Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Анализа: Пораз Звезде у Минхену

Фудбалери Црвене звезде отпочели су вечерашњом утакмицом у Минхену против петероструког првака Европе, екипе Бајерна, своје овогодишње учешће у Лиги шампиона. Иако су се многи навијачи надали да Звезда на Алијанс арени може да приреди изненађење, то се није десило. Бајерн је оправдао улогу фаворита и славио резултатом 3:0 (1:0).

У овом свом тексту се нећемо бавити самим током утакмице у којој су Баварци имали много више лопту у поседу, много више тачних додавања и иницијативу у скоро целом току овога сусрета. Оно што нас интересује тј. чега желимо да се дотакнемо је питање како Црвена звезда може да буде боља и убедљивија од онога што тренутно показује на гостујућим теренима.

Наиме, и прошле, као и ове сезоне, у својим учешћима у групној фази Лиге шампиона, црвено-бели су доживљавали убедљиве поразе као гости. Истини за вољу, противници са којима су наши фудбалери играли не да нису биле наивне екипе, него изузетно јаке, како играчки, тако и финансијски. Ипак, у односу на мечеве из прошле сезоне, овај меч против Бајерна могао је резултатски да заврши повољније за нашу екипу. Међутим, видљиво је да Звезди на многим позицијама (овим не желимо да омаловажимо ни једног играча) фали много више квалитетнијих играча који би могли да се носе са противничким фудбалерима. Поврх тог недостатка, вечерас је било видљиво да је мало потребно играти и главом и спустити лопту на земљу. Наиме, у другом полувремену, при резултату 1:0 за Бајерн, Звездини фудбалери су неколико пута почели да играју од ноге до ноге што је резултирало и са неколико излазака пред гол Бавараца, а најбољу шансу је пропустио Марко Марин који је могао да донесе изједначење. Шта нам то говори? Говори нам да је овим момцима потребно много више утакмица против овако јаких противника (у једној сезони) које би на неки начин показале овој екипи да може да се носи са много јачим екипама и да бункер не мора увек да буде опција.

Сигурно је да ће приступ на утакмицама у Београду да буде другачији, али оно што навијачи желе да виде је  да исти приступ буде и на гостујућим утакмицама. Сигурно је и то да Звезди треба времена. Нажалост, то је реченица коју многи не желе да чују, али је, без обзира на то, жива истина са којом се морамо суочити. Даћемо за то један пример, колико год навијачке не волели клуб који ћемо поменути – Динамо из Загреба. Наиме, дуго је Динамо као (скоро) једини првак Хрватске био канта за набијање у Европи. Многи су се подсмевали њиховим учешћима, па понекад и чињеницама да нису никако могли да постигну погодак. Али људи ит тог клуба су били стрпљиви и градили су нешто што се данас на неки начин може назвати неким успехом. Поред тога што су постали (већ дуже време) редовни учесници европских такмичења, почели су и да пружају боље игре, а са тим су дошли резултати. Не причамо ово због њихове вечерашње победе, него сагледавамо ситуацију из једног реалног угла. А за све то је било потребно време.

Сигурно је само једно. Звезда може и мора боље, али тешко је то очекивати након онолико дугог поста и неиграња европских такмичења и свега трећег по реду учешћа у Европи. Наравно, ту ће бити потребно и плански доводити неке играче, а не оне о којима су многи од вас већ писали по друштвеним мрежама и који нису доприносили бољој игри Црвене звезде.

Све у свему, главу горе. Очекују нас сусрети против Партизана у домаћем првенству, као и наставак Лиге шампиона где су поред Бајерна још и Тотенхем и Олимпијакос. Битно је да постојећи кадар остане здрав јер на неким позицијама нам већ шкрипи ако (не дај Боже) дође до повреда.

За сам крај желимо да издвојимо фантастично навијање наших верних навијача који су дошли из Србије и свих крајева Европе и света и који су вечерас пружили фантастичну подршку нашим фудбалерима током целог сусрета.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама