Кошарка Кошарка/Звездаштво

Heroji se vraćaju kući

Izvor: KK Crvena zvezda

Bivši prvotimci Crvene zvezde Nikola Kalinić i Marko Gudurić vraćaju se na mesto velikih uspeha. Sa svojim sadašnjim timom Fenerbahčeom, u četvrtak od 18 časova i 45 minuta gostuju svojoj Crvenoj zvezdi.
Svaka generacija KK Crvena zvezda nosi svoje heroje koji se izdvajaju svojim šampionskim karakterom i pobedničkim mentalitetom i zbog toga zauzimaju posebno mesto u crveno-belim srcima. Jedni od njih su svakako Nikola Kalinić i Marko Gudurić koji su, svako na svoj način, bili jedni od lidera generacija koje su vraćale Klub sa Malog Kalemegdana na trofejne staze. Generacije koje su pisale istoriju i postavile Crvenu zvezdu na sam vrh koji sebično čuva godinama.
Dominacija Crvene zvezde u regionu započela je u sezoni 2014/2015. Deo tima bio je Nikola Kalinić koji je uz sadašnjeg kapitena crveno-belih Branka Lazića predstavljao osovinu defanzivne mašine koja je ’’mlela’’ svoje protivnike. Iako se uvek izdvajao odbranom i požrtvovanom igrom, popularni Kalina je te sezone bio pretplaćen za koševe koji igrače svrstavaju u legendu.
Po oprobanom receptu, krišom iza leđa odbrane, iz čuvene ’’odbojke’’ Kalinić je rušio velike rivale – Budućnost u Podgorici i Partizan u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’. Padali su te godine mnogi evropski velikani u Beogradu, ali će svakom Zvezdašu prva asocijacija na Nikolu Kalinića biti baš sledeći potezi:
Po prvi put u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana u sezoni 2014/2015 osvojena je tripla kruna. Ta generacija ostavila je nadolazećim šampionsko breme i bilo je vreme za nove, mlade igrače da preuzmu ulogu heroja i odbrane ono što je na terenu i osvojeno.
Kao najbolji igrač Evropskog prvenstva do 20 godina, Zvezdino dete, Marko Gudurić izašao je na veliku scenu u crveno-belom dresu i vrlo brzo najavio velika dela. Rušio je ’’kralja’’ i baš protiv Real Madrida u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ upoznao evropsku košarkašku javnost sa svojim potencijalom. Kraj te sezone lansirao je Gudurića u orbitu, kada je u finalnoj plejof seriji protiv Partizana postigao istorijsku trojku potpisavši se na parketu na sebi svojstven način. Korak unazad i  trojka preko ruke za veliku pobedu i tada je jasno bilo da će Crvena zvezda ponovo biti šampion Srbije:
Popularni Gudura je još jednu sezonu proveo u crveno-belom dresu i imao još zapaženije partije. Crveno-beli su u prethodnoj sezoni ostali bez trofeja u Kupu i Guduriću je falio taj trofej u kolekciji. S toga, ponovo je pogađao na sebi svojstven način i bio junak finalnog susreta sa Partizanom. Postao je MVP finala Kupa Radivoja Koraća, a kasnije i osvojio triplu krunu:
Istinski heroji Crvene zvezde – Nikola Kalinić i Marko Gudurić sada nastupaju za Fenerbahče. U četvrtak od 18 časova i 45 minuta vratiće se svojoj kući jer aktuelni osvajač Evrolige gostuje Crvenoj zvezdi. Biće to prava prilika za mali povratak u blisku prošlost i da Zvezdaši gromkim aplauzom pozdrave svoje heroje.
A, kada se začuje ’’brodska sirena’’ u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ tada se emocije ostavljaju po strani. Crvena zvezda će se svim raspoloživim silama boriti da iznenadi evropskog prvaka, a Kalina i Gudura pokušati da savladaju crveno-bele. Zvezdaši imaju i svoje nove heroje koji se bore da produže trofejni niz i osvoje četvrti put uzastopno ABA ligu. To je zacrtano kao apsolutni prioritet i zato je i Vaša podrška neophodna.
U četvrtak protiv Fenerbahčea, crveno-beli će od svoje publike dobiti novi zamajac za drugi polufinalni susret ABA lige sa Mornarom i predstojeće velike borbe. Sada je važno!
Скочи на траку са алаткама