Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Извештаји и анализе

Ubedljiv poraz Zvezde protiv Makabija

U okviru 19. kola Evrolige košarkaši Crvene zvezde zabeležili su treći uzastopni poraz. Na gostujućem terenu crveno-beli poraženi su od ekipe Makabija rezultatom 72:89. Tokom druge deonice Makabi je stigao do dvocifrene prednosti, koju je Zvezda pretila da istopi u trećem periodu, ali je njihov nalet prekinuo Džekson, koji je sjajno predvodio svoju ekipu.

Gostujuća ekipa ušla je u ovaj meč u oslabljenom sastavu, Dušan Alimpijević nije mogao da računa na povređenog Antića, koji nije ni doputovao u Tel Aviv, ali se ekipi priključio oporavljeni Ognjen Dobrić. Startnu petorku Crvene zvezde činili  su: Lesor, Bjelica, Lazić, Dangubić i Ročesti 

Nijedna ekipa nije iskoristila prve napade, te je nakon više od minuta igre prvi koš upisao Lesor, koji je na taj način doneo Zvezdi početnu prednost. Nakon nekoliko propuštenih prilika, poenima Parahovskog i Džeksona, košarkaši Makabija preuzeli su vođstvo, da bi Rol poenima sa linije penala i poludistance odveo svoju ekipu na plus sedam (12:5). Usledio je tajm-aut Dušana Alimpijevića, a potom i poeni Bjelice iz reketa i Enisa sa distance, čime je gostujući tim stigao do rezultatskog izjednačenja (14:14). Zakucavanjem Tajusa Makabi je ponovo vodio, dodao je Kejn dva poena, a nakon alej-upa za Tajusa “ponos Izraeala” vodio je sedam poena razlike (23:16).

Druga deonica otvorena je dvojkom Feldina, ali je domaćin uzvratio sa pet vezanih poena što ih je dovelo do dvocifrene prednosti (28:18) prvi put na utakmici. Feldin je bio precizan na liniji penala, ali je odmah nakon toga napustio parket zbog povrede zgloba, što bi moglo da predstavlja veliki problem za crveno-belu ekipu. Sredinom deonice, poenima Jovanovića Beograđani su smanjili zaostatak na šest poena (26:32). Pojačali su ritam domaći igrači, pa su poenima Tajusa pod košem, a zatim i Rola sa poludistance došli do prednosti od 11 poena (38:27) u finišu prvog poluvremena. Odličnim prodorima i koševima sa poludistance ekipa iz Izraela povećala je svoju prednost do kraja druge četvrtine (47:29).

Sa istom startnom petorkom Zvezda je otvorila drugo poluvreme, te je Lazić oprobao šut sa distance, ali bezuspešno. Već u drugom napadu Lesor je zabeležio sjajnu blokadu nad Tajusom, da bi na drugoj strani Bjelica efektno zakucao za 33:50. Uz nešto agresivniju odbranu i poene Bjelice, Lesora i Ročestija, crveno-beli smanjili su zaostatak na 10 poena (43:53). Loše napada Makabija iskoristila je Zvezda, pa je Bjelica pogodio iz reketa, ali je tu mini-seriju prekinuo Tajus zakucavanjem. Usledili su nekoliko loših napada kojibsu koštali Zvezdine košarkaše da se još više rezultatski približe, a nakon loše komunikacije u odbrani usledio je tajm-aut Alimpijevića. Džeksonovim prodorom i pogotkom za dva poena ponovo se ekipa Makabija odlepila na 12 poena prednosti (64:52).

Početkom poslednjeg perioda utakmice ređali su se poeni na obe strane, ali se prednost nije smanjivala. Crveno-beli pokušavali su preko Bjelice, Lazića i Rocestija da smanje zaostatak, ali nisu uspeli da priđu na manje od deset poena. Zbog pete lične greške Dangubić je morao da napusti teren, a umesto njega u igru je ušao Davidovac. Četvrti faul načinio je i Bjelica u tako poslao Džeksona na liniju penala, a on je iskoristio sva tri i odveo Makabi na plus 16 (81:65). Tek što je ušao na parket, Dobrić je pogodio sa distance, a Jovanović je dodao još dva poena nakon kontre. Do samog kraja deonice Makabi je povećao prednost na 89:75.

Najefikasniji igrač u našoj ekipi bio je Milko Bjelica, koji je upisao 13 poena, a pratili su ga Ročesti i Lesor sa po 10 postignutih poena.

Košarkaši Crvene zvezde su na ovaj način zabeležili 12.poraz u okviru Evrolige. Naredni meč naše momke očekuje već u ponedeljak, kada će se u okviru ABA lige sastati sa ekipom MZT-a, dok je sledeći Evroligaški duel na programu 26.januara, protiv Olimpijakosa.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама