Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Analiza utakmice sa Kopenhagenom: Crveno-beli bez prednosti, ali sa nadom u prolaz dalje

Autor: CZBG, Pavković M. 

Crvena zvezda nije uspela da sačuva prednost stečenu krajem prvog poluvremena pogotkom Milana Pavkova, pa Kopenhagen tako odlazi u Dansku sa značajnom zalihom. Danski šampion izjednačio je golom Vinda iz kaznenog udarca, nakon procene glavnog arbitra da start Jovančića nad Bijelom okarakteriše kao jedanaesterac. Mogli su crveno-beli da uvećaju prednost, stvorivši nekoliko prilika naročito u prvom poluvremenu, ali je realizacija izostala. Ako su rezultatom i pomalo razočarani, navijači Zvezde svakako mogu biti zadovoljni igrom svojih fudbalera prikazanom sinoć na stadionu ”Rajko Mitić”, što uliva dozu optimizma pred revanš susret u Danskoj i veru da Zvezda može do plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona.

Nošeni energijom sa tribina, fudbaleri Zvezde napali su goste u uvodnih nekoliko minuta. Varijanta sa Aleksom Vukanovićem umesto Bena na desnoj strani u tim trenucima davala je rezultate. Znatno fizički jači Vukanović pritisnuo je Brajana Ovijeda, pa se odbrana danskog šampiona našla pod pritiskom. Mora se odati priznanje Vladanu Milojeviću na pripremi utakmice. Zahvaljujući dobro pripremljenoj utakmici, fudbaleri Kopenhagena u prvom poluvremenu nisu napravili niti jednu jedinu priliku. Crveno-beli su u potpunosti dobili bitku na sredini terena, praveći probleme odbrani gostiju presingom. Za takav pristup domaći su nagrađeni u 44. minutu, kada je Milan Pavkov zatresao mrežu Danaca. Zašto u drugom poluvremenu Zvezda nije nastavila u istom ritmu, pitanje je za trenera Milojevića. Istini za volju. nije Zvezda ni u prvom poluvremenu nadigrala danskog šampiona, nisu crveno-beli sabili rivala u šesnaesterac i u talasima napadali. Ono što su imali u prvom, a nisu u drugom delu igre jeste upravo ta borba na sredini terena, presing kojim su potpuno odsekli ofanzivnu liniju Kopenhagena. Možda je baš to i koštalo Crvenu zvezdu da u Dansku ne otputuje sa rezultatskom prednošću. Verovatno najpozitivnija stvar za crveno-bele bila je igra Marka Marina. Odigrao je Marin partiju na nivou Lige šampiona. Istina, u tome mu je pomogao i Mirko Ivanić. Kad god bi se njih dvojica našla na istoj strani terena, odbrana Kopenhagena bi ispala. Gosti jednostavno nisu imali odgovor na Marinov ples po terenu Marakane.

Suđenje portugalskog sudije Tijaga Martinesa izazvalo je veliko nezadovoljstvo Zvezdine publike. Ono jeste bilo loše, bez dileme. Martines nije imao kontrolu nad utakmicom. Greške na štetu jedne ekipe konstantno je pokušavao da kompenzuje novim propustima na štetu druge ekipe. Najviše pažnje izazvala je njegova odluka da dosudi kazneni udarac nakon pomenutog starta Jovančića nad Bijelom. Utisak je da to jeste bio prekršaj, ali se postavlja pitanje da li je samo nekoliko minuta kasnije mogao da dosudi i penal za Crvenu zvezdu, kada je u kaznenom prostoru gostiju oboren Ben. Reakcije Marka Marina na sudijske odluke dovoljno govore o tome šta su o suđenju Portugalca mislili fudbaleri Zvezde. Činjenica jeste da bi Marko Marin kao kapiten i vođa ekipe morao da se suzdrži od burnih reakcija, koliko god suđenje bilo loše. Ruku na srce, Marin jeste sve batine tokom meča, a dobio ih je mnogo sinoć, istrpeo stoički i to ga nije omelo da nastavi da izluđuje odbranu Kopenhagena svojim potezima. Ono što svi srpski klubovi moraju da shvate jeste da nemaju, niti će u skorije vreme imati povoljan tretman kod sudija. Razlozi za to su jasni. Za UEFA srpski klubovi nisu zanimljivi ni finansijski, ni sportski. Posebna priča su huligani i nemoć kompletnog našeg društva i države da se sa istima suoče. Sa druge je danska ekipa, primamljivija u svakom smislu, moćnija finansijski, iz uređene države. Poređenja radi, kako izgleda kada smo povlašćeni i kada uživamo protekciju kod sudija mogli smo da vidimo na primeru našeg košarkaške reprezentacije dok je na čelu FIBA bio Bora Stanković. Prema tome, umesto konstantnih pritužbi i kuknjave na račun sudija, mogli bi da se zapitamo kako smo došli u situaciju da imamo takav tretman i šta bi mogli da uradimo da to promenimo.

Uprkos nepovoljnom rezultatu, mogu zvezdaši da budu zadovoljni igrom svoje ekipe, bez obzira na pomenute propuste. Pokazali su izabranici Vladaja Milojevića da sa Kopenhagenom i te kako može da se igra. Pristup iz prvog poluvremena bi trebao da bude dovoljan da Zvezde u Danskoj obezbedi prolaz dalje. Treba se prisetiti prethodne sezone i dvomeča sa Spartakom iz Trnave. Tada je takođe Zvezda remizirala identičnim rezultatom na svom stadionu, da bi golom Nemanje Radonjića u produžecima u Slovačkoj crveno-beli obezbedili prolaz u narednu rundu. Ono što je izvesno jeste da Zvezda ima kvalitet da izbaci danskog šampiona, pa nam ostaje da se nadamo da će tako i biti.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama