), kao i Džimer Fredet (11 poena). Džejmsu Gistu očigledno i dalje prija da igra u OAKA areni. Svom bivšem klubu ubacio je 22 poena uz sedam skokova. U redovima poražene ekipe, pored Gista, istakao se Bili Beron, popunivši sve statističke kolone (15 poena, pet uhvaćenih lopti, šest asistencija), ali i Stratos Perperoglu (15 poena, tri skoka i tri ukradene lopte).

I jedna i druga ekipa su novu sezonu Evrolige dočekale sa znatno izmenjenim sastavima. O Crvenoj zvezdi je već bilo reči, pa ću se na ovom mesto kratko osvrnuti na Zvezdinog večerašnjeg rivala. Na klupu Panatenaikosa se vratio Argiris Pedulakis. Tim je pretrpeo značajne promene. Neki od starosedelaca, poput Džejmsa Gista, su svoja mesta ustupili novim, mladim snagama. Džimer Fredet se ističe kao najzvučnije pojačanje, ali je značajno i angažovanje Veslija Džonsona, veterana NBA lige.

Stratos Perperoglou - Crvena Zvezda mts Belgrade - EC19
Photo: eurolague.net

Crvena zvezda je odlično otvorila utakmicu (17-8), ali je Panatenaikos brzo povezao redove i istopio početnu prednost rivala. Poentirali su zeleni uglavnom iz igre dva na dva, sa dominantnom ulogom dvojca na poziciji plejmejkera  (Kalates, Rajs), što su košarkaši Zvezde izuzetno teško branili. Početak druge deonice obeležili su problemi u napadu gostiju iz Beograda. Problemi su bili naročito izraženi kada je na parketu bila druga petorka Zvezde. Kada je Rajs pogodio, te u narednom napadu odlično iz pik igre proigrao Papanijanisa, PAO je prvi put prešao u vođstvo. Post Zvezde u napadu prekinuo je tek posle tri minuta igre u drugoj četvrtini Džejms Gist svojim poenima iz reketa. Uspeli su crveno-beli, uprkos ne baš dopadljivoj igri u napadu, da vrate prednost. Prvo je Beron pogodio trojku preko ruke, da bi posle izgubljene lopte košarkaša Panatenaikosa, poentirao Majkl Odžo. Ono što je obeležilo utakmicu jeste i veliki  broj faulova košarkaša Zvezde. Tu su se naročito istakli visoki igrači. Gist je vrlo brzo morao na klupu zbog tri faula, dok je Majkl Odžo završio utakmicu u drugoj četvrtini zbog pet ličnih grešaka. Evidentno je da će Odžu biti neophodno vremena da bi se privikao na evroligaški nivo košarke, te da bi mogao u odbrani da isprati znatno pokretnije i brže igrače. Na odmor se otišlo sa rezultatom 37-35 u korist domaćina.

Problemi sa ličnim greškama nastavili su se i početkom drugog poluvremena. Gist je napravio četvrti faul, pa je vrlo brzo morao na klupu. Iskoristili su to košarkaši Panatenaikosa, uvećavši svoju prednost. Kada je Kalates iz pik en rola proigrao Papajanisa, nakon čega je grčki reprezentativac zakucao za 42-35, Milan Tomić bio je prinuđen da zatraži tajm-aut. Iako je delovalo da je minut odmora urodio plodom, s obzirom da je Zvezda napravila seriju 5-0, te u potpunosti uhvatila rezultatski priključak (42-40), prednost domaćih je do kraja četvrtine samo rasla. Razigrao se u tim trenucima i Džimer Fredet. On je, uz Dešona Tomasa, nosio u tim trenucima igru svoje ekipe u napadu. U poslednju deonicu igre PAO je ušao sa prednošću od 13 poena (66-53).

Dejan Davidovac - Crvena Zvezda mts Belgrade - EC19
Photo: eurolague.net

Pokušao je Milan Tomić da u četvrtu četvrtinu uđe sa petorkom sposobnom da odigra dobru odbranu, ali ni to nije dalo željeni rezultat. PAO je održavao prednost, dok se Zvezda u napadu previše oslanjala na individualnu igru Perperoglua i Berona. Stanje na terenu se promenilo sredinom poslednjeg dela igre, što zbog ulaska Mohemeda Fajea i čvršće odbrane Zvezde, što zbog preteranog opuštanja zelenih. To opuštanje je pulene Argirisa Pedulakisa moglo  i ozbiljnije da košta. Nakon akcije Berona i Gista, koja se završila atraktivnim zakucavanjem Zvezdinog iskusnog centra, crveno-beli prišli su na samo četiri poena zaostatka (83-79). Viđena je mini drama na kraju meča u penal završnici, koju je svojim poenima sa linije penala okončao Tajris Rajs, postavivši konačan rezultat utakmice – 87-82.

Iako rezultat to ne pokazuje u potpunosti, imala je Zvezda večeras dosta problema, pre svega u organizaciji igre. Iz loše organizacije usledile su izgubljene lopte, posle čega su domaći lagano poentirali u kontra napadima. Ipak, najveći utisak je nedostatak energije kod košarkaša Zvezde u pojedinim momentima. To je nešto što se moglo primetiti i u duelu sa Primorskom u ABA Superkupu. Ne mogu crveno-beli da dozvole da najborbeniji i najangažovaniji bude Džejms Gist, jedan od najstarijih u ekipi. Pozitivno je svakako to što je Zvezda, uprkos pomenutim nedostacima, pokazala večeras da ima kvalitet za ovaj nivo takmičenja, ali izbranicima Milana Tomićap predstoji veliki rad da bi taj kvalitet koji poseduju došao u potpunosti do izražaja.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama