Интервјуи Хокеј ЦЗБГ

Интервју: Ненад Раковић

Након освојене дупле круне ове сезоне, Хокејашки клуб Црвена звезда је завршила своју сезону и сада се полако кују планови за наредну. Иако су неки од тих планова сакривени од очију јавности и вероватно неће још увек бити обелодањени, то није био разлог да не попричам са једном предивном особом која је ове сезоне била, не само, апострофирана као једна од кључних особа за Звездине успехе, него и са човеком са којим ми је, поред тренера Јоце Руса и играча, било уживање сарађивати и комуницирати током целе сезоне – Ненадом Раковићем. Посебно би апострофирао наш састанак на ауто путу у Хрватској када су Звездини хокејаши ишли на сусрет против Славије, а када су ми Ракац и Јоца поклонили неколико ствари као успомену на наш клуб. 

У овом интервјуу дотакли смо се скоро свега што би вас могло интересовати, а ја се искрено надам да ћемо у неко скорије време сазнати и неке одговоре на питања на која ни сам Ракац није могао до краја да одговори.

Фото: Ненад Раковић (приватна архива)

– Ненаде, честитамо на дуплој круни ове сезоне. Сигурно је фантастичан осећај освојити и државно и регионално првенство. Пре него се дотакнемо неких тема важних за будућност хокеја, Звезде и тебе у Звезди, можеш ли ми мало сумирати ову сезону: ко је по теби заслужан за ове успехе?

Што се тиче овосезонских успеха, тешко је некога посебно издвојити. По мени, главни разлози за добре резултате су одличан рад и посвећеност играча током целе сезоне, веома студиозан и озбиљан приступ Јоце Руса и наравно, све би то било узалуд да управа клуба није обезбедила услове и финансијски испратила све потребе сениорског тима.
Али пошто још увек хокеј гледам кроз призму играча, рекао бих да су, ипак, они изнели највећи терет сезоне.

– Јоца Рус те апострофирао као једног од кључних људи ове сезоне. Да ли ти је било уживање радити са њим?

Било је стварно задовољство радити са Јоцом. Ми смо пре свега пријатељи ван леда, па нам је сарадња на леду ишла лагано. Јоца је велики професионалац, максимално посвећен тиму и од њега стварно може доста да се научи, не само кад је хокеј у питању.

– Када сам вас срео на путу за Љубљану, стекао сам утисак да заиста сви, као екипа, дишете као један. Невероватно позитивна атмосфера зрачила је из сваког од вас, па чак и од возача и вође пута.

Атмосфера међу играчима је била стварно одлична, али то је нешто уобичајно за српски хокеј. Стварно добра група момака, почевши од економа Брадића, па до најмлађих играча.

– Која утакмица ове сезоне је по теби била најтежа, а за коју мислиш да је преломила сезону? Ако могу да дам неки свој утисак, чини ми се да сте након оног трилера са Медвешчаком у Загребу у ствари кренули незаустављиво ка освајању ове ИХЛ лиге.

По мени, прекретница сезоне је била победа над Јесеницама, када су наши момци схватили да имају квалитет, не само, да играју против реномираних противника, већ и да их победе. Тај турнир у Италији нам је много значио што се тиче самопоуздања за даљи ток сезоне.

– Опиши нам мало финалну серију. Било је доста тензија у Београду на првој утакмици.

Финална серија је била напета, што је било очекивано. Нажалост, у првој утакмици смо остали без Подунавца, али момци су ипак показали да су за класу боља екипа и заслужено смо освојили титулу у две утакмице.

– А савље у Крању након освојене титуле? Брка капитен га је апострофирао као најдражи моменат ове сезоне. Моара да је било пуно пива и песме (смех).

Славље се одвијало у аутобусу, уз доста пива, песме и шале. Било је лепо као и увек кад се освоји титула.

– Да се вратимо на неке ствари око хокеја, домаће титуле и медија. За почетак, реци ми шта се догађа са домаћим хокејом? Чињеница је да су репрезентације У16, 18 и сениори направили велики искорак освајањем првих места, да у њима играју већином Звездини хокејаши, али домаће такмичење само што није умрло. Чини ми се (а о томе сам писао ове сезоне) да ни Савез не респектује Звездине успехе. Овде посебно желим да апострофирам однос према освојеној државној титули. Наиме, ем што је само првенство било фантомског карактера (играли само Звезда и Војводина), ем што су вам доделили рециклирани пехар (неки из неке претходне сезоне са којег је скинута плочица бившег првака), а посебно што још увек на свом сајту нису објавили да сте државни прваци.

Што се тиче Савеза, нажалост, домаће првенство и цела та прича није била добро организована, то јест није била уопште организована. Још пре почетка сезоне скретао сам пажњу директору такмичења да постоји велика шанса да нам се деси да се домаћа лига не одигра и да се организује састанак са клубовима и нађе неко решење. Нажалост, нама у хокеју је својствено да све радимо у задњем тренутку, тако да је и ово финале између Звезде и Војводине организовано малтене на дан одигравања утакмице. Пехар није имао плочицу. То је огроман пропуст, али ипак желим да верујем да се то догодило случајно.

Фото: Ненад Раковић (приватна архива)

– Ни медији вас нису испратили како треба. Сем нашег портала и нама братског мојацрвеназвезда, на осталим порталима вест о Звездиним успесима се сводила на кашикицу. Чак ни код репрезентативних успеха слабо ко да је хтео да нагласи да су окосницу у свим селекцијама чинили Звездини играчи.

Нажалост, тачно је да поред вас нико озбиљно није испратио успехе из ове сезоне. Вама за то дугујемо велику захвалност. Клуб би у будућности морао да се више посвети том аспекту и направи стратегију како би, као клуб и спорт, били видљивији.

– Како ти видиш будућност Звезде и хокеја у Србији. мислим на клупски хокеј? Од овог спорта се тренутно не може живети у Србији.

Будућност хокеја у Србији је крајње неизвесна. Звезда је постављена на здраве основе, али са друге стране, рад без инфраструктура нам не дозвољава да направимо искорак унапред. Ако се ту нешто не промени, нисам неки оптимиста, да будем искрен.

– Може ли Хокејашки клуб Црвена звезда урадити нешто како би вратила гледаоце на трибине? Овде посебно мислим на маркетиншки део. Да прецизирам: направити чланске карте, почети са продајом опреме, рекламама за утакмице, остваривањем бољег односа са навијачима путем медија, одређивањем бољих термина (да не долази до преклапања са фудбалом и кошарком), позивањем неких атрактивнијих противника у Пионир итд итд.

Овде опет долазимо на питање инфраструктуре. Много људи се жали на термине утакмица које се преклапају са фудбалом и косарком, али једноставно клуб нема много избора и термина кад узмете у обзир колико активности се одвија у леденој дворани.
Маркетинг је посебан део и веома важан, а који се у прошлости прилично запостављао. Надам се да би ту могла да се направи стратегија или преузме неки успешан модел клуба који је у сличној ситуацији.

– Знам да ово није питање за тебе, али да ли ће ХК Црвена звезда добити већ једном свој сајт?

Сајт је обавезан за следећу сезону!

– Ако би Звезда играла неку квалитетнију лигу ЕРСТЕ (бивша МОЛ) или неку другу, шта мислиш колико би морало да дође до промене постојећег ростера тј. колико квалитетнији странци би морали да играју од оних који су играли ове сезоне?

Квалитетније лиге би захтевале већи буџет, веће би биле и обавезе домаћих играча који би имали дупло већи број утакмица.
Странци ове сезоне су били одлични, али опет, за МОЛ лигу би требало да доведемо неке нове играче, са искуством играња на том нивоу, као и евентуално пар играча српског порекла који би могли да добију српски пасош. 

Али верујем да би Гаидаш и Чегринтсев били добри и за ниво ЕРСТЕ (МОЛ) лиге.

– Шта би за Звезду био кључ да оствари један континуитет у игрању јачих лига и константног напретка? Како уопште доћи до спонзора који то могу да обезбеде?

Што се тиче спонзора, то је тешко питање, а и ја нисам права адреса за то.
Моје мишљење је да без неког решења на нивоу државе, (нпр мађарски рецепт) нема напретка по том питању. Без веће подршке државе биће тешко направити искорак у јаче лиге.

– За сам крај: Ненад Раковић и Црвена звезда – може ли прића да се настави и да ли себе видиш у Звезди и српском хокеју?

Себе дефинитвно видим у хокеју. Тренутно не знам свој статус, али требало би ових дана да седнемо и видимо који су планови и амбиције клуба, и на крају да ли сам неопходан за следећу сезону.

– Ракац, хвала ти што си говорио за наш портал. Што се мене и екипе тиче, наставићемо да вас пратимо, а од вас очекујемо победе и титуле.

Хвала вама Дарио. Било је право задовољство сарађивати са вама. Надам се да нећете одустати од хокеја поред свих мука са којима се сусрецете. Поздрав за ваш портал и Звездине навијаче.

Аутор: Дарио Капин 

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама