Igrači Istorija Fudbal

Zvezdine legende: Srboljub Srba Stamenković

Srboljub Stamenković, popularni Srba, rođen je u Titovom Užicu (SFRJ), 31. januara 1956. godine.

Foto: Srba i Baralić

Srba Stamenković u Zvezdu dolazi 1975. godine (tada je imao 20 godina) iz Slobode i vrlo brzo pokazuje da je igrač velikog talenta. To je i pokazao te godine (sezona 1975/76). Bio je veliko otkriće te sezone. Mnogo je brzo napredovao, ali nekome u klubu trebalo je mesto za Džajića koji se 1977. godine vratio iz Bastije, pa su Srbu poslai u vojsku te 1977. Kad je bio na vrhuncu moći (1978. godine se vratio iz vojske) u prijateljskoj utakmici protiv Kosmosa doživeo je tešku povredu meniskusa. Od te povrede se više nikada nije oporavio. Dolaskom velikog Staneta (Borislav Bora Stanković), koji mu nije davao prilike da igra, Srba 1982. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države da igra mali fudbal. Tamo je pokaszao da je veliki majstor i da je bio nepravedno zapostavljen u Zvezdi.

Nekada i veliki klubovi prave greške. Nažalost i naša Zvezda se ogrešila prema njemu, jer da je ostao i nastavio da igra, mnogi pričaju da bi nadvisio mnoge Zvezdine zvezde i legende.

Foto: Povreda protiv Kosmosa

U SAD-u je prvo nastupao za Memfis Amerikanse, a potom za Baltimor Blaste gde je ostao do 1988. godine. Sa Baltimorom je osvojio MISL šampionat 1984. godine. Još jednom je pokušao da se oproba u MISL-u ali ga jepovreda omela i nakon samo 8 mečeva za San Hoze grizlije, prestao je da igra. Mnogi su ga proglasili najvećim igračem MISL-a svih vremena.

Foto: Srba postiže gol protiv Partizana (4:1)

Umro je u Užicu (SRJ), 28. januara 1996. godine. Ostao je veliki ljubimac Zvezdinih navijača koji ga se i dan danas sećaju i prepričavaju njegov talenat i njegove driblinge.

2 Komentara

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama