Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда поклекла пред ”зеленима”

Аутор: ЦЗБГ, Павковић М. 

На отварању 20. јубиларне Евролиге кошаркаши Црвене звезде поражени  од Панатенаикоса, резултатом 87-82. Победу зелених обележио је Ник Калатес са 21 поеном, три скока и седам успешних додавања. Ваља истаћи и Дешона Томаса, који је уз 18 поена додао и 11 ухваћених лопти. Поред њих двоцифрени су били и Тајрис Рајс (12 поена), као и Џимер Фредет (11 поена). Џејмсу Гисту очигледно и даље прија да игра у ОАКА арени. Свом бившем клубу убацио је 22 поена уз седам скокова. У редовима поражене екипе, поред Гиста, истакао се Били Берон, попунивши све статистичке колоне (15 поена, пет ухваћених лопти, шест асистенција), али и Стратос Перпероглу (15 поена, три скока и три украдене лопте).

И једна и друга екипа су нову сезону Евролиге дочекале са знатно измењеним саставима. О Црвеној звезди је већ било речи, па ћу се на овом место кратко осврнути на Звездиног вечерашњег ривала. На клупу Панатенаикоса се вратио Аргирис Педулакис. Тим је претрпео значајне промене. Неки од староседелаца, попут Џејмса Гиста, су своја места уступили новим, младим снагама. Џимер Фредет се истиче као најзвучније појачање, али је значајно и ангажовање Веслија Џонсона, ветерана НБА лиге.

Stratos Perperoglou - Crvena Zvezda mts Belgrade - EC19
Photo: eurolague.net

Црвена звезда је одлично отворила утакмицу (17-8), али је Панатенаикос брзо повезао редове и истопио почетну предност ривала. Поентирали су зелени углавном из игре два на два, са доминантном улогом двојца на позицији плејмејкера  (Калатес, Рајс), што су кошаркаши Звезде изузетно тешко бранили. Почетак друге деонице обележили су проблеми у нападу гостију из Београда. Проблеми су били нарочито изражени када је на паркету била друга петорка Звезде. Када је Рајс погодио, те у наредном нападу одлично из пик игре проиграо Папанијаниса, ПАО је први пут прешао у вођство. Пост Звезде у нападу прекинуо је тек после три минута игре у другој четвртини Џејмс Гист својим поенима из рекета. Успели су црвено-бели, упркос не баш допадљивој игри у нападу, да врате предност. Прво је Берон погодио тројку преко руке, да би после изгубљене лопте кошаркаша Панатенаикоса, поентирао Мајкл Оџо. Оно што је обележило утакмицу јесте и велики  број фаулова кошаркаша Звезде. Ту су се нарочито истакли високи играчи. Гист је врло брзо морао на клупу због три фаула, док је Мајкл Оџо завршио утакмицу у другој четвртини због пет личних грешака. Евидентно је да ће Оџу бити неопходно времена да би се привикао на евролигашки ниво кошарке, те да би могао у одбрани да испрати знатно покретније и брже играче. На одмор се отишло са резултатом 37-35 у корист домаћина.

Проблеми са личним грешкама наставили су се и почетком другог полувремена. Гист је направио четврти фаул, па је врло брзо морао на клупу. Искористили су то кошаркаши Панатенаикоса, увећавши своју предност. Када је Калатес из пик ен рола проиграо Папајаниса, након чега је грчки репрезентативац закуцао за 42-35, Милан Томић био је принуђен да затражи тајм-аут. Иако је деловало да је минут одмора уродио плодом, с обзиром да је Звезда направила серију 5-0, те у потпуности ухватила резултатски прикључак (42-40), предност домаћих је до краја четвртине само расла. Разиграо се у тим тренуцима и Џимер Фредет. Он је, уз Дешона Томаса, носио у тим тренуцима игру своје екипе у нападу. У последњу деоницу игре ПАО је ушао са предношћу од 13 поена (66-53).

Dejan Davidovac - Crvena Zvezda mts Belgrade - EC19
Photo: eurolague.net

Покушао је Милан Томић да у четврту четвртину уђе са петорком способном да одигра добру одбрану, али ни то није дало жељени резултат. ПАО је одржавао предност, док се Звезда у нападу превише ослањала на индивидуалну игру Перпероглуа и Берона. Стање на терену се променило средином последњег дела игре, што због уласка Мохемеда Фајеа и чвршће одбране Звезде, што због претераног опуштања зелених. То опуштање је пулене Аргириса Педулакиса могло  и озбиљније да кошта. Након акције Берона и Гиста, која се завршила атрактивним закуцавањем Звездиног искусног центра, црвено-бели пришли су на само четири поена заостатка (83-79). Виђена је мини драма на крају меча у пенал завршници, коју је својим поенима са линије пенала окончао Тајрис Рајс, поставивши коначан резултат утакмице – 87-82.

Иако резултат то не показује у потпуности, имала је Звезда вечерас доста проблема, пре свега у организацији игре. Из лоше организације уследиле су изгубљене лопте, после чега су домаћи лагано поентирали у контра нападима. Ипак, највећи утисак је недостатак енергије код кошаркаша Звезде у појединим моментима. То је нешто што се могло приметити и у дуелу са Приморском у АБА Суперкупу. Не могу црвено-бели да дозволе да најборбенији и најангажованији буде Џејмс Гист, један од најстаријих у екипи. Позитивно је свакако то што је Звезда, упркос поменутим недостацима, показала вечерас да има квалитет за овај ниво такмичења, али избраницима Милана Томићап предстоји велики рад да би тај квалитет који поседују дошао у потпуности до изражаја.

 

Tагови
Скочи на траку са алаткама