Играчи Историја Фудбал

Звездине легенде: Србољуб Срба Стаменковић

Србољуб Стаменковић, популарни Срба, рођен је у Титовом Ужицу (СФРЈ), 31. јануара 1956. године.

Фото: Срба и Баралић

Срба Стаменковић у Звезду долази 1975. године (тада је имао 20 година) из Слободе и врло брзо показује да је играч великог талента. То је и показао те године (сезона 1975/76). Био је велико откриће те сезоне. Много је брзо напредовао, али некоме у клубу требало је место за Џајића који се 1977. године вратио из Бастије, па су Србу послаи у војску те 1977. Кад је био на врхунцу моћи (1978. године се вратио из војске) у пријатељској утакмици против Космоса доживео је тешку повреду менискуса. Од те повреде се више никада није опоравио. Доласком великог Станета (Борислав Бора Станковић), који му није давао прилике да игра, Срба 1982. године одлази у Сједињене Америчке Државе да игра мали фудбал. Тамо је покасзао да је велики мајстор и да је био неправедно запостављен у Звезди.

Некада и велики клубови праве грешке. Нажалост и наша Звезда се огрешила према њему, јер да је остао и наставио да игра, многи причају да би надвисио многе Звездине звезде и легенде.

Фото: Повреда против Космоса

У САД-у је прво наступао за Мемфис Американсе, а потом за Балтимор Бласте где је остао до 1988. године. Са Балтимором је освојио МИСЛ шампионат 1984. године. Још једном је покушао да се опроба у МИСЛ-у али га јеповреда омела и након само 8 мечева за Сан Хозе гризлије, престао је да игра. Многи су га прогласили највећим играчем МИСЛ-а свих времена.

Фото: Срба постиже гол против Партизана (4:1)

Умро је у Ужицу (СРЈ), 28. јануара 1996. године. Остао је велики љубимац Звездиних навијача који га се и дан данас сећају и препричавају његов таленат и његове дриблинге.

2 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама