Историја Сећања Фудбал Фудбал

Na današnji dan savladan Drezden

Izvor: FK Crvena zvezda

Pre tačno 27 godina, Crvena zvezda je ubedljivo savladala nemački Dinamo iz Drezdena.

540-drezden-215.jpg

Nakon eliminisanja Grashopersa i Glazgov Rendžersa, pred Crvenu zvezdu je tog proleća 1991. godine postavljen zadatak da eliminiše i nemačkog predstavnika — Dinamo iz Drezdena. Prva utakmica četvrtfinala Kupa evropskih šampiona odigrana je u Beogradu, 6. marta 1991. godine. Crvena zvezda, pojačana Sinišom Mihajlovićem koji je došao iz Vojvodine, želela je da već na svom stadionu stekne prednost pred revanš u Nemačkoj.

A, Marakana — krcata! Tribine najvećeg stadiona u Srbiji bile su premale kako bi prihvatile sve zainteresovane navijače koji su došli da podrže fudbalere Ljupka Petrovića. Iako je štampano nešto manje od 90.000 karata, na tribinama je bilo 100.000 duša, a mnogi navijači ostali su ispred stadiona jer mesta više nije bilo. U takvom ambijentu, čini se, utakmica i nije mogla da se završi drugačije.

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Stojanović, Marović, Radinović, Belodedić, Šabanadžović, Mihajlović, Prosinečki, Jugović, Savićević, Binić, Pančev.

Malo je Zvezdaša koji se ne sećaju antologijskog trka ka severu Roberta Prosinečkog. Taj momenat dogodio se u 20. minutu utakmice, nakon slobodnog udarca koji je izveo sa oko 25 metara u bliži, gornji ugao. Zajedno sa mrežom, zatresao se tada čitav Beograd, a Robi je u rekordnom roku pretrčao gotovo 100 metara kako bi radost podelio sa najvatrenijim pristalicama na severu!

Fudbalski stručnjaci kažu da je za svaku ekipu najnepovoljnije kada gol primi u završnicama poluvremena. Upravo to se dogodilo Nemcima u 43. minutu. Savićević je uposlio Dragišu Binića, a ovaj spretno prebacio loptu preko golmana i još jednom oduševio publiku!

Ranjeni Dinamo nije mogao da se oporavi ni u nastavku utakmice, a Crvena zvezda je „namirisala“ ranjenog protivnika i želela je da ga dotuče. To je uspelo, a kome drugom, no Dejanu Savićeviću. Igrao se 56. minut, Zvezdin Genije je prihvatio loptu u zoni šuta, povukao, a potom naciljao donji desni ugao i pogodio za konačnih 3:0!

Ispostavilo se kasnije da je ubedljiva pobeda u Beogradu bila dovoljna kako bi se Crvena zvezda plasirala u polufinale Kupa evropskih šampiona. No, i pored toga, fudbaleri Ljupka Petrovića slavili su pobedu i u Nemačkoj, dve nedelje kasnije (1:2).

 

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама