Фудбал Фудбал/Вести

Zvezda čeka svoju šestu osminu finala

Izvor: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda igra svoje šesnaesto proleće u Evropi, i već u sredu, oko 20 časova (ukoliko ne bude produžetaka), znaće se da li će prolećna odiseja potrajati. Crvena zvezda je ove sezone već oborila jedan rekord — revanš utakmica protiv ekipe CSKA biće joj 16. ove sezone u Evropi! Takođe, Crvena zvezda je prvi klub koji je stigao do 1/16 finala nekog evropskog takmičenja nakon što je svoj put započeo u prvom kolu kvalifikacija.

Crvenoj zvezdi je dvomeč protiv moskovskog kluba osma šesnaestina finala UEFA Evropa lige, odnosno UEFA Kupa. Bilans koji naš klub ima do sada je pozitivan — čak pet puta iz sedam pokušaja, Zvezda je uspevala da se domogne osmine finala!

Svoju prvu šesnaestinu finala Kupa UEFA Crvena zvezda je igrala u sezoni 1972/73. U dvomeču sa Valensijom, crveno-beli su zabeležili oba trijumfa; nakon beogradskih 3:1, Valensija je i u Španiji morala da položi oružje pred Crvenom zvezdom (0:1). Te sezone je Zvezda bila zaustavljena u osmini finala, a bolji od našeg kluba bio je Totenhem.

Na sledeću šesnaestinu finala čekalo se tri godine. Zvezda je u sezoni 1975/76 odmerila snage sa Hamburgerom. U Beogradu nije bilo pobednika (1:1), ali je u Nemačkoj naš tim deklasiran rezultatom 4:0.

Već sledeće sezone, Zvezda je imala priliku za popravni, i uspela je da „preskoči“ Austriju iz Salzburga. Naš tim je u Beču poražen rezultatom 2:1, ali je u Beogradu slavio minimalnu pobedu, i zahvaljujući golu u gostima plasirao se u osminu finala. Međutim, ono što je gol u gostima Zvezdi doneo u šesnaestini finala, odneo je u osmini. AEK je i pored poraza u Beogradu 3:1 uspeo da se plasira u narednu fazu zahvaljujući prethodnoj pobedi u Grčkoj rezultatom 2:0, i Zvezda je propustila drugu priliku da se domogne četvrtfinala ovog takmičenja.

Sezona 1978/79 je jedna od najslavnijih u Zvezdinoj istoriji, jer je Zvezda uspela da stigne do samog finala Kupa UEFA! Što se šesnaestine finala tiče, Zvezda je uspešno rešila dvomeč sa Sportingom iz Hihona u svoju korist. Naš ti je u gostima slavio minimalnu pobedu, a na Marakani je bilo nerešeno, 1:1. Kasnije, Zvezda je eliminisala i Arsenal, Vest Bromvič Albion i Hertu, a u finalu je poražena od Burisuje iz Menhengladbaha. I glavnog arbitra.

Naredne sezone, Zvezda je ponovo pokušala da ponovi uspeh iz prethodne, i možda ga i nadmaši. U šesneasteniji finala naš tim je dva puta pobedio Karl Cajs Jenu, identičnim rezultatom – 3:2. Međutim, u narednom kolu, Bajern iz Minhena je zaustavio crveno-bele. U Minhenu je Zvezda poražena 2:0, i dve nedelje kasnije nije uspela da nadoknadi taj minus, i uprkos pobedi od 3:2 morala je da napusti takmičenje.

Drugu priliku da se plasira u osminu finala Kupa UEFA Zvezda je propustila u sezoni 1987/88. Pomalo neočekivano, Zvezda je surovo zaustavljena u šesnaestini finala i to od strane Briža. Zvezda je u Beogradu slavila pobedu od 3:1, međutim, u Belgiji je Zvezda doživela katastrofu — poražena je čak 4:0.

Svoju poslednju šesnaestinu finala Zvezda je igrala u sezoni 1989%

Скочи на траку са алаткама