Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda stala na korak od preokreta

Košarkaši Crvene zvezde mts umalo su napravili veliki preokret protiv Baskonije. Međutim, iskusni rival je odoleo crveno-belima i na kraju slavio u Beogradskoj areni rezultatom 81:85.
Uz ogromnu potrošnju energije i pokazanu želju crveno-beli su topili vođstvo favorizovanog rivala. Crveno-beli su minus od 12 poena pretvorili u vođstvo polovinom poslednjeg perioda. Ipak, hladnokrvnost iskusnog rivala pokazala se u završnici meča. Prekaljeni internacionalci Džening, Šengelija, Tima i Bubua pogađali su iz teških pozicija i na kraju su Španci slavili rezultatom 81:85.
Na početku meča igralo se veoma čvrsto na obe strane i uoči TV tajmauta na polovini prvog perioda bilo je 9:9. Nakon pauze Baskonija je zaigrala veoma dobro i na krilima prekaljenog Toka Šengelije napravila seriju 11:3 i povela 12:20. Odgovorili su Ročesti i Dobrić, koji je pogodio uz faul, pa su crveno-beli smanjili razliku. Na kraju prve deonice bilo je 17:22.
Zvezda je prilazila, pretila i u dva navrata zaostatak smanjila na samo dva poena.
Nakon neiskorišćenih prilika za izjednačenje, iskusni rival se raspucao. Prednjačio je Met Džening, ali su dobre role imali i Fojtman i Tima. Serija 10:0 odvela je goste na najvećih plus 12 (32:44).
Trener Alimpijević tragao je za pravom petorkom, a veliku energiju u tim uneo je Lesor. Ukradena lopta, a potom i zakucavanje bili su ključni u mini seriji pred odlazak na poluvreme. Zvezda je smanjila zaostatak pred odlazak na veliki odmor (38:47).
Crveno-beli su ušli u drugo poluvreme sa mnogo energije, a prednjačio je razigrani Dobrić. Pogađao je i krao lopte, ali su iskusni rivali imali odgovor. Međutim, nagrada za borbenost morala je da usledi. Stigla je sa tribina odakle je dolazila sve jača podrška.
Dobrićev pogodak uz faul iz ukradene lopte, ukradena lopta Lazića koja je iznedrila trojku Jankovića i publika se potpuno uključila u meč. Zvezda je prišla na minus od četiri poena (48:52). Izabranici trenera Alimpijevića su bili u ritmu, ali je i Baskonija igrala veoma dobro.
Ponovo na korak do preokreta crveno-beli su ispali iz ritma. Baskonija je bila u žestokom ritmu i trojkama napravila seriju 12:6 koja je ponovo odvela goste na dvocifrenu razliku (54:64). Poeni Lesora uz faul primakli su Zvezdu na zaostatak od sedam poena pre početka poslednjeg kvartala (57:64).
Odgovor na trojke rivala bile su trojke Davidovca i poeni Bjelice pa Baskonija nije stekla veće vođstvo. Izabranici Dušana Alimpijevića pokazivali su karakter i nisu odustajali. Nakon tajmauta Zvezdinog trenera u seriju je ušao Matias Lesor. Dva poena, pogodak uz faul i pogodak uz faul. Lesor 8 – Baskonija 0 i crveno-beli su konačno izjednačili – 73:73! Usledili su poeni Davidovca sa linije penala i stigao je preokret – 75:73. Odgovorio je Džening iz ugla, a potom i Fojtman. Baskonija je otišla na tri poena prednosti, a onda je Dobrić pogodio za tri poena. Ipak, Tima je pogodio sa iste razdaljine.
Dva minuta pre kraja Baskonija je imala tri poena prednosti. Dramatična završnica nije izostala, ali je iskustvo rivala bilo presudno. Igrači koji imaju mnogo sličnih utakmica u nogama nadigrali su mladi sastav Crvene zvezde i bili hladnokrvni u odsudnim momentima.
Dušan Alimpijević:
Napravili smo jedan pomak, ali nedovoljan da se dobije utakmica u Evroligi. Baskonija veoma dobro kažnjava svaku grešku. Pozitivna stvar je ta što su se pojavili određeni mladi igrači sa svojim ulogama. Čim taj doprinos imate, igra je bolja, a naručito u odsustvu Pere Antića. On je imao neodložne porodične obaveze i zato je morao da otputuje hitno u Makedoniju.
Onog trenutka kada ova ekipa bude imala kontinuitet starijih i mlađih igrača, kada to postane standard. Kada imate ograničavajući faktor budžeta, što je normalno i svako mora da se nosi u Crvenoj zvezdi. Nema kuknjave, naša prednost treba da bude mladost. Ali, da li očekujete da takav mlad tim bude bolji u oktobru nego u martu? Ja ne očekujem.
Crvena zvezda mts – Baskonija 81:85 (17:22, 21:25, 19:17, 24:21)
Crvena zvezda mts: Radičević, Dangubić, Davidovac 7, Lazić 2, Dobrić 17, Feldin 10, Apić, Janković 8, Ročesti 4 (5as), Lesor 19, Jovanović 5, Bjelica 9 (6sk).
Vest preuzeta sa sajta KK Crvena zvezda
Скочи на траку са алаткама