Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Zvezda zaustavljena u Moskvi

Izvor: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da postignu gol i eliminišu ekipu CSKA iz Moskve na njihovom terenu. Nakon 90 minuta igre, CSKA – Crvena zvezda 1:0.

540-cska-43.jpg

Stadion: „Veb Arena“
Gledalaca: 18.753
Sudija: Horhe Sousa (Portugal)
Strelci: Džagoev u 45+1′ za CSKA.

CSKA: Akinfejev, Fernandes, Berezutski, Ignaševič, Vasin, Kučaev, Džagoev, Načo, Vitinjo, Vernblum, Musa.
Rezerve: Pomazun, Milanov, Nababkin, Bistrović, Čalov, Gordišenko, Kosonov.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Savić, Le Talek, Rodić, Donald, Jovičić, Krstičić, Radonjić, Ben, Pešić.
Rezerve: Supić, Babić, Gobeljić, Račić, Milijaš, Srnić, Adžić.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević izveo je istih 11 igrača koji su započeli i utakmicu u Beogradu. Duel između CSKA i Crvene zvezde u prvom delu igre najbolje se može opisati na sledeći način: neko je pritisnuo „pauzu“ na daljinskom upravljaču odmah nakon utakmice u Beogradu, fudbalerima obukao nove, čiste dresove, promenio stadion i — nastavio utakmicu. Odnos snaga i dešavanja gotovo identični kao u Beogradu: CSKA je imao prividnu inicijativu, veći posed lopte, a Crvena zvezda je imala bolje, opasnije prilike i bila je znatno konkretnija kada dođe nadomak kaznenog prostora rivala. Nažalost, crveno-beli su u Moskvu uz Beograda poneli i lošu realizaciju koja je došla na naplatu u najgorem trenutku, u poslednjim sekundama prvog dela igre.

Znatno hladnije vreme nego u Beogradu, klizav i zamrznut teren, svakako su bili novi faktor kada je megdan ovih rivala u pitanju. Bilo je primetno da su fudbaleri oprezniji, da im je teže da kontrolišu i zadrže loptu. U takvim uslovima crveno-beli su pogrešili samo jednom, i to kada je Borjan nije uspeo da uhvati klizavu loptu (mada mu je u tome pomogao i Musa). Zvezdin gol je bio nebranjen, ali Rusi nisu uspeli da pogode okvir gola. Na drugoj strani, Zvezda je takođe dočekala grešku rivala. Poseban fokus ostaje na prilici iz 40. minuta kada je u situaciji tri protiv dva Ben pokušao da asistira samom Radonjiću na drugoj strani kaznenog prostora, ali je Pešić „dirao“ loptu i onemogućio svog saigrača da je prihvati. Loša komunikacija naših igrača u veoma izglednoj situaciji. Prethodno, Radonjić je mogao i morao bolje da šutira iz kaznenog prostora, ali je uputio veoma loš udarac po zemlji. Svoju priliku imao je i Nenad Krstičić, ali je bio izblokiran prilikom šuta iz voleja.

CSKA je do gola stigao u nadoknadi vremena. Treba reći i da je Fernandes nesumnjivo loptu primirio rukom na sredini terena, ali nakon toga nije dobro reagovala Zvezdina odbrana. Usledio je napad Rusa po našoj desnoj strani, centaršut u peterac pravo na Džagoeva koji je odradio lakši deo posla. Zvezda je na taj način primila tek treći gol od početka grupne faze takmičenja, ali ujedno je morala da u nastavku utakmice juri u tek četvrti postignut kako bi ostala u evropskim takmičenjima.

Malo toga se promenilo nakon što je utakmica nastavljena. Tačnije, CSKA je zaigrao još ofanzivnije, još bolje, rešen da postigne i drugi gol i završi posao. Zvezda se branila, ne toliko sigurno kao u prvom poluvremenu, i samo zahavljujući Milanu Borjanu je uspevala da odoli domaćinu.

Zvezda je dočekala svoju priliku za izjednačenje, možda i za prolaz u osminu finala. Dočekala je u 81. minutu kada je Srnić, koji je dva minuta ranije ušao u igru, idealno „poslužio“ Pešića koji sa pet metara nije uspeo ni da zahvati loptu! Velika, velika prilika, još jedna, a previše ih je Crvena zvezda propustila protiv ruske ekipe! A nije bila ni poslednja. U 90. minutu lopta je nekako stigla do Bena koji je morao bolje  da šutira, ali ni on nije uspeo da pogodi okvir gola.

Može se reći da je Zvezda „promašila“ put ka osmini finala Lige UEFA. Imala je Zvezda dosta prilika, ali za 180 minuta nije uspela da zatrese mrežu protivnika. Kada se tako postave stvari, dalje je prošla ekipa koja je bila bolja za taj jedan gol. Sa druge strane, ostaće upamćena ova sezona Crvene zvezde jer se najtrofejniji srpski klub na velika vrata vratio u Evropu.

Verujemo da je ovo bila samo prva godina u nizu, godina u kojoj je Zvezda nagovestila svetlu evropsku budućnost.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама