Košarka Košarka/Evroliga Košarka/Izveštaji i analize

Novi poraz Zvezde, Ročesti i Dangubić nedovoljni za Himki

JAMES FELDEINE Dzejms Feldin i TAYLOR ROCHESTIE Tejlor Rocesti kosarkasi Crvene zvezde na utakmici Evrolige protiv Anadolu Efesa u hali Pionir, Beograd 08.12.2017. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Crvena zvezda, Evroliga, Anadolu Efes

U okviru 18.kola Evrolige košarkaši Crvene zvezde zabelezili su poraz od ekipe Himkija rezultatom 70:79. Gotovo nepogrešiv Ročesti  vodio je crveno-belu ekipu tokom čitave utakmice,  ali to nije bilo dovoljno. Sredinom meča domaća ekipa imala je i dvocifrenu prednost, ali veliki pad u igri u poslednjoj deonici iskoristili su igrači Himkija i, predvođeni Švedom, preokrenuli utakmicu u svoju korist.

Pre samog početka utakmice, kapiten Crvene zvezde, Branko Lazić i Neša Ilić uručili su bivšem igraču Zvezde, Čarlsu Dženkinsu dres, sto je izazvalo brojne aplauze prepune hale “Aleksandar Nikolić”.

Trener Alimpijević odlučio se za startnu petorku: Lazić, Ročesti, Lesor, Dangubić i Bjelica, pa je nakon, sada već tradicionalnog nadglašavanja Evroligine himne, utakmica mogla da počne.

Trojkom Dangubića Zvezda je došla do prednosti od jednog poena, ali je Anderson uzvratio na isti način, te vratio Himki na plus dva. Fantastično je Dangubić otvorio utakmicu, vezao je četiri pogotka sa distance i doneo crveno-belima prednost 14:5 sredinom prve deonice. Faulove Lazića, Dangubića i Davidovca kažnjavao je Šved sa linije penala, ali su Ročesti i Feldin održavali konstantnu prednost Zvezde, uz dobru skok igru Lesora a kasnije i Enisa. Pred sam kraj četvrtine obe ekipe ušle su u kontra ritam, mašili su Feldin i Enis zicere, dok je Bjelica bio neprecizan na liniji penala. Ipak, igrači Himkija nisu umeli ovo da kazne, Marković i Šved su bili neprecizni ispod koša, pa je ekipa Zvezde na pauzu otišla sa prednošću od sedam poena (21:14).

Sa pet vezanih poena Himkija (Šved 3p, Marković 2p) otvoren je drugi kvartal, pa je Zvezdina prednost smanjena na svega dva poena, a odmah nakon toga usledio je tajm-aut Alimpijevića. Po povratku na teren usledilo je rezultatsko izjednačenje, ali i tehnička za Antića, što Vialtsev nije uspeo da kazni na liniji penala.
Nakon četiri minuta igre, Zvezdini košarkaši su stigli do prvih poena u ovom periodu utakmice, pa su Dangubić i Ročesti vratili prednost na njihovu stranu (28:23). Raspucala su se oba igrača, pa su vezanim trojkama doneli Zvezdi dvocifrenu prednost (37:26) dva minuta pre kraja druge četvrtine. Trojkom Gila nekolilo sekundi pre kraja postavljen je konačan rezultat u prvom poluvremenu (37:31).

Pored Dangubića i Ročestia, jedine poene iz igre u prvom delu upisao je Feldin (2p). U nastavku utakmice, Alimpijević se odlučio da na teren pošalje Antića, Davidovca, Dangubića, Bjelicu i Feldina. Loš početak drugog poluvremena za Crvenu zvezdu, košarkaši Himkija su se najpre približili na samo poen zaostatka, da bi trojkom Dženkinsa došli i do vođstva (37:39). Antić i Dangubić pokušali su da prekinu seriju rivala šutevima sa distance, ali je to ipak pošlo za rukom Feldinu koji je pogodio ispod koša. Ekipa Himkija ušla je u bonus, što je Bjelica iskoristio i pogodio dva slobodna bacanja, a serijom poena crveno-beli košarkaši ponovo su došli do rezultatske prednosti (46:43). Znatno čvršću odbranu zaigrala je ekipa sa Malog Kalemegdana, a ukradenu loptu Lazića iskoristio je razigrani Feldin pogotkom za dva poena. Uzvratio je Anderson pogotkom sa distance, a minimalna prednost se smenjivala na obe strane. Vrlo važni trojku pogodio je Ročesti, da bi nekolilo sekundi pre odlaska na odmor bio precizan i sa poludistance i tako omogućio Zvezdi novu prednost.

U istom ritmu nastavio je Ročesti i u nastavku, ponovo je bio precizan sa distance, ali su potom usledila četiri minuta bez Zvezdinih poena. Ruska ekipa iskoristila je to i preko Monje i Šveda preuzela vođstvo, a seriju promašaja prekinuo je Feldin pogotkom sa osam metara, ali je Himki i dalje bila u rezultatskoj prednosti (60:64). U poslednjm minutu utakmice košarkaši Himkija došli su do prednosti od 11 poena (68:79). Do kraja utakmice crveno-beli košarkaši upisali su još dva poena za konačan rezulat (70:79).

Nakon 18.kola Crvena zvezda ima skor od sedam pobeda i 11 poraza, a naredni meč ih očekuje već u četvrtak, kada gostuju ekipi Makabija.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama