Интервјуи Хокеј ЦЗБГ

Нил Битн (Neil Beaton)

Прошле сезоне смо уз помоћ тренера Марка Јулоског имали прилике да вам представимо неке играче из селекције до 16 година, а са том праксом настављамо и овај пут. Пред вама је мини интервју са Звездиним Канађанином Нил Битном који успешно чува Звездину мрежу.

Image may contain: one or more people and people playing sports

Нил, рођен си у Канади, али си врло млад дошао у Београд и како тренер Марко Јулоски каже, ти си практично Звездино дете. Како се осећаш по том питању?

Да, рођен сам у Ванкуверу, на западној страни Канаде и дошао сам у Београд са два месеца. Почео сам да играм хокеј у Црвеној звезди са три године и ово ми је тринаеста сезона. Што се осећаја тич, знате како…долази до комбинације канадских хокејаских и српских гена.

За тебе, као канађанина, вероватно је сасвим природно било да играш хокеј. Ипак, реци нам како се то десило.

У почетку ме је отац у уписао на клизање, али сам то мрзео. Онда сам се пребацио на хокеј, а то је сад једноставно постала моја страст.

Image may contain: one or more people
Фото: Нил Битн

Зашто си се одлучио да будеш голман?

Постао сам голман када ми је Милан Луковић дао голманске рукавице и штап, на турниру Шишић у Београду. Од малена мој омиљени играч је био голман Роберто Луонго што је исто дало допринос.

Када сам разговарао са неким голманима рекли су ми да су они потпуно другачији од самих играча. Кажу да имају неки свој свет. Да ли је слично и са тобом?

Да. Мораш да будеш ментално јак зато што ти си последња одбрана пре него што пак уђе у мрежу. Голмн је посебна позиција, није ни налик било којој другој. Имамо индивидуалне начине тренинга, загревања и ритуале пред утакмицу.

Иако си као дете дошао у Србију, да ли ти се било тешко адаптирати због канадских гена?

Пошто сам, као што смо рекли, дошао као веома млад, отприлике, српска култура је све што знам, а лако се спријатељим са скоро свима пошто им је на неки начин занимљиво што сам из Канаде.

Image may contain: 1 person, basketball court
Фото: Нил Битн

Од тренера Марка сам чуо да си добио ново име код нас – Небојша.

Па не баш. У Канади се по обичају дају два имена. Ја сам добио име мог деде и носим га са поносом. Смешно је када се наставници у школи загледају у моје име па онда само кажу, Небојша.

Који су ти највећи изазови за време утакмица и тренинга?

Узећемо за пример наше две утакмице против КАЦ-а из Клагенфурта. Ми смо се заиста јако борили. Можда нам је мало фалило дисциплине, али на крају смо изгубили. противник је у обе утакмице имао више од 50 шутева на мој гол, док смо ми имали у првој 14 шутева, а у другој још мање. Морамо порадити на томе.

Твој сан?

Мој сан је да постанем професионални голман у НХЛ-у, у Северној Америци, и играм за репрезентацију.

Шта радиш поред хокеја?

Поред хокеја волим да играм фудбал и стони теннис, или било шта везано за спорт.

Да ли пратиш наш портал и да ли ти се свиђа како пратимо све селекције хокејашког клуба Црвена звезда?

Пратим портал и свиђа ми се како сте у току са дешавањима и утакмицама.

Хвала за твоје издвојено време и надамо се да ћеш бити све бољи и бољи како би ти се снови остварили.

Хвала и вама и велики поздрав за све Звездине навијаче.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама