Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Primorska sprečila derbi u polufinalu ABA Superkupa

Na startu ABA Superkupa viđeno je veliko iznenađenje. U hali ”Dražen Petrović”  ekipa Primorske savladala je Crvenu zvezdu rezultatom 88-82. Novi član ABA lige, šampion Slovenije i ABA lige 2, iznenadio je nespremne i nedovoljno angažovane crveno-bele. Poraz za ekipu sa Malog Kalemegdana može da predstavlja važnu lekciju, iz koje izabranici Milana Tomića treba da nauče da se utakmica ne može igrati bez energije i koncentracije.

Uprkos dobrom startu meča, gde se istakao Džejms Gist svojim poenima, vrlo brzo je postalo jasno da Crvena zvezda nema odgovor na agresivnu odbranu slovenačke ekipe. Sa druge strane, Primorska je uspevala da pronađe rešenja u napadu preko svojih visokih igrača, gde se istakao Marko Jagodić Kuridža. Transparent MJK = MVP, koji se odnosi na Jagodića Kuridžu, je možda navijačima Zvezde delovao smešno, ali kako se utakmica bližila kraju sve je manje bilo onih koji su se smejali. O dominaciji Jagodića Kuridže (18 poena i devet skokova), pored koga su u skoku bili aktivni i Aleksandar Lazić (devet poena i pet skokova), te Žiga Dimec (pet poena, četiri skoka), najbolje govori podatak da je odnos uhvaćenih lopti bio 29-21 u korist slovenačkog tima. Poenterski su se, pored Jagodića Kurdiže, istakli Amerikanci u redovima Primorske. Holt je uz ubaćenih deset poena, dodao i četiri asistencije, te jednu ukradenu loptu, dok je Haris ubacio 14 poena. U redovima poražene ekipe valja istaći Džejmsa Gista (12 poena, šest skokova), Dejana Davidovca sa 15, te Filipa Čovića sa devet postignutih poena i pet uspešnih dodavanja.

Ako je u prvoj četvrtini rezultat odavao utisak da su crveno-beli aktivno u utakmici (26-25) , u drugoj deonici igre postalo je jasno da su košarkaši Zvezde potpuno dekoncentrisani, nespremni da odgovore na ono što pred  njih postavljaju izabranici Jurice Golemca. Prvi put su košarkaši Primorske poveli negde u 12. – 13. minutu utakmice (31-29), kada je time-out reagovao Milan Tomić. Pokušao je Tomić svašta, menjao igrače na poziciji centra i krilnog centra, u nadi da će uspostaviti kakvu-takvu stabilnost u reketu, ali bez uspeha. Poseban problem za crveno-bele predstavljala je organizacija igre. Lopta se u napadu slabo kretala. Uglavnom su to bile situacije gde jedan igrač ima loptu i nešto pokušava, a ostali statično posmatraju šta će on da uradi. Za sjajnu odbranu košarkaša Primorske, premalo. Na odmor se otišlo rezultatom 46-41 u korist slovenačkog šampiona.

Slika iz prvog nije se značajnije menjala ni u drugom poluvremenu. Košarkaši Primorske su nastavili sa agresivnošću na lopti i dobrom odbranom od igre dva na dva. Ništa Zvezda iz pick&roll nije mogla da postigne. Ulazak Filipa Čovića malo je razmrdao glavom van utakmice, letargične saigrače. Uz nekoliko njegovih asistencija i dobrih poteza, Zvezda je uhvatila rezultatski priključak (56-53). Kreativnija igra u napadu bila je kratkog daha, pa tako puleni Jurice Golemca u četvrtu deonicu igre ulaze sa prednošću od sedam poena razlike (69-62).

U poslednjem delu igre prednost Primorske je samo rasla, da bi u jednom momentu dostigla rekordnih 17 poena razlike. Uspela je Crvena zvezda do kraja da izvrši ”kozmetičke” promene na rezultatu, pa je konačan rezultat iznosio 88-82. Iz ovog poraza treba izvući pouke, bolje se pripremiti za izazove u predstojećoj sezoni. Ono što uliva zebnju i zabrinutost među navijače crveno-belih jeste činjenica da je vremena za uigravanje sve manje. Izazovi u ABA i Evroligi su blizu, pa je na košarkašima Zvezde da konsoliduju svoje redove i zaigraju onako kako od njih očekuju njihovi navijači.

Autor: CZBG, Pavković M.  Foto: zvanični sajt ABA lige

Скочи на траку са алаткама