Hokej Hokej/Vesti

Budućnost hokeja koju treba podržati

Hokej u Srbiji je na aparatima!

Ovo je najblaža dijagnoza koju možemo da napišemo, mada bi neke druge dijagnoze bile merodavnije i tačnije od ove. Nažalost, to je surova istina koja boli prave zaljubljenike u ovaj sport. Trenutno se skoro ništa ne zna o domaćim takmičenjima seniorskih ekipa, kao ni o domaćim takmičenjima selekcija od 12 do 18 godina. Prošle godine je sve još nekako i funkcionisalo, ali ove – NIKAKO. Pokušali smo u nekoliko navrata da putem mejla i telefonskih poziva stupimo u kontakt sa ljudima iz Saveza, ali bezuspešno. Povratne informacije nema ni za leka.

Ipak, u svom tom domaćem sivilu i tami, svetli jedna mala svetiljka. Jeste mala, ali nije zanemarljiva. Naime, radi se o Ligi budućih šampiona, takmičenju za uzrast do 8 i 10 godina, a pod pokroviteljstvom Erste bankeS-Leasing-a, i pod budnim okom jednog od najvećih hokejaških imena na prostorima bivše Jugoslavije i Srbije, Vojina Šilje Koljenšića, koji je i pokretač ovog projekta. Razgovarajući sa g. Koljenšićem čuli smo dosta toga što uliva nadu da za ovaj sport ima spasa. Pre svega, tu je brojnost dece koja se odazivaju na ovaj sport. Skoro svaka ekipa, a njih ima 7 u konkurenciji do 8 godina (Crvena zvezda, Red team, Vojvodina, Spartak, Partizan, NS Stars, Marbo) i 8 u konkurenciji do 10 godina (Crvena zvezda, Red team, Vojvodina, Spartak, Partizan, NS Stars, Marbo, Girls Beograd), ima od 40 do 50 dece u oba uzrasta, što uopšte nije malo. Tu su gore navedeni sponzori koji klubovima doniraju opremu, a oprema za ovaj sport je izuzetno skupa, pa time pomažu i samim roditeljima koji decu daju u ovaj sport, ali i klubovima. Ove godine sponzori će posebno donirati opremu za svakog golmana, a ta je oprema, prema rečima g. Koljenšića, najdeficitarnija i najskuplja. Ali, sponzori imaju i svoje zahteve. Jedan od njih je da se sva zakazana takmičenja održe, a drugi da se odradi i dobar marketing tj. najave i izveštaji sa tih takmičenja. Oni koji bi trebalo najviše da urade, ljudi iz Saveza, sede skrštenih ruku. Ako odete na njihov portal, videćete da su tamo samo bajate vesti jer očito hokej više nikoga na zanima.

A nije da ne može da nam bude bolje. Može, ali to zahteva određena ulaganja, trud, želju i volju. Međutim, kod nas je poznato da svako gleda ima li njega u svemu tome, pa ako se neće lepo omrsiti odmah diže ruke i pušta sve to niz vodu. I onda tako propadaju generacije za generacijama, umesto da stasavaju i promovišu ovaj sport širom Srbije, regiona, pa i Evrope i sveta.

Ipak, mi se nadamo da će barem oni, kojima je stalo da sve to uspe, izgurati priču do kraja i podržati ovaj projekat, a roditelje i njihovu decu ohrabriti da ne klonu kada vide kakva pustoš trenutno vlada u srpskom hokeju. Jer koliko god ova svetiljka bila mala svetleće i u najvećoj tami i verujemo da će biti putokaz mnogima da postoji nada za hokejaško bolje sutra.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama