Фудбал Фудбал/Вести

Kako je Zvezda davala golove

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je treću kalendarsku godinu zaredom završila na prvom mestu na tabeli, a takođe, treći put zaredom, Crvena zvezda na kraju godine ima najviše datih golova. Kada se impozantnoj cifri pridodaju i golovi iz Evrope, odnosno Kupa Srbije, dolazi se do zaključka da Zvezda zaista ima čime da se pohvali.

540-krasnodar-25.jpg

Čak 55 puta u Superligi fudbaleri Crvene zvezde uspevali su da zatresu mrežu svojih protivnika. Tačnije, 53 puta, jer su viđena i dva autogola. U Evropi, Zvezda je precizna bila 19 puta, kao i još devet puta u Kupu Srbije što čini cifru za poštovanje: 83! Ričmond Boaći je 23 puta bio strelac, a Aleksandar Pešić je 21 put doneo radost Delijama. Na trećem mestu liste strelaca je Slavoljub Srnić koji je osam puta uspevao da zatrese mrežu. Pešić se, međutim, može pohvaliti da je fudbaler koji je najčešće učestvovao kod golova, jer je pored 21 gola zabeležio i 10 asistencija, što znači da je kod čak 31 Pešić imao učešća. Na drugom mestu ove liste je Ričmond Boaći koji je zabeležio pet asistencija uz 23 gola, a Slavoljub Srnić se sa četiri asistencije i osam golova našao na trećem mestu ove liste.

Crvena zvezda je posebno učinkovita bila u tri ključna perioda svojih utakmica. U periodu od 15. do 30. minuta, Crvena zvezda je uspevala da čak 15 puta zatrese mrežu protivnika. Od 46. do 60. minuta, Zvezda je postigla 14 golova, a isto toliko i u periodu od 75. do 90. minuta. Pet golova postignuto je u nadoknadama prvog, odnosno drugog poluvremena: dvaput su crveno-beli neposredno pre odlazak na odmor tresli mrežu, a tri puta su to činili uoči poslednjeg zvižduka sudija.

Statistika kaže da je Zvezda tokom svojih 38 utakmica tekuće sezone uspela da organizuje 2,590 napada. Od toga, 37% napada (961) napravljeno je po desnoj strani terena. Nešto manje, 34% (891) napada realizovano je na suprotnoj, levoj strani, dok je po sredini sprovedeno 28% (732) napada.

Zvezda je iz pozicionih napada najčešće poentirala — u 39% slučajeva. Iz kontranapada, Zvezda je uspela da postigne 27% svojih golova, dok je 32% golova „palo“ nakon prekida.

Crveno-beli su 11 puta izvodili najstrožu kaznu, a samo dva puta su protivnički golmani bili uspešniji od naših fudbalera. Najviše penala izveo je Ričmond Boaći — sedam, a šest puta je i uspevao da zatrese mrežu. Boaćija sledi Aleksandar Pešić koji je izveo tri kaznena udarca, a dva je uspeo da pretvori u gol. Stopostotnu realizaciju sa bele tačke ima jedino Branko Jovičić, koji je, doduše, samo jednom i pokušao.

Najlepše je pisati o Zvezdinim golovima i napadima u situaciji kada ih ima mnogo kao ove sezone. Nadamo se da će crveno-beli i na proleće nastaviti da igraju efikasno.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама