Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Звездаштво

Srećan rođendan našoj Marakani!

Izvor: FK Crvena zvezda

Na današnji dan 1963. godine, tri godine pošto je otpočela gradnja, otvorena je naša Marakana!

Pre tačno 55 godina, 1. septembra 1963, crveno-beli odigrali su prvu utakmicu na svom stadionu i zabeležili su prvu pobedu od 2:1 nad Rijekom. Strelac prvog gola za seniorski tim Crvene zvezde bio je Dušan Maravić. Nešto ranije, na meču predigre gde su se sastali pioniri dva tima prvi pogodak za Zvezdu postigao je Trifun Mihajlović.

U same zidove naše Marakane utkana je ljubav navijača prema Crvenoj zvezdi. Oni su kupovali ciglice i na taj način donirali novac za izgradnju stadiona. Tako zidovi Marakane i danas odišu entuzijazmom, ljubavlju, prkosom.

Novoizgrađeni stadion je zbog svoje veličine ubrzo nazvan Marakana, po uzoru na onu brazilsku, u Rio de Žaneiru.

Rekordna poseta na našem stadionu zabeležena je 23. aprila 1975. na meču protiv Ferencvaroša. Zvanično, utakmici je prisustvovalo 110.000 gledalaca.

Od pre četiri godine popularna Markana nosi ime jedne od najvećih legendi kluba, prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Danas na travnatoj podlozi našeg stadiona neki novi dečaci započinju svoje karijere, na istom mestu se ovog momenta ispisuje nova istorija, postižu se golovi vredni Lige šampiona, oni o kojima će se pričati narednih godina, stvaraju se nove legende, a sa tribina se čuju pesme posvećene jednoj jedinoj Crvenoj zvezdi.

Mnoštvo prelepih emocija, smeha, suza ostaće zauvek zapisano između zidova naše Marakane.

Kućo, srećan rođendan!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама