Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezdina rafalna paljba srušila Efes

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su na krilima fantastične publike Andolu Efes rezultatom 100:81 (29:23, 21:21, 24:18, 26:19). Na taj način Zvezda je zabeležila četvrtu evroligašku pobedu u ovoj sezoni.
Košarkaši Crvene zvezde mts imali su trijumfalni povratak u dvoranu ’’Aleksandar Nikolić’’. Zvezda je svih 40 minuta igrala u fantastičnom ritmu. Ročesti i Davidovac dirigovli su igru u napadu, a šuterske sprave su bile fantastično našpanovane. Zvezda je meč završila sa 14 ubačenih trojki i izvanrednim procentima šuta – 53 odsto za dva, 50 odsto za tri i 83 odsto sa linije penala. Svoje veče definitivno je imao Džejms Feldin koji je je ubacio čak 29 poena (11/16 iz igre).
Ipak i pored fantastične poenterske predstave i ubačenih 100 poena nikako ne treba zanemariti i odličnu odbranu crveno-belih. Izabranici Dušana Alimpijevića primorali su iskusne internacionalce u redovima Efesa da uzimaju izuzetno teške šuteve i to je rezultovalo ubedljivom razlikom na kraju.
Fantastična publika nagrađena je još jednom atraktivnom predstavom crevno-belih i još jednom evroligaškom pobedom. Fantastična madridska noć donela je preko potrebno samopouzdanje, a izvrsno izdanje protiv Efesa potvrdilo odličnu formu izabranika trenera Alimpijevića.
Od početka se igralo u izuzetno brzom ritmu. Zvezda je bila u fantastičnom šuterskom ritmu, a prednjačili su Tejlor Ročesti i Džejms Feldin. Američki dvojac u crveno-belom je ubacio kombinovano čak 21 u prvoj deonici bili najzaslužniji za vođstvo 29:23.
Crveno-beli su prvom periodu pogodili pet trojki iz sedam pokušaja, a jedini razlog zašto prednost nije bila veća jesu slobodna bacanja gostiju. Efes ih je u prvom periodu izveo čak osam i pogodio sedam.
Izabranici Dušana Alimpijevića su bili u nezadrživom ritmu. Odbrana je bila sve bolja, a napad jednako tečan kao na početku igre. Sjajan protok lopte obezbedio je Dobriću i Dangubiću da nastave gde su stali Feldin i Ročesti. Trojka za trojkom, a potom i prodor Ognjena Dobrića doneli su prvo osetnije vođstvo crveno-belima. Za svega 13 minuta igre, Zvezda je ubacila 41 poen i imala 12 poena prednosti (41:29).
Razigrali su se Danston i Štimac. Upravo su oni bili najzaslužniji a seriju rivala 11:4 koja je primakla Efes na pet poena zaostatka (45:40). Usledio je kvar na semaforu koji je prilično oborio ritam utakmice, ali nije umanjio energiju u redovima Zvezde.
Borba za svaku loptu je i dalje bila prisutna, a to je donosilo i ofanzivni skok u kom je prednjačio Janković. Do poluvremena crveno-beli su sačuvali vođstvo od šest poena – 50:44.
Energija sa početka meča ponovo se pojavila početkom trećeg perioda. Publika je davala veliku snagu crveno-belima koji su bili izrazito agresivni i ubrzo su ponovo stekli dvocifreno vođstvo koje je nakon trojke kapitena Lazića iznosilo plus 13 (62:49).
Štimac je na krakto prekinuo seriju, ali je Zvezda bila u ritmu. Ročesti i Lesor su pronašli konekciju u pik en rol igri i donosili Zvezdi lake poene. Danston je bio sjajan, pogađao je i nekarakteristično sa distance, ali je ovo bilo Feldinovo veče. Sjajni Amerikanac domenikanskog porekla, pogađao je i za tri, bio ubitačan u prodoru i držao Zvezdu dvocifrenom odstojanju. Pred ulazak u poslednji period crveno-beli su imali 12 poena prednosti.
Za održavanje razlike i sticanje nedostižne prednosti Dušan Alimpijević je zadužio odbranu i Dejana Davidovca. Sjajni Davidovac je još jednom potvrdio talenat i sjajnu formu i odlično dirigovao napadom crveno-belih. Pogađao je on, Bjelica, Dangubić… a onda je Pero Antić pogodio trojku za ogromnih plus 20 na sedam minuta pre kraja (86:66). Publika je bila u ekstazi i pobednik je bio rešen.
Ostatak posla je za izabranike Dušana Alimpijevića bio rutina, proslavljena je i nova ’’stotka’’.  Trener crveno-belih je nakon meča izneo svoje viđenje velike pobede:
’’Ovo je bila skoro savršena utakmica za nas. Imali smo samo dva minuta slabije igre u odbrani u drugoj četvrtini. Pre utakmice smo rekli da su oni prvi tim u Evroligi po ofanzivnom skoku, tako da moramo da budemo ozbiljni u zagrađivanju. Morali smo da ostanemo agresivni svih 40 minuta. Imaju individualni kvalitet i ozbiljno igraju na strani. A to je da je ovo timska pobeda.

Sada kada razmišljamo o pobedama koje smo do sada ostvarili, vrlo je jasno da su sve one došle posle timske igre i sa timskim duhom. Ima heroja koji se istaknu kroz statistiku, ali ima mnogo malih heroja koji se istaknu dobrim poslom. Njih je večeras bilo mnogo. Izuzetno sam ponosan načinom na koji smo ostvarili ovu pobedu.
Mi smo verovali u sebe i kada je bilo poraza. Od početka sezone smo to pričali, ne zbog alibija, nego zbog realnosti. Ako nemamo presiju za EL, ne znači da treba da ulazimo bez sportskih motiva, ali treba biti realan. Kada pobeđujete u EL, onda lakše stižete do našeg primarnog cilja, a to je ABA. U startu koji, ali ne da nas ne interesuje Evroliga. “
Crvena zvezda mts – Anadolu Efes 100:81 (29:23, 21:21, 24:18, 26:19)
Crvena zvezda mts: Radičević, Dangubić 6 (5as), Davidovac 5, Antić 5, Dobrić 10, Dobrić 10, Feldin 29, Janković 6, Ročesti 11 (6as), Lesor 9 (9sk), Jovanović, Bjelica 9.
Vest preuzeta sa sajta KK Crvena zvezda

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama