Фудбал Фудбал/Вести

Crvena zvezda protiv Rusa

Izvor: FK Crvena zvezda

Najtrofejniji srpski klub je do sada ukupno pet puta igrao zvanične dvomeče protiv klubova iz bivšeg Sovjetskog Saveza, odnosno Ruske Federacije.

540-protivrusa-261.jpg

Prvi zvaničan susret Crvene zvezde i jednog ruskog kluba odigran je 8. marta 1972. godine. Na beogradskoj Marakani crveno-beli su dočekali Dinamo iz Moskve u okviru četvrtfinala Kupa pobednika Kupova. Pred 50.000 gledalaca, tadašnji trener Miljan Miljanić izveo je sledećih 11 fudbalera: Dujkovića, Klenkovskog, Bogićevića, Pavlovića, Dojčinovskog, Kerija, Jankovića, Karasija Filipovića, Aćimovića i Sušića. Dinamo je poveo u poslednjim trenucima prvog dela igre i dugo je uspevao da čuva stečenu prednost. Ipak, u 88. minutu Zoran Filipović je uspeo da izjednači rezultat i donese veliku radost navijačima; međutim, radost je još uvek trajala, a Dinamo je uspeo samo minut kasnije da postigne i drugi gol za konačnih 1:2. U revanš utakmici koja je odigrana dve nedelje kasnije, Zvezda je morala da postigne dva gola kako bi prošla dalje. Petar Krivokuća je uspeo u 52. minutu da donese prednost beogradskom klubu, ali Rusi su u 75. minutu stigli do izjednačenja. Do kraja utakmice crveno-beli nisu uspeli da postignu gol za produžetak te je Dinamo postao prvi ruski klub koji je eliminisao Crvenu zvezdu u evropskom takmičenju.

Zvezda se revanširala u sezoni 1989/90. U šesnaestini finala Kupa UEFA, Crvena zvezda se sastala sa Žalgirisom, klubom iz Litvanije koja je tada bila deo Sovjetskog Saveza. Prva utakmica odigrana je 18. oktobra 1989. godine, i Crvena zvezda je zabeležila ubedljivu pobedu — 4:1! Zvezda je nastupila u sastavu: Stojanović, Jurić, Marović, Kanatlarovski, Drizić, Najdoski, Prosinečki, Savićević, Pančev, Stojković, Mrkela, a trener je bio Dragoslav Šekularac. Crveno-beli su poveli golom Dejana Savićevića u 30. minutu, a samo minut kasnije Kanatlarovski je povisio na dva nula. Tačku na Zvezdin „blickrig“ stavio je Pančev koji je u 33. minutu postigao treći gol za Zvezdu. U nastavku utakmice viđen je po jedan gol na obe strane; za Crvenu zvezdu strelac je bio Drizić, te je utakmica završena rezultatom 4:1. Crvena zvezda je slavila i u revanšu, minimalnim rezultatom, a gol je postigao Robert Prosinečki. Nakon ovog dvomeča, Crvena zvezda je izjednačila u ukupnom skoru protiv ruskih klubova na 1:1.

Na sledeći susret Crvene zvezde i ruskog kluba čekalo se do 11. avgusta 1998. godine. Tada je Zvezda u okviru kvalifikacija za Kup UEFA igrala protiv Rotora. Zvezda je bila favorit, ali je zabeležila dve tesne pobede identičnim rezultatom: 2:1. Prva utakmica ponovo je odigrana u Beogradu. Crena zvezda je golom Dalibora Škorića povela 1:0, da bi Rotor izjednačio u 66. minutu golom Abramova. Konačnih 2:1 postavio je Perica Ognjenović u 90. minutu. Crvena zvezda je igrala u sastavu: Jevrić, I. Dudić Bjegović, Bajčetić, Bunjevčević, Ilić, Škorić, Gojković, Pantelić, Aćimović i Ognjenović. Ekipu je sa klupe vodio Milorad Kosanović. U revanš susretu odigranom dve nedelje kasnije, Rotor je vodio 1:0 i imao prolaz u svojim rukama sve do 74. minuta, kada je Perica Ognjenović doneo slavlje svojim navijačima. U 80. minutu, Ivan Dudić je otklonio sve nedoumice oko pobednika, a Crvena zvezda je na taj način povela sa 2:1 protiv ruskih klubova.


Četvrti odigrani dvomeč je onaj koji crveno-belima nije ostao u lepom sećanju. Šesnaestog septembra 2004. godine, Crvena zvezda je u okviru prvog kola Kupa UEFA trebalo da odmeri snage sa Zenitom iz Sankt Peterburga. Po prvi put, crveno-beli su prvu utakmicu igrali u Rusiji, a ne u Beogradu. Ispostavilo se da je prednost Zenita koju je stekao na svom terenu bila nedostižna, jer je Zenit slavio pobedu od čak 4:0! Crvena zvezda ni u revanšu nije uspela makar da pobedi. Iako je povela golom Marka Pantelića, Crvena zvezda je do kraja utakmice primila dva gola i na taj način neslavno završila takmičenje. Crveno-beli su u Beogradu nastupili u sastavu: Dišljenković, Marković, Luković, Đorđević, Dudić, Biševac, Kovačević, Perović, Žigić, Janković, Pantelić. Trener je bio Ratko Dostanić.

Crvena zvezda je protiv ruskih klubova stigla u novo vođstvo (3:2) nakon letošnjeg dvomeča sa Krasnodarom. Ove utakmice svi se vrlo dobro sećaju pa se nećemo baviti detaljima. Ali, još jednom ćemo pohvaliti ceo stručni štab i sve fudbalere koji su uradili veliki posao pre šest meseci. Golovi Srnića, Pešića, Radonjića i Kange ući će u slavnu istoriju našeg kluba. A toliko je još neispisanih stranica koje čekaju da ovekoveče nove Zvezdine heroje…

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама