Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Анализа утакмице са Копенхагеном: Црвено-бели без предности, али са надом у пролаз даље

Аутор: ЦЗБГ, Павковић М. 

Црвена звезда није успела да сачува предност стечену крајем првог полувремена поготком Милана Павкова, па Копенхаген тако одлази у Данску са значајном залихом. Дански шампион изједначио је голом Винда из казненог ударца, након процене главног арбитра да старт Јованчића над Бијелом окарактерише као једанаестерац. Могли су црвено-бели да увећају предност, створивши неколико прилика нарочито у првом полувремену, али је реализација изостала. Ако су резултатом и помало разочарани, навијачи Звезде свакако могу бити задовољни игром својих фудбалера приказаном синоћ на стадиону ”Рајко Митић”, што улива дозу оптимизма пред реванш сусрет у Данској и веру да Звезда може до плеј-офа квалификација за Лигу шампиона.

Ношени енергијом са трибина, фудбалери Звезде напали су госте у уводних неколико минута. Варијанта са Алексом Вукановићем уместо Бена на десној страни у тим тренуцима давала је резултате. Знатно физички јачи Вукановић притиснуо је Брајана Овиједа, па се одбрана данског шампиона нашла под притиском. Мора се одати признање Владану Милојевићу на припреми утакмице. Захваљујући добро припремљеној утакмици, фудбалери Копенхагена у првом полувремену нису направили нити једну једину прилику. Црвено-бели су у потпуности добили битку на средини терена, правећи проблеме одбрани гостију пресингом. За такав приступ домаћи су награђени у 44. минуту, када је Милан Павков затресао мрежу Данаца. Зашто у другом полувремену Звезда није наставила у истом ритму, питање је за тренера Милојевића. Истини за вољу. није Звезда ни у првом полувремену надиграла данског шампиона, нису црвено-бели сабили ривала у шеснаестерац и у таласима нападали. Оно што су имали у првом, а нису у другом делу игре јесте управо та борба на средини терена, пресинг којим су потпуно одсекли офанзивну линију Копенхагена. Можда је баш то и коштало Црвену звезду да у Данску не отпутује са резултатском предношћу. Вероватно најпозитивнија ствар за црвено-беле била је игра Марка Марина. Одиграо је Марин партију на нивоу Лиге шампиона. Истина, у томе му је помогао и Мирко Иванић. Кад год би се њих двојица нашла на истој страни терена, одбрана Копенхагена би испала. Гости једноставно нису имали одговор на Маринов плес по терену Маракане.

Суђење португалског судије Тијага Мартинеса изазвало је велико незадовољство Звездине публике. Оно јесте било лоше, без дилеме. Мартинес није имао контролу над утакмицом. Грешке на штету једне екипе константно је покушавао да компензује новим пропустима на штету друге екипе. Највише пажње изазвала је његова одлука да досуди казнени ударац након поменутог старта Јованчића над Бијелом. Утисак је да то јесте био прекршај, али се поставља питање да ли је само неколико минута касније могао да досуди и пенал за Црвену звезду, када је у казненом простору гостију оборен Бен. Реакције Марка Марина на судијске одлуке довољно говоре о томе шта су о суђењу Португалца мислили фудбалери Звезде. Чињеница јесте да би Марко Марин као капитен и вођа екипе морао да се суздржи од бурних реакција, колико год суђење било лоше. Руку на срце, Марин јесте све батине током меча, а добио их је много синоћ, истрпео стоички и то га није омело да настави да излуђује одбрану Копенхагена својим потезима. Оно што сви српски клубови морају да схвате јесте да немају, нити ће у скорије време имати повољан третман код судија. Разлози за то су јасни. За УЕФА српски клубови нису занимљиви ни финансијски, ни спортски. Посебна прича су хулигани и немоћ комплетног нашег друштва и државе да се са истима суоче. Са друге је данска екипа, примамљивија у сваком смислу, моћнија финансијски, из уређене државе. Поређења ради, како изгледа када смо повлашћени и када уживамо протекцију код судија могли смо да видимо на примеру нашег кошаркашке репрезентације док је на челу ФИБА био Бора Станковић. Према томе, уместо константних притужби и кукњаве на рачун судија, могли би да се запитамо како смо дошли у ситуацију да имамо такав третман и шта би могли да урадимо да то променимо.

Упркос неповољном резултату, могу звездаши да буду задовољни игром своје екипе, без обзира на поменуте пропусте. Показали су изабраници Владаја Милојевића да са Копенхагеном и те како може да се игра. Приступ из првог полувремена би требао да буде довољан да Звезде у Данској обезбеди пролаз даље. Треба се присетити претходне сезоне и двомеча са Спартаком из Трнаве. Тада је такође Звезда ремизирала идентичним резултатом на свом стадиону, да би голом Немање Радоњића у продужецима у Словачкој црвено-бели обезбедили пролаз у наредну рунду. Оно што је извесно јесте да Звезда има квалитет да избаци данског шампиона, па нам остаје да се надамо да ће тако и бити.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама