Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Analiza: Poraz Zvezde u Minhenu

Fudbaleri Crvene zvezde otpočeli su večerašnjom utakmicom u Minhenu protiv peterostrukog prvaka Evrope, ekipe Bajerna, svoje ovogodišnje učešće u Ligi šampiona. Iako su se mnogi navijači nadali da Zvezda na Alijans areni može da priredi iznenađenje, to se nije desilo. Bajern je opravdao ulogu favorita i slavio rezultatom 3:0 (1:0).

U ovom svom tekstu se nećemo baviti samim tokom utakmice u kojoj su Bavarci imali mnogo više loptu u posedu, mnogo više tačnih dodavanja i inicijativu u skoro celom toku ovoga susreta. Ono što nas interesuje tj. čega želimo da se dotaknemo je pitanje kako Crvena zvezda može da bude bolja i ubedljivija od onoga što trenutno pokazuje na gostujućim terenima.

Naime, i prošle, kao i ove sezone, u svojim učešćima u grupnoj fazi Lige šampiona, crveno-beli su doživljavali ubedljive poraze kao gosti. Istini za volju, protivnici sa kojima su naši fudbaleri igrali ne da nisu bile naivne ekipe, nego izuzetno jake, kako igrački, tako i finansijski. Ipak, u odnosu na mečeve iz prošle sezone, ovaj meč protiv Bajerna mogao je rezultatski da završi povoljnije za našu ekipu. Međutim, vidljivo je da Zvezdi na mnogim pozicijama (ovim ne želimo da omalovažimo ni jednog igrača) fali mnogo više kvalitetnijih igrača koji bi mogli da se nose sa protivničkim fudbalerima. Povrh tog nedostatka, večeras je bilo vidljivo da je malo potrebno igrati i glavom i spustiti loptu na zemlju. Naime, u drugom poluvremenu, pri rezultatu 1:0 za Bajern, Zvezdini fudbaleri su nekoliko puta počeli da igraju od noge do noge što je rezultiralo i sa nekoliko izlazaka pred gol Bavaraca, a najbolju šansu je propustio Marko Marin koji je mogao da donese izjednačenje. Šta nam to govori? Govori nam da je ovim momcima potrebno mnogo više utakmica protiv ovako jakih protivnika (u jednoj sezoni) koje bi na neki način pokazale ovoj ekipi da može da se nosi sa mnogo jačim ekipama i da bunker ne mora uvek da bude opcija.

Sigurno je da će pristup na utakmicama u Beogradu da bude drugačiji, ali ono što navijači žele da vide je  da isti pristup bude i na gostujućim utakmicama. Sigurno je i to da Zvezdi treba vremena. Nažalost, to je rečenica koju mnogi ne žele da čuju, ali je, bez obzira na to, živa istina sa kojom se moramo suočiti. Daćemo za to jedan primer, koliko god navijačke ne voleli klub koji ćemo pomenuti – Dinamo iz Zagreba. Naime, dugo je Dinamo kao (skoro) jedini prvak Hrvatske bio kanta za nabijanje u Evropi. Mnogi su se podsmevali njihovim učešćima, pa ponekad i činjenicama da nisu nikako mogli da postignu pogodak. Ali ljudi it tog kluba su bili strpljivi i gradili su nešto što se danas na neki način može nazvati nekim uspehom. Pored toga što su postali (već duže vreme) redovni učesnici evropskih takmičenja, počeli su i da pružaju bolje igre, a sa tim su došli rezultati. Ne pričamo ovo zbog njihove večerašnje pobede, nego sagledavamo situaciju iz jednog realnog ugla. A za sve to je bilo potrebno vreme.

Sigurno je samo jedno. Zvezda može i mora bolje, ali teško je to očekivati nakon onoliko dugog posta i neigranja evropskih takmičenja i svega trećeg po redu učešća u Evropi. Naravno, tu će biti potrebno i planski dovoditi neke igrače, a ne one o kojima su mnogi od vas već pisali po društvenim mrežama i koji nisu doprinosili boljoj igri Crvene zvezde.

Sve u svemu, glavu gore. Očekuju nas susreti protiv Partizana u domaćem prvenstvu, kao i nastavak Lige šampiona gde su pored Bajerna još i Totenhem i Olimpijakos. Bitno je da postojeći kadar ostane zdrav jer na nekim pozicijama nam već škripi ako (ne daj Bože) dođe do povreda.

Za sam kraj želimo da izdvojimo fantastično navijanje naših vernih navijača koji su došli iz Srbije i svih krajeva Evrope i sveta i koji su večeras pružili fantastičnu podršku našim fudbalerima tokom celog susreta.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama