Intervjui Hokej Hokej/Vesti CZBG

Predstavljamo vam novo Zvezdino pojačanje u hokeju: Ivan Janković

Ivan Janković jedno je od zvučnijih imena koja su se u poslednje vreme pojavila na ledu u Srbiji. Ovaj 24-godišnji Zagrepčanin, ovog leta prešao je u redove Crvene zvezde kako bi joj pomogao da ostvari što bolje rezultate u Kontinental Kupu, kao i IHL regionalnom takmičenju. Krenuo je Ivan odlično već u prvim utakmicama u Zvezdinom dresu i pokazao da će biti odlično pojačanje.Ali ono što će sigurno zanimati Zvezdine navijače koji prate hokej i dolaze na utakmice, jeste sledeće – otkud Ivan Janković u Zvezdi?

Pre nego ga zamolimo da nam odgovori na ovo prvo pitanje, moramo reći da dobri poznavaoci hokeja na ledu sigurno znaju da je Ivan Janković nastupao za ekipu Medveščaka u periodu kada je ta ekipa igrala i KHL i EBEL, pa je s toga njegov dolazak izazvao još veće interesovanje.

– Evo tokom svetskog prvenstva u Beogradu, prošle sezone, sam razgovarao sam trenerom Jovicom Rusom o mogućnosti da se priključim ekipi od ove sezone jer sam bio gotovo pa siguran da od Medveščaka neće biti ništa ove sezone. Bio sam malo razočaran jer se jedna lepa priča ugasila, praktički u mesec dana, i ovo mi se činilo kao dobra opcija pošto mi je devojka iz Beograda, tako da sam spojio ugodno skorisnim, uz smeh odgovara Ivan, pa dodaje:

– Moram istaći da je veliku ulogu u mom dolasku igrao i predsednik kluba, Goran Đaković, sa kojim sam tokom leta dosta razgovarao i koji mi je pomogao da napravim odluku i dođem u Zvezdu.

Foto: SKHL Crvena zvezda

Kako su te prihvatili saigrači i kako se osećaš u Zvezdi?

– Od pre sam u dobrim odnosima sa Podunavcem, Anićem, Cvikom i Stepanovićem, pa mi je bilo puno lakše zakamuflirati se i postati sastavni deo ekipe. Momci su odlični i na ledu i van leda i svakim danom gradimo atmosferu koja će nas dovesti do našeg cilja. Pristup Jovice Rusa mi se jako sviđa jer čovek stvarno živi za ovaj tim i daje 110% svakim danom uz vrlo teške i gotovo nemoguće uslove za rad.

Mnogi se čude zašto si baš izabrao Zvezdu jer kao igrč tvog kalibra sigurno si mogao da nađeš angažman u nekom mnogo jačem klubu i jačoj ligi? Da li si imao ponuda?

– Haha…na početku prošle sezone sam doživeo težu povredu noge i nakon toga sam imao jako malo vremema da se pripremim za svetsko prvenstvo i da budem pravi, ali nije mi baš uspevalo i nije bilo nekih, kako bih rekao, top ponuda, a Zvezda mi je izašla u susret i za uzvrat ću joj dati ono što najbolje znam i mogu.

Zvezda i Medveščak su nekada davno (za vreme one bivše lige) vodili žestoke duele. Da li si slušao priče o tim vremenima kao klinac i kako si se uopšte zaljubio u hokej na ledu?

– Slušao sam puno o tome od tate koji je bio fan Medveščaka u to doba hokeja, ali i dan danas kad se ta utakmica igra uvek se oseća neki naboj u vazduhu, ali to je dobro za samu igru jer inače ne bi bilo ni žara, ni kvalitetnog hokeja, tako da jedva čekam da zaigram u Zagrebu, ali ovaj put na gostovanju. U hokej sam se zaljubio sa 3 i po godine i od tada ni na jedan drugi sport nisam ni pomislio, a kamoli  ga zaigrao.

Foto: Ivan Janković

Odlično si napredovao kroz mlađe selekcije i došao si do toga da si uspeo da zaigraš u KHL-u (drugoj najjačoj ligi na svetu) i EBEL-u. Možeš li nam malo opisati novio hokeja u tim ligama u odnosu na ovo što mi gledamo na ovim prostorima gde hokej nažalost jedva i preživljava?

– Da, to su bile odlične godine i odlična iskustva i jako mi je žao da toga više nema i ko zna kad će se ponovo takav nivo hokeja igrati na ovim prostorima. U Zvezdi se odnosim kao i u Medveščaku, što znaći vrlo profesionalno i sve shvatam vrlo ozbiljno jer mislim da bez takvog pristupa nema uspeha, a ni napretka. Zato treba od mlađih kategorija krenuti sa učenjem jer kad napuniš 15-16 godina već je kasno za nekakve promene i sav rad pada u vodu.

Istini za volju, hteli mi to priznati ili ne, sve se vrti oko novca. Ulaganja su osnova u sklapanje boljih ekipa, igranja boljih liga. Ali vidimo na primeru Medveščaka da, nažalost, izgleda da i pored punih hala i dobre atmosfere i igara, sponzori nemaju želju da ovde ostanu na duže staze. Zašto je ovaj prostor, da tako kažemo, “proklet” pa ništa ne može duže da traje? Šta je to falilo Medveščaku da ti sponzori nastave sa ulaganjima?

– A gledajte, to su već neke teme o kojima nemam puno informacija osim što mogu dati svoje mišljenje, a to je da su pojedinci iz svoje koristi uništili jedini pravi projekt koji je mogao celu regiju pogurati do puno većeg nivoa hokeja. Mi smo jako talentovan narod (srbi, hrvati, slovenci) i imamo puno potencijala za napredak, ali volimo brze novce i niko ne misli na dugoročni uspeh, što je velika sramota. Samo se nadam da nam neće ugasiti i to malo što imamo. I nadam se da će neko videti potencijal u nama i ulagati na duge staze i verovati domaćim igračima i trenerima, a ne tamo nekim kanadskim i američkim hohštaplerima koji dođu da uzmu pare, unište sve što mogu i nakon toga nestanu kao da se ništa nije dogodilo.

Da se vratimo na kraju na Crvenu zvezdu. Nisi dugo ovde, ali eto, nakon tih priprema i ove tri utakmice u Kontinental Kupu, reci nam kako osećaš ekipu i da li ova ekipa može dao titule IHL-a i nekog iskoraka u sledećoj rundi Kontinental Kupa?

– Ova ekipa leti. Imali smo odlične suve pripreme i to ćemo kroz budući period pokazati na ledu. U Istanbulu smo se još uvek malo tražili, ali sve će to da dođe na svoje kroz nedelju dve. Naravno, da može do titule i dao iskoraka u sledećoj rundi Kontinental Kupa. Imamo 4 odlične petorke koje melju protivnike iz minuta u minut, što na kraju jako često rezultuje pogotcima, a zbog toga se i igra hokej. Sledeća runda u Ukrajini će biti puno teža nego ova, ali ne mogu unaprijed ništa pametno reći osim da ćemo sigurno dati sve od sebe i pokušati proći i taj krug. Ne plašimo se mi nikog, oni su ti koji trebaju da se plaše.

Hvala ti na izdvojenom vremenu i želimo ti puno sreće u ovoj sezoni u našoj Zvezdi!

– Hvala vama i vidimo se na ledu 🔴⚪🔴⚪

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama