Блог Кошарка

Utisci sa priprema: prednosti i nedostaci Zvezdinog tima

Autor: CZBG, Pavković M. Foto: SD Crvena zvezda

Kako je počela, Zvezda je tako i završila pripreme – pobedom. U dvorani ”Aleksandar Nikolić” savladan je Nižnji Novgorod rezultatom 88-77. Pre toga crveno-beli su snage odmerili sa Merlinsom, Dinamikom, AEK-om i Antverpenom, ostvarivši maksimalan učinak, svih pet pobeda. Merlins i Dinamik su deklasirani, kao i grčki AEK, dok su ozbiljniji otpor pružili Nižnji i Antverpen (83-77). Rivali su za ovu fazu priprema bili sasvim u redu, premda ne bi bilo loše ni da je odigrana jedna utakmica sa nekom jačom evroligaškom ekipom. Uvek je korisno znati gde se nalazite u odnosu na najjače, samo tako možete napredovati.

Iako je rano davati bilo kakve ocene, deluje da stručni štab nakon svega viđenog na pripremama može biti zadovoljan. Neki igrači su već nagovestili šta bi od njih mogli da očekujemo. Džo Ragland je potvrdio da je vrstan poenter, te da mu uloga košgetera na poziciji plejmejkera najbolje leži. Kao što je napomenuto u njegovom predstavljanju, u Crvenu zvezdu dolazi nakon ne baš sjajne sezone u Lokotivi iz Kubanja, pa je za očekivati da će mu biti potrebno vremena da bi dostigao pravu formu. Ipak, već nakon pripremnih mečeva jasno je da se radi o igraču koji bi trebao da bude jedan od nosilaca Zvezdine igre u napadu. Valjalo bi osvrnuti se i na Bilija Bejrona. Najavio je Bili da bi mogao da bude ozbiljna snaga Crvene zvezde na obe strane terena. Dovoljno je osvrnuti se na sinoćnu sekvencu kada je tri puta iz pick igre napravio čistu situaciju za šut za tri poena svojim saigračima (dva puta Simaniću, jednom Laziću). To je upravo i najveći Bejronov kvalitet. Odličan je u svim varijantama pick&roll igre, bilo da kreira za druge, što smo sinoć imali prilike da vidimo, ili za sebe. Dodatnu dimenziju njegovom napadačkom arsenalu daje šut. Ima domet sa linije 6,75, što u ovoj fazi nije došlo u potpunosti do izražaja. Što se tiče odbrane, Bejron korektno odrađuje ono što se od njega traži. Njegovoj igri u odbrani naročito doprinosi to što ima izuzetno jako telo, sposobno da izdrži kontakt, od koga Bejron ne beži.

Jedno od iznenađenja priprema je korpulentni centar Majkl Odžo. Nakon dabl-dabl učinka protiv Antverpena (13 poena i 10 skokova), sinoć je bio još efikasniji ubacivši 16 poena uz četiri uhvaćene lopte. Njegova izuzetna fizička snaga trebala bi crveno-belima da donosi prevagu u reketu na obe strane terena. Posebno je važno istaći  da se Odžo za igrača takve konstitucije vrlo dobro kreće. Ono što može da brine kada su unutrašnje pozicije u pitanju jeste što tu  Crvena zvezda nema pokretljivog igrača. Protiv jačih timova to bi moglo da predstavlja problem. Kad smo kod iznenađenja, osvrnimo se malo i na mlade snage. Boriša Simanić je tokom ovih priprema pokazao da bi mogao ozbiljno da se nametne treneru Tomiću. Pogađao je i sa distance, bio izuzetno koristan u napadu. Ono što Simaniću i dalje predstavlja problem jeste njegova konstitucija. To naročito dolazi do izražaja u njegovoj igri na niskom postu. Od mlađih snaga vredan pomena je i Nemanja Nenadić, za koga se danas pojavila informacija da je zaključio trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. S obzirom na nešto manje gabarite Raglanda i Čovića, Nenadić bi sa svojih 197 cm mogao da profitira.

Iako je, ponavljam, rano izvoditi zaključke, a kamoli davati konačne ocene, utisak je na osnovu pripremnih mečeva jeste da će Zvezda igrati bolju odbranu nego prethodne sezone, te da ovaj tim ima potencijala. Istini za volju, ekipa još nije ni kompletna, budući da Majk Cirbes ima obaveze sa reprezentacijom Nemačke, a od lakših povreda se oporavljaju Dejan Davidovac i Nemanja Nenadić. Kako će sve to izgledati u takmičarskim mečevima ostaje nam da vidimo. Bolji uvid u kvalitete i potencijal tima sa Malog kalemegdana imaćemo verovatno posle predstojećeg Superkupa ABA lige.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама