Интервјуи Хокеј Хокеј/Вести ЦЗБГ

Представљамо вам ново Звездино појачање у хокеју: Иван Јанковић

Иван Јанковић једно је од звучнијих имена која су се у последње време појавила на леду у Србији. Овај 24-годишњи Загрепчанин, овог лета прешао је у редове Црвене звезде како би јој помогао да оствари што боље резултате у Континентал Купу, као и ИХЛ регионалном такмичењу. Кренуо је Иван одлично већ у првим утакмицама у Звездином дресу и показао да ће бити одлично појачање.Али оно што ће сигурно занимати Звездине навијаче који прате хокеј и долазе на утакмице, јесте следеће – откуд Иван Јанковић у Звезди?

Пре него га замолимо да нам одговори на ово прво питање, морамо рећи да добри познаваоци хокеја на леду сигурно знају да је Иван Јанковић наступао за екипу Медвешчака у периоду када је та екипа играла и КХЛ и ЕБЕЛ, па је с тога његов долазак изазвао још веће интересовање.

– Ево током светског првенства у Београду, прошле сезоне, сам разговарао сам тренером Јовицом Русом о могућности да се прикључим екипи од ове сезоне јер сам био готово па сигуран да од Медвешчака неће бити ништа ове сезоне. Био сам мало разочаран јер се једна лепа прича угасила, практички у месец дана, и ово ми се чинило као добра опција пошто ми је девојка из Београда, тако да сам спојио угодно с корисним, уз смех одговара Иван, па додаје:

– Морам истаћи да је велику улогу у мом доласку играо и председник клуба, Горан Ђаковић, са којим сам током лета доста разговарао и који ми је помогао да направим одлуку и дођем у Звезду.

Фото: СКХЛ Црвена звезда

Како су те прихватили саиграчи и како се осећаш у Звезди?

– Од пре сам у добрим односима са Подунавцем, Анићем, Цвиком и Степановићем, па ми је било пуно лакше закамуфлирати се и постати саставни део екипе. Момци су одлични и на леду и ван леда и сваким даном градимо атмосферу која ће нас довести до нашег циља. Приступ Јовице Руса ми се јако свиђа јер човек стварно живи за овај тим и даје 110% сваким даном уз врло тешке и готово немогуће услове за рад.

Многи се чуде зашто си баш изабрао Звезду јер као игрч твог калибра сигурно си могао да нађеш ангажман у неком много јачем клубу и јачој лиги? Да ли си имао понуда?

– Хаха…на почетку прошле сезоне сам доживео тежу повреду ноге и након тога сам имао јако мало времема да се припремим за светско првенство и да будем прави, али није ми баш успевало и није било неких, како бих рекао, топ понуда, а Звезда ми је изашла у сусрет и за узврат ћу јој дати оно што најбоље знам и могу.

Звезда и Медвешчак су некада давно (за време оне бивше лиге) водили жестоке дуеле. Да ли си слушао приче о тим временима као клинац и како си се уопште заљубио у хокеј на леду?

– Слушао сам пуно о томе од тате који је био фан Медвешчака у то доба хокеја, али и дан данас кад се та утакмица игра увек се осећа неки набој у ваздуху, али то је добро за саму игру јер иначе не би било ни жара, ни квалитетног хокеја, тако да једва чекам да заиграм у Загребу, али овај пут на гостовању. У хокеј сам се заљубио са 3 и по године и од тада ни на један други спорт нисам ни помислио, а камоли  га заиграо.

Фото: Иван Јанковић

Одлично си напредовао кроз млађе селекције и дошао си до тога да си успео да заиграш у КХЛ-у (другој најјачој лиги на свету) и ЕБЕЛ-у. Можеш ли нам мало описати новио хокеја у тим лигама у односу на ово што ми гледамо на овим просторима где хокеј нажалост једва и преживљава?

– Да, то су биле одличне године и одлична искуства и јако ми је жао да тога више нема и ко зна кад ће се поново такав ниво хокеја играти на овим просторима. У Звезди се односим као и у Медвешчаку, што знаћи врло професионално и све схватам врло озбиљно јер мислим да без таквог приступа нема успеха, а ни напретка. Зато треба од млађих категорија кренути са учењем јер кад напуниш 15-16 година већ је касно за некакве промене и сав рад пада у воду.

Истини за вољу, хтели ми то признати или не, све се врти око новца. Улагања су основа у склапање бољих екипа, играња бољих лига. Али видимо на примеру Медвешчака да, нажалост, изгледа да и поред пуних хала и добре атмосфере и игара, спонзори немају жељу да овде остану на дуже стазе. Зашто је овај простор, да тако кажемо, “проклет” па ништа не може дуже да траје? Шта је то фалило Медвешчаку да ти спонзори наставе са улагањима?

– А гледајте, то су већ неке теме о којима немам пуно информација осим што могу дати своје мишљење, а то је да су појединци из своје користи уништили једини прави пројект који је могао целу регију погурати до пуно већег нивоа хокеја. Ми смо јако талентован народ (срби, хрвати, словенци) и имамо пуно потенцијала за напредак, али волимо брзе новце и нико не мисли на дугорочни успех, што је велика срамота. Само се надам да нам неће угасити и то мало што имамо. И надам се да ће неко видети потенцијал у нама и улагати на дуге стазе и веровати домаћим играчима и тренерима, а не тамо неким канадским и америчким хохштаплерима који дођу да узму паре, униште све што могу и након тога нестану као да се ништа није догодило.

Да се вратимо на крају на Црвену звезду. Ниси дуго овде, али ето, након тих припрема и ове три утакмице у Континентал Купу, реци нам како осећаш екипу и да ли ова екипа може дао титуле ИХЛ-а и неког искорака у следећој рунди Континентал Купа?

– Ова екипа лети. Имали смо одличне суве припреме и то ћемо кроз будући период показати на леду. У Истанбулу смо се још увек мало тражили, али све ће то да дође на своје кроз недељу две. Наравно, да може до титуле и дао искорака у следећој рунди Континентал Купа. Имамо 4 одличне петорке које мељу противнике из минута у минут, што на крају јако често резултује поготцима, а због тога се и игра хокеј. Следећа рунда у Украјини ће бити пуно тежа него ова, али не могу унапријед ништа паметно рећи осим да ћемо сигурно дати све од себе и покушати проћи и тај круг. Не плашимо се ми никог, они су ти који требају да се плаше.

Хвала ти на издвојеном времену и желимо ти пуно среће у овој сезони у нашој Звезди!

– Хвала вама и видимо се на леду 🔴⚪🔴⚪

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама