Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crvena zvezda ponovo u finalu ABA lige!

Izvor: KK Crvena zvezda

Nošeni energijom krcate dvorane ’’Aleksandar Nikolić’’, košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Mornar iz Bara rezultatom 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13) i plasirali se u finale ABA lige gde ih čeka ekipa Budućnosti.
Kada je važno tu su Zvezdaši, a tada šampionski karakter crveno-belih košarkaša najbolje izlazi na videlo. Košarkaši Crvene zvezde mts uložili su mnogo energije i nošeni podrškom sa tribina došli do vrednog trijumfa koji ih je doveo do pozicije da se bore za odbranu trofeja regionalnog šampiona.
Crveno-beli su igrali sa dosta oscilacija, teško odgovorili na kriterijum suđenja, ali kada je na ispit došla želja tu ni ovog puta nisu izneverili. Borbom za svaku loptu i sa velikim žarom dugo su lomili odličnog rivala. Ratničkom igrom i fantastičnom minijaturom Ognjena Dobrića, crveno-beli su napravili ključnu seriju polovinom poslednjeg perioda i na kraju slavili rezultatom 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13).
Na taj način, trostruki regionalni šampion i prvak Srbije braniće trofej ABA lige. Rival će im biti ekipa Budućnosti, a u prve dve utakmice u seriji Crvena zvezda je domaćin.
Prepuna dvorana ’’Aleksandar Nikolić’’ sa mnogo energije je ispratila početak utakmica, a atmosfera je dodatno podignuta jer je prvi koš na utakmici bila trojka Ognjena Dobrića.
Međutim, motivisani Mornar nije klonuo i slutilo je na još jedan odličan plejof susret. Crveno-beli su bežali u nekoliko navrata na pet razlike, ali je Mornar uspeo da preokrene rezultat (14:15). Ipak, Ročesti je trojkom odmah vratio prednost svojoj ekipi, a onda su usledili poeni Jankovia, Omića i ponovo Jankovića za seriju 9:0 i najvećih plus osam (23:15). Do kraja prvog kvartala prednost je sačuvana i iznosila je sedam poena (26:19).
I početak druge deonice doneo je jednaku energiju u redovima izabranika Dušana Alimpijevića. Crveno-beli su započeli drugi period serijom 5:0 i došli do prve dvocifrene prednosti (31:19). Gosti su uzvratili, ali velika energija u redovima Crvene zvezde je bila ključ uspeha i nakon vezanih poena Džejmsa Feldina, crveno-beli su ponovo stekli najveće vođstvo – 42:28. Serijom 7:0 Mornar je prepolovio vođstvo, ali je tajmaut Dušana Alimpijevića ponovo razmrdao njegove izabranike pa je Lesor sa četiri poena vratio dvocifreno vođstvo. U završnici poluvremena Enis je pogodio trojku za najvećih plus 15 pred odlazak na veliki odmor (52:37).
Na početku trećeg perioda Mornar je igrao bolje. Rasterećeni rival je napravio seriju 16:6 i prišao na samo dva poena zaostatka (58:56). Trojka Ročestija prekinula je crni niz, a dvorana ’’Aleksandar Nikolić’’ je odzvanjala od zaglušujuće buke. Ponovo je pogađao Ročesti i ponovo popularni ’’Pionir’’ ključao jer je Crvena zvezda ponovo imala dvocifreno vođstvo (68:56). To je bio i rezultat na kraju trećeg perioda.
Mornar je pretio, ali je Ognjen Dobrić imao drugačiju računicu. Postigao je polovinom poslednjeg perioda dve izuzetno važne trojke koje su lomile rivala. Crveno-beli su imali 14 poena prednosti na šest minuta pre kraja (76:62).
Nagrada za fantastičnu partiju i prelep ambijent u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ bilo je veoma atraktivno zakucavanje Ognjena Dobrića čime je zaokružio izuzetno veče. Sjajni Mornar je morao da položi oružje pred šampionom ABA lige.
Crvena zvezda mts – Mornar Bar 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13)
Crvena zvezda mts: Kešelj, Davidovac 6 (6sk), Lazić, Dobrić 19 (4sk), Feldin 8, Ročesti 18 (5as), Omić 11, Enis 3 (4as), Jovanović, Bjelica 7.

Ognjen Dobrić:

”Odradili smo prvi korak ka cilju koji smo zacrtali još na početku sezone. Jako bitna pobeda za nas. Mnogo nam znači što je hala bila puna i nadam se da će u istom broju doći i na finale. Poeni su relativna stvar, nama je bitno da igramo kao ti dobro i da poštujemo stvari koje smo se dogovorili”

Dušan Alimpijević:

”Moj glavni utisak je atmosfera u dvorani. Za većinu nas je ovo bila najbolja atmosfera od početka sezone. Susreli smo se sa energičnom i fanatičnom podrškom krcate dvorane. Mislim da smo imali konstantno ovaku podršku, rekao bih da bi i mlađi igrači i strani igrači izvlačili još više od sebe. Ne kažem da je to faktor koji treba da utiče na pristup.

Veliko hvala. Sada se vidi zašto smo se borili za ’’domaći teren’’. Čestitam i Mornaru na igrama u plejofu. Čini se da razlika nije nešto što je realna stavka. Imaju odličnu sezonu i zaistam im čestitam. Trener Pavićević je odradio sjajan posao sa ekipom. Došli smo na tri koraka do primarnog cilja i želim da pozovem sve da i u ponedeljak dočekamo Budućnost u ovakvoj atmosferi”

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama