Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Poraz u finalu ABA lige – Zvezda nedorasla izazovu

Autor: CZBG, Pavković M. Foto: zvanični sajt ABA lige

Prava muška borba, dobra utakmica i na kraju slavlje podgoričana – sve je to viđeno u četvrtoj utakmici finala plej-ofa ABA lige. Budućnost je savladala Crvenu zvezdu rezultatom 77-73. Bio je to prvi  trofej kluba iz Podgorice u regionalnom takmičenju. Do petog ovogodišnjeg trijumfa nad ekipom Crvene zvezde Budućnost je stigla na krilima, a koga drugog do Nemanje Gordića koji je ubacio 18 poena, dodavši tome i pet asistencija, kao i Nikole Ivanovića koji je postigao 17 poena. Vredan pomena je svakako i učinak Filipa Barovića, koji je na svom kontu imao 14 poena. U poraženoj ekipi najzapaženiji bio je Tejlor Ročesti sa 14 poena, 7 skokova i 6 asistencija. Alen Omić zabeležio je dabl-dabl (12 poena i 10 skokova), a po 11 poena ubacili su Ognjen Dobrić i Džejms Feldin.

Budućnost je na samom početku meča stekla prednost od sedam poena razlike, ali je Zvezda to vrlo brzo nadoknadila bez većih problema. Od tog momenta gledali smo egal utakmicu. Ključni deo meča bio je period od 25. do 27. minuta kada puleni Aleksandra Džikića prave seriju 11-2 i prelaze u vođstvo koje do samog kraja nisu ispuštali. Imala je Zvezda šanse da preokrene utakmicu, ali je zahvaljujući sopstvenim greškama i vrlo lošem učinku sa linije penala (8 od 18) na kraju morala da čestita rivalima iz Podgorice titulu.

Ključ trijumfa Budućnost u ovoj finalnoj seriji je svakako Aleksandar Džikić. Znatno je bolje Džikić pripremio svoju ekipu za finale. Znao je kako da eksploatiše svoje prednosti, a ujedno i iskoristi i mane Zvezdinog tima. Tu treba i tražiti razloge odličnih partija Nemanje Gordića i Nikole Ivanovića kroz čitavu seriju. Nije sa druge strane bilo adekvatnog odgovora. Nije bilo igrača koji bi mogao da zaustavi ili makar uspori pomenuti dvojac. Što se tiče defanzive, bilo je jasno da Crvenoj zvezdi ni malo ne prija čvrsta i agresivna odbrana Budućnosti. Na ovom mestu svakako je potrebno istaći i Nemanju Gordića. Fanstastične partije odigrao je reprezentativac BiH. Ulogu lidera svoje ekipe izneo je na najbolji mogući način, pa je potpuno zasluženo proglašen MVP-jem finala.

Kada govorimo o uzrocima poraza Crvene zvezde, treba svakako poći od izostanaka Pere Antića i Nemanje Dangubića. Utisak je da je Zvezdi nedostajao vođa na terenu – uloga stvorena za Peru Antića. Svojim autoritetom Antić bi, bez ikakve sumnje, doprineo malo drugačijem toku ove finalne serije. U njegovom odsustvu crveno-beli nisu imali igrača koji je uspeo da se profiliše kao lider. Nekoga ko bi držao konce u rukama i u teškim trenucima, ko bi mogao da reši neizvesne završnice kojih smo se u ove četiri utakmice nagledali. Nemanja Dangubić je poznat kao dobar defanzivac, pa je za verovati da bi sa njim u rosteru Zvezda uspela da uspori Gordića i Ivanovića. Dodajmo tome i činjenicu da je u rosteru Dušan Alimpijević imao igrače na koje već duže vreme ne računa (Jovanović i Kešelj), pa je jasno da je i skraćena rotacija i te kako uzela danka. Evidentno je da je Crvenu zvezdu koštala očigledno loša selekcija ekipe. Deluje da su crveno-beli ekipu skrojili od preplaćenih igrača koji jednostavno nisu mogli da iznesu ono što se od njih očekivalo. To na dušu ide sportskom sektoru, ali i predsedniku kluba Nebojši Čoviću. Što se tiče Dušana Alimpijevića, treba pomenuti i da je u nekim segmentima potpuno nadigran i nadmudren od strane Aleksandra Džikića. Tu pre svega mislim na igru jedan na jedan Gordića i Ivanovića za koju Alimpijević nije imao adekvatan odgovor u defanzivi.

Jedna negativna stvar koja je pratila ovu seriju jeste i tenzija koja se oko iste stvorila. Pre samog početka serije viđen je pravi rat saopštenjima iz Beograda i Podgorice. Cela situacija je kulminirala na dan četvrte utakmice, kada je nakon izjave predsednika Crvene zvezde, gospodina Nebojše Čovića, bilo neizvesno hoće li tim sa Malog Kalemegdana uopšte izaći na parket ’’Morače’’.  Čelnici klubova bi morali biti svesni da se podgrevanjem atmosfere ništa ne rešava, te da se time samo podstiče nasilje.

Kakve će biti posledice ovog poraza i kako će se gubitak šampionskog prstenja ABA lige odraziti na klub, videćemo u danima koji predstoje. Sistem stvoren u KK Crvena zvezda od dolaska Nebojše Čovića u klub biće sada na velikom ispitu. Evroligu sledeće godine nećemo gledati u Beogradu, pa je za očekivati da i budžet kluba bude nešto skromniji u odnosu na evroligaške godine crveno-belih. Sigurno da u takvim okolnostima neće biti ni malo lako ostati konkurentan i igrati košarku na vrhunskom nivou.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama