Ватерполо Ватерполо/Вести

Prlainović pet godina posle osvajanja LŠ: Nezaboravna noć, najdraži trenutak u klupskoj karijeri

Izvor: Vaterpolovesti.com

Juče, pre tačno pet godina, 1. juna 2013, Crvena zvezda je postala šampion Evrope.

U neverovatnoj sezoni crveno-beli su išli stepenik po stepenik i na kraju su osvojili sva tri trofeja. Posle Kupa i pobede protiv Partizana u veoma zanimljivom meču, Zvezda je u neverovatnoj finalnoj seriji posle pet utakmica bila bolja od Radničkog, a kruna sezone stigla je 1. juna na otvorenom bazenu SC „Banjica“, gde se igrao fajnal-for Lige šampiona. Beograđani su najpre u polufinalu savladali Barselonetu sa 9:5, dok su u finalu posle prave drame pobedili sa 8:7 Jug, koji je te sezone važio za velikog favorita i koji je dan ranije bio bolji od Partizana.

Za Zvezdu su tada igrali: Mihajlo Milićević, Duško Pijetlović, Nikola Eškert, Boris Vapenski, Andrija Prlainović, Nenad Stojčić, Sava Ranđelović, Denis Šefik, Nikola Rađen, Marko Draksimović, Marko Avramović, Strahinja Rašović, Petar Ivošević i Viktor Rašović.

Pet godina kasnije situacija u srpskom vaterpolu je mnogo lošija. Partizan je jedini predstavnik Srbije u Ligi šampiona, a sa podmlađenim timom crno-beli su ove sezone upisali svih 14 poraza u najjačem evropskom takmičenju. Zvezda je bila blizu grupne faze, ali je španski Sabadelj u poslednjoj rundi bio bolji.

Andrija Prlainović je u sezonama 2012/2013 i 2013/2014 kao pravi kapiten vodio Zvezdu i više puta je isticao da je najponosniji kapiten.

– Bio je to veliki uspeh svih nas koji smo tada bili u Crvenoj zvezdi, kako igrači, tako i stručni štab. Uvek je lepo setiti se te sezone i svih igrača koji su učestvovali u tom uspehu, naravno i stručnog štaba koji je bio uz nas od početka do kraja, sa Dejanom i Ristom Maljkovićem. Poseban trenutak u našim karijerama i nešto što se zaista ne zaboravlja. Ta sezona je bila neverovatna od početka do kraja. Od našeg dolaska u klub, predstavljanja, prve pobede protiv Partizana posle 17-18 godina, preko osvajanja Kupa u sjajnoj utakmici, zatim osvajanja i šampionata u fantastičnoj finalnoj seriji sa Radničkim, do tog trenutka i fajnal-fora u Beogradu, u predivnoj atmosferi. Najpre pobeda protiv Barselonete, a potom i Juga u finalu, u zaista nezaboravnoj noći. To je trenutak koji je meni najdraži u klupskoj karijeri, a verujem da je tako i kod većine saigrača. Ponosni smo na tu sezonu i toga se prisećamo sa velikim zadovoljstvom.

Posle nekoliko meseci, crveno-beli su se susreli sa ozbiljnim finansijskim problemima. Čelnici kluba su poručili igračima da mogu da odu iz kluba.

– Bilo je jako teških trenutaka. U većem delu sezone plate se nisu isplaćivale, u januaru smo dobili informaciju da možemo da idemo iz kluba. Srećom, ostali smo svi tu do kraja i isplatilo se. Ta sezona je bila toliko uspešna i to nema cenu.

Andrija Prlainović, pehar Lige šampiona 2013.

(Foto: N. Paraušić, Novosti)

Međutim, 2014. godine se sve raspalo, jer je gotovo ceo tim napustio klub i Zvezda je praktično krenula od nule.

– Ostaje žal što ta energija i rezultati nisu iskorišćeni da bi klub postao stabilan, jer je Zvezda možda i u narednim godinama mogla da napadne titulu prvaka Evrope. Mislim da nije trebalo puno da se održi jedan tim koji bi bio među konkurentima za sam vrh, koji bi bio redovan učesnik finalnih turnira Lige šampiona i verovatno osvajao još trofeja u Srbiji,. Ponavljam, ta prilika nažalost nije iskorišćena. Ostao je gorak ukus i pitanje je hoće li Crvena zvezda ponovo imati kvalitetan tim i uopšte se naći u prilici da zaigra bitniju ulogu u Ligi šampiona, kao te godine.

I danas, posle pet godina, igračima se i dalje duguje novac, a slično je i u Radničkom i Partizanu.

– Ponavljam da i dalje postoje dugovanja prema igračima koji su osvojili taj i još pet trofeja. Mislim da nije korektno i pošteno prema igračima koji su dali mnogo za klub i koji su bili, svako na svoj način, zaslužni za taj istorijski trenutak.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама