Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе

Милојевић – Страст нас води ка врхунским резултатима

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Припреме српског шампиона у Аустрији ближе се крају, већ су четири пријатељске утакмице иза фудбалера Црвене звезде, те је шеф стручног штаба Владан Милојевић сумирао утиске о досадашњем раду.

– За ове две недеље одрадили смо доста ствари које смо желели. Ове године нам је било мало лакше јер имамо играче који су формирани и који су већ били са нама. Они знају који су принципи, шта се очекује од њих и шта они могу да очекују од мене и мог стручног штаба. Максимално смо искористили ово време за припрему за оно што нас очекује у европским, али и суперлигашким утакмицама. Јако је тешко и желео бих да похвалим свој стручни штаб, момке који свакодневно дају све од себе. Завршили смо првенство 24. маја, имали смо две недеље паузе и одмах после тога ушли смо у напоран ритам где је тешко избалансирати рад на физичкој припреми и рад на тактичким стварима. Доста смо добрих ствари урадили. По повратку из Аустрије имаћемо времена да се прилагодимо и да будемо максимално спремни за прву утакмицу. Већ сада размишљамо само о Судуви. У овом тренутку имам контуре тима који бих желео за Судуву, али има времена. Вдећемо у каквој ће се форми налазити поједини играчи. Рекао сам да ћу сигурно изабрати тим који може да одговори захтевима те утакмице  – рекао је Милојевић.

Очекује Црвену звезду још једна пријатељска утакмица до краја припрема, а тренер црвено-белих задовољан је оним што су његови изабраници показали на терену до сада.

– Не бирне ме реализација, у фудбалу је то тако. Оно што је битно јесте да правимо шансе на утакмицма. Био бих забринут да немамо ударце, да не долазимо на у завшну трећину. Волео бих да задржимо што више удараца са дистанце. На мечу са Зенитом имали смо доста таквих покушаја, не памтим да смо у последњих шест месеци толико шутирали из удаљених позиција. Као тренер охрабрујем играче да што ћешће опробају ударац, да немају страх и да желе то да раде. Нисам забринут ни због чега у игри, не волим да говорим о негативним стварима. Све гледам с позитивне стране и оно што не ваља радимо на тренинзима како бисмо те ствари исправили. Момци су прави професионалци, раде максимално све што се тражи од њих и задовољан сам.

Шеф стручног штаба говорио је и о конкуренцији у нападу.

– У овом прелазном року одрађен је јако добар посао. Имамо и имаћемо оно што желимо. Митар Мркела и сви у клубу раде одлично, то сам већ много пута рекао. Видећемо шта ће бити са Павковим. Врло близу смо довођењу Томанеа, ту је Боаћи, као и млади и талентовани Крстовић који је доста тога показао за кратко време и има сјајну будућност. Ту је и Вукановић који је по вокацији првобитно играо шпица тако да неће бити проблема.

Навијачи пред почетак сезоне много очекују и од Боаћија.

– Мислим да не треба поредити Боаћија од пре две године и данас. Били су другачији услови и другачија игра тада. Он је дуго имао проблема са тешком повредом, дошао је из кинеског првенства где није много играо и није био довољно физички припремљен. Он је свестан да, уколико није довољно спреман, не може да буде на врхунском нивоу. Јако је битно да је сада здрав. Нисмо га имали последњих месец дан првенства, али радује да је сада здрав. Волели бисмо да буде не стари Боаћи, него још бољи.

Мирко Иванић је неко за кога сви верују да ће заблистати на лето.

– Код нас се људи увек везују за појединца, али фудбал је колективни спорт. Мирко има изанредан таленат, потребно је још мало времена да се пилагоди. Треба да дођемо до тога да он буде носилац Звездине игре, као што је планирано. Он је добар, племенит играч и зато и јесте у Звзезди.

Милојевић као главни покретач своје екипе види страст према фудбалу.

– Оног  тренутка када почне тренинг или утакмица морате да имате страс. Шта год да радите у животу морате да осећате ту професију. Ако нема жеље да будете бољи нема ни напретка. Не могу ништа да замерим својим играчима, иако је било речи о недостатку жеље на крају првенства. Рекао бих да је то наш менталитет, кад имате џокера у рукаву ви га избаците као прву карту. Имали смо много утакмица, није било лако, али ја то не прихватам као алиби. На таквим стварима тренираш да будеш још већи и бољи. Желим да усадим страст својим играчима на сваком тренингу, како тренираш тако и играш. То је моја водиља у послу и животу.

Очекују се ускоро и доласци на Маракану.

– Функционисање Црвене звезде јесте баш у томе – овај клуб не може да каже рачунам само на 18 играча. Свакако ћемо пре почетка првенства довести тим до оптималног броја играча за такмичење. Биће сигурно и одлазака и долазака. Никада не знате шта вам сутра доноси, не знате чак ни наредни сат какав ће бити. У почетку ми је било необично, али прилагодио сам се систему рада у Звезди.

Много се прича и о доласку Жандера.

– Жандера је играч кога смо колега Косановић и ја запазили на припремама прошле године, гледао сам у Лимасолу  утакмицу између Аполона и Омоније. Нисмо могли да верујемо какав је играч. Дефицитарни смо на тој позицији, посебно нам недостаје играч његових офанзивних карактеристика. Тада се ипак нисмо много интересовали, али када нам је понуђен погледали смо све о њему и били смо задовољни. Пре две године доводили смо махом повратнике у Звезду, фокусирали смо се на играче који су мање играли у својим тимоваима и које смо вратили у живот, па нисмо морали да издвојимо превише новца.

Квалитет трећег појачања у летњем прелазном року Хосе Алберта Кањаса треба да донесе превагу на терену.

– Кањас је појачање које смо желели. Познајем га из Грчке, велика је част за Црвену звезду да доведе играча таквог квалитета, који је играо шпанску лигу. Искусан је задњи везни, јак је налопти у рганизацији игре и надам се да ће имати партије као у претходним клубовима.

Било је речи и о потенцијлним појачањима на позицији штопера.

– Имамо играче који имају дозволу за одлазак из клуба. Ту су Милуновић, Савић, Бабић и Панков на позицији штопера. Мркела је изузетно искусан оперативац и уколико неко оде наш спортски директор има спремну замену. На свакој позицији у тиму имамо играче које желимо уколико се место упразни. Како прелазни рок буде одмицао, тако ће се појављивати више квалитетнијих и јефтинијих играча. Сам почетак, јун месец је јако тежак, али нама су у том периоду неопходни играчи како би прошли припремни период и прва кола квалификација. Већ у августу понуда је много већа, тако то иде, али ми не можемо и нећемо да чекамо.

Рад на инфраструктири и побољшању услова, како за први тим, тако и за Омладинску школу, такође су приоритети Црвене звезде.

– Када формирате тим правите га у одређеном систему, са буџетом који имате. Немојте да заборављате да Звезда има старедугове које мора да враћа. Највише бих волео да тога нема и да са оним што раполажемо направимо тим. У овом тренутку желимо да направимо медико блок за наше играче, нову теретану како би наши игрчи имали нормалне услове за рад. Потребна је инфраструктура и за омладински погон. Значио би нам тај новац за довођење играча, али не могу као тренер да мислим само на први тим. Улагање у инфраструктуру је залог за будућност и ја ћу то увек подржати, али онда не можемо да занемаримо чињеницу да неки играч мора да оде да бисмо зарадили новац. Волео бих, не знам да ли ће се то десити у мом мандату, да бар будуће генерације тренера у Звезди могу да имају буџет само за играче и да много лакше праве тим.

За развој младог играча најбитније је да забележи што више минута на терену, оцењује Милојевић.

– Играчима је најбитније да има утакмице у ногама. Ниједан тренинг не може да замени утакмицу. Фудбалски би, посебно за младе играче, било јако добро да се врати право играња на двојној регистрацији. Причао сам са тренером Клужа око организације њихове екипе. Клуж је базиран на старијим играчима, малди их не занимају. Сада имају проблем што је уведена обавеза да у екипи имају једно играча до 21 године и да мора да одигра 90 минута. Од ове сезоне морају да имају двојицу. Треба наћи моделе за што боље фукционисање. Младим играчима је јако битно да прилагоде првом тиму, али и да играју што више утакмица. Увек сам за то да се нађе модел да се младим играчима пружи шанса да што више играју.

Искусни стратег говорио је о стратешким и тактичким циљевима Црвене звезде у наредној сезони.

– Рећи ћу исто као и људи који воде Црвену звезду. Спортски циљеви су да стигнемо што даље у европском такмичењу, да освојимо и ове године титулу и да освојимо Куп. Врло лако заборављамо репове прошлости, који морају да се реше да бисмо могли да идемо напред. У овом тренутку, није популизам, знам колико се људи боре и шта све раде видим да клуб иде у добром правцу. Смањује се дуг, улажемо у инфраструктуру, поново смо заменили терен, развија се Омладинска школа. Врло нам је важно што се ради на медико блоку, јер имамо проблем са опоравком играча после утакмица. Велики клубови су по том питању много испред нас. Задовољан у бити тиме да играмо добар фудбал, да смо живи и здрави и да дајемо све од себе. Шта ће бити то је Божја воља. На нама је да радимо и да не обећавамо много унапред.

Звездин Б тим Графичар шеф Милојевић оцењује као изузетно битну ставку.

– Ово је јако добар корак. Постоји огромна разлика између омладинског и сениорског фудбала. Лично бих највише волео да Црвена звезда игра Лигу шампиона са бар осморицом фудбалера из своје Омладинске школе. Нажачост, мислим да је то немогуће. Такмичење у Омладинској лиги није добар пандан Суперлиги, а посебно не Лиги шампиона. Мора да постоји филтер пре доласка у први тим и мислим да је то јако битно . Можда се то неће видети моментално, али знам колико добар посао раде и то ће се видети у будућности. Играчи ће моћи много лакше да прелазе у први тим.

Одлична атмосфера и пријатељски односи су покретач Црвене звезде.

–  Инсистирам на добрим међуљудским односима, на дружењу и поштовању. Имам много различитих играча,свако је јединствени карактер, али они знају да смо ми један тим. Ми смо породица која има заједнички циљ за добробит Црвене звезде. Јако ми је битно да они међусобно буду поштени једни према другима, а приватно се свако дружи са оним ко му највише одговара. То је предуслов успеха. Нажалост , немамо много времена за различите активности, волео бих да га је више. Ипак, знам да и то мало слободног времена проводе са ородицама и не бих желио то да им одузимам, иако би било лепо да чешће излазимо, да обилазимо места и упознајемо град и нашу историју. То би им остало урезано за цео живот. Није ово само фудбал, они морају да постану и добри, квалитетни људи широких интересовања – поручио је Милојевић.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама