Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Rapsodija Crvene zvezde u uvertiri za plejof ABA lige

JAMES FELDEINE Dzejms Feldin i TAYLOR ROCHESTIE Tejlor Rocesti kosarkasi Crvene zvezde na utakmici Evrolige protiv Anadolu Efesa u hali Pionir, Beograd 08.12.2017. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Crvena zvezda, Evroliga, Anadolu Efes

Izvor: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Valensiju u 26. kolu Evrolige rezultatom 106:90. Crveno-beli su odigrali još jednu izuzetnu partiju kao idealnu uvertiru pred najbitniji deo sezone.
Hrabra, odlučna i energična Crvena zvezda upisala je 11. pobedu u Evroligi. U goste crveno-belima došla je raspucana Valensija, ali su izabranici Dušana Alimpijevića imali jasan plan igre koji su do tančina sproveli u delu. Na kraju i zasluženo slavili sa ubedljivih 106:90.
Šuterska rapsodija viđena je u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’. Predvodio ju je Džejms Feldin sa čak 30 poena, ali su u fantastičnom ritmu bili i svi njegovi saigrača. Ogromna  energija koju su crveno-beli uložili u odbrani i na skoku, naplaćena je izvrsnim drugim poluvremenom u kom su crveno-beli blistali na obe strane terena.
Uživala je publika u dvorani, a uživali su i igrači koji su pokazali da su sve misli i snage usmerene na ono što predstoji – polufinalna plejof serija ABA lige koja u nedelju započinje na istom mestu. Rival je Mornar iz Bara, a ulaz besplatan za sve navijače.
Zahvaljujući odličnom šutu za tri poena gosti su u ranoj fazi utakmice stekli sedam poena prednosti – 7:14. Tajmaut Dušana Alimpijevića razmrdao je njegove izabranike koji su istrčali na parket znatno odlučniji. Bolji pristup u odbrani i brzi kontranapadi rezultirali su serijom 10:3 i izjednačenjem (17:17).
Egal je trajao do početka druge deonice kada je Dilan Enis pogodio trojku i još jednom potvrdio izvrsnu šutersku formu. Usledio je pogodak Antića sa iste udaljenosti, a potom i zakucavanje Dobrića nakon izvrsne akcije. Zvezda je napravila seriju 7:0 i stekla najveće vođstvo u dotadašnjem delu meča (30:23). Međutim, šut za tri poena definitivno je držao u igri Valensiju koja je sa tri uzastopna pogođena šuta preokrenula rezultat (30:32). Seriju je prekinuo Matijas Lesor zakucavanjem.
Valensija je u prvom poluvremenu šutirala neverovatnih 8 od 12 za tri poena i pored toga nije mogla da dođe do vođstva nakon dve četvrtine. Crveno-beli su bili veoma odlučni i čvrsti na ovoj utakmici i nisu dozvolili da ’’gube glavu’’ kada je rival pogađao iz neverovatnih pozicija. Zahvaljujući velikoj energiji Crvena zvezda je na poluvreme otišla sa dva poena prednosti (50:48).
Neverovatno šutersko veče Španaca nastavilo se i na početku trećeg perioda, ali je Tejlor Ročesti bio u sajnom ritmu i uspeo je da neutrališe čak šut 11/15 od strane Valensije. Hrabra i odlučna Crvena zvezda igrala je bolje u kontinuitetu i sa čini se više energije. Za veliko zalaganje stigla je i nagrada koju je krunisao Džejms Feldin serijom poena, a trojka Pere Antića nekoliko sekundi pre isteka trećeg perioda donela je Crvenoj zvezdi prvu dvocifrenu prednost – 79:67.
Kontrola utakmice je u potpunosti preuzeta od strane izabranika Dušana Alimpijevića. Feldin je bio izuzetno raspucan, a energija koja se sa tribina selila na parket rezultovala je skakačkom dominacijom i izuzetno dobrom odbranom.
Šutevi su prolazili redom kroz obruč, razlika rasla, a simbolično je kapiten Branko Lazić na više od tri minuta pre kraja pokazao semaforu da prebaci ’’stotku’’ na konto domaćina – 102:83 . Ostatak posla je bio rutina, ali su izabranici Dušana Alimpijevića zadržali visok nivo agresivnosti na terenu jer je pobeda nad Valensijom najava najbitnijeg dela sezone i plejof serije ABA lige.
Crvena zvezda mts – Valensija 106:90 (23:23, 27:25, 29:19, 27:23)
Crvena zvezda mts: Kešelj, Davidovac 2, Lazić 7, Antić 3 (5sk), Dobrić 6, Feldin 30, Janković 2, Ročesti 17 (5as), Omić, Lesor 16 (7sk), Enis 11, Bjelica 12 (4sk).
Dušan Alimpijević:
’’Svaka od ovih utakmica je prilika da pozovemo navijače da nam pomognu u onom što je za nas najvažnije, a to je plejof ABA lige. Zahvaljujem se svima koji su nas bodrili večeras. Ispravite me ako grešim, ali mi smo u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ izgubili samo dve utakmice, protiv Himkija i Panatinaikosa.
Važan je način na koji smo igrali i na koji smo pobedili. U svlačionici na poluvremenu sam rekao igračima da ako nastavimo da igramo kao u prvom poluvremenu, da ćemo dobiti utakmicu. Valensija je odličan tim, prvaci su Španije i nije mala stvar za nas, za Crvenu zvezdu da dva puta pobedimo aktuelnog prvaka Španije. Ostvarili smo 12 pobeda u Evroligi i sa tog segmenta ulazimo rasterećeno u plejof. A, tamo ćemo igrati maksimalno ozbiljno’’.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama