Фудбал Фудбал/Вести

Veterani Zvezde gostovali u Austriji

Veterani FK Crvena zvezda su u petak, 10. novembra, gostovali u Beču i protiv FK Rapid iz Beča igrali nerešeno — 3:3, (2:0).

540-veterani-7632.jpg

Glavni i najveći grad Austrije, nekadašnjeg Austrijskog carstva i Austrougarske monarhije koje su svojevremeno bile među najvećim svetskim velesilama, Beč, je već vekovima jedna od najznačajnijih tačaka na mapi Evrope. Kao takav ove jeseni je ugostio Zvezdinu veteransku delegaciju. Najbolji austrijski klub SK Rapid iz Beča na dresovima ima ispisane tri zvezdice, što znači da je najtrofejniji austrijski fudbalski klub sa 31 titulom prvaka Austrije, i dostojno se suprostavio veteranima Zvezde.

Beč je metropola koja ne prestaje da fascinira i privlači namernike iz svih krajeva planete, carski grad neverovatnog sjaja koji nije uspeo da potamni ni drugi svetski rat u kojem je potpuno uništena skoro četvrtina ukupnog arhitektonskog fonda. Beč je danas jedan ogroman muzej na otvorenom gde svaka fasada priča sopstvenu priču, sve jednu interesantniju od druge. Kao drugi najveći grad nemačkog govornog područja (posle Berlina), Beč je toliko pun sadržaja da je i mesec dana premalo da se obiđe sve što je iole vredno videti, ali ono najosnovnije su veterani obišli autobusom u pratnji domaćina Predraga Kojića i domaćice Vesne, koja nas je ljubazno i sa velikom radošću upoznavala sa Bečkim znamenitostima.

Dva dana su veterani Crvene zvezde bili gosti naših vernih Zvezdaša kojima je crveno bela boja u srcu. Kompletnu organizaciju na sebe je preuzeo naš biznismen iz Beča gospodin Predrag Kojić, koji se svojski potrudio da bude odličan domaćin i da se u Beču osećamo kao kod svoje kuće, jer u ovom dvomilionskom gradu živi oko 150.000 naših ljudi koji su na radu u Beču. Još jednom se pokazalo da je Beč najsrpskiji grad u dijaspori, sa ogromnom armijom navijača FK Crvena zvezda koji su na svakom koraku i u velikom broju iskazivali veliko poštovanje i ljubav prema svom klubu.

Iako je petak bio radni dan, delije iz cele Austrije i udaljenog Graca i Salzburga, odakle je došla jedna veća grupa porodičnih navijača da prisustvuju jednom lepom spektaklu i na licu mesta vide bivše zvezdine asove. Pred samu utakmicu i tokom cele utakmice gromoglasno su podržavali svoj klub.

U delegaciji veterana Zvezde bilo je mnogo legendi kluba: Jovan Aćimović,  Stanislav Karasi, Vladimir Petrović, Miloš Šestić, Zdravko Borovnica, Mile Jovin, bivši fudbaler Crvene zvezde i aktuelni ambasador RS u Crnoj Gori dr. Zoran Bingulac, ( Dragan-Dane Stojanović,Branimir Kantar, dr Ranko Todorović, Božidar Đorđević, Braca Šovran, novinar Branislav Jocić).

U prošlosti su ova dva kluba iz Srbije i Austrije odigrala ukupno 12 utakmica. Zvezda je mnogo uspešnija sa osam pobeda, dva nerešene i dve izgubljene utakmice. Ovo je bila prva utakmica veterana dva kluba, kako smo čuli u najavi i tradicionalna, jer su dva najpoznatija i najtrofejnija kluba u prošlosti bili perjnice Evropskog fudbala pre 60 godina.

Veterani i rukovodstvo kluba su bili smešteni u Hotelu „Kortjard Mariot“ u Prateru. Na ručku veterani Zvezde su bili gosti restorana „Semendrija“ u Beču i njegovog poznatog vlasnika Predraga Barnića, koji se pokazao kao odličan domaćin sa svojom uslugom u restoranu, gde su bili prisutni verni navijači-delije iz Beča na čelu sa Peđom i njegovom porodicom, inače rođenim Banjalučaninom.

U Bečkom kvartu Švechat na stadionu Rudol Ton igrana je utakmica pred 6.000 navijača, a polovinu su činili naši navijači. Bečki Rapid se suprostavio Zvezdi sa dobrom ekipom, koja je imala nekoliko poznatih asova kao što su: Krankl, Hercog, Šutel…

Sama utakmica je protekla u dobrom ritmu. Bivši asovi su na momente pokazali da se radilo o evropskoj klasi na terenu. Stanislav Karasi kao najstariji sa 71 godinom nosio je i kapitensku traku, igrali su i Vladimir Petrović i Miloš Šestić. Svi oni su izdržali po jedno poluvreme. Crvena zvezda je uspela da preko Vladimira Tintora dođe u vodstvo od 2:0, iako su fudbaleri Rapida imali nekoliko izglednik prilika za gol.

Na poluvremene se otišlo rezultatom 2:0 za Zvezdu. Prijatna atmosfera pod reflektorima na stadionu Rudolf Ton je bila obogaćena i bakljadom i zvezdinim transparentima, tako da se činilo utisku da je Zvezda bila domaćin na ovoj utakmici.

U drugom poluvreemenu su domaćini na prelepoj travnatoj podlozi pokazali da su pravi majstori fudbala, uspeli su da posle nekoliko uspešnih kontranapada preokrenu rezultat na 2:2, i ovu utakmicu dovedu u neizvesnu završnicu. Poznati fudbaler Hans Krankl je bio veliki problem za Zvezdinu odbranu i pokazao je zašto je bio reprezentativac Austrije i igrač Barselone.

Zvezdini rezervisti iako umorni od dalekog puta odolevali su napadima Rapida. No, pri kraju utakmice, greškom odbrane domaćini su poveli sa 3:2. Mnogi na stadionu mislili su da je ovo i konačan rezultat, ali tri minuta pre sudijinog poslednjeg zvižduka, najbolje se u šesnaestercu snašao Nenad Vanić i golom je spasao čast gostiju. Rezultat 3:3 je ipak realan rezultat i svi su na kraju bili zadovoljni.

FK Rapid igrao  je u sastavu: Kuhbauer, Šutel, Penksa, Hercog, Vagner, Veber, Keglevic,Furk, Krankl, Barešić i Jovanović.

FK Crvena Zvezda igrala je u sastavu: Radulović,Bingulac, Borovnica, Stevović, Vasiljević, Zorić, Petrović,Karasi,Vanić, Tintor i Šestić. Igrali su još: Z. Nikolić, B. Nikolić, Đaković, Dabić, D. Mandić, Krnjevac, Milosavljević. Trener Jovan – Kule Aćimović.

Ispod tribina stadiona Rudof Ton održano je treće poluvreme, damaćini su u kantini za sve sudionike ove utakmice priredili večeru. Uz čuvene Bečke šnicle i po neko pivo ovo druženje je nastavljeno u prijatnoj atmosferi.

Svakako je upečatljiva poseta naših vernih navijača, kao i uvek i ovom prilikom su dokazali da je Crvena zvezda takav magnet za publiku i da spaja nespojivo i probija sve nacionalne verske i druge barijere.

Bila je velika čast biti član delegacije veterana FK Crvena zvezda, jer Zvezda je ljubav koja večno traje. Delegacija veterana svojim vernim navijačima se odužila sa mnogim poklonima, suvenirima i zvezdinim obeležjima. Svako je dobio po neki program sa zvezdine utakmice i po jednu Zvezdinu reviju, tu su bili i upaljači i olovke i lisnice, a najuporniji su se dočepali i do nekog Zvezdinog dresa, na koji su strpljivo čekali da se potpišu skoro svi veterani i  legende kluba.

Sveopšti utisak; odlična organizacija, vrhunska usluga na svim nivoima, zahvalnost verim navijačima, evropski uslovi što se tiče terena i stadiona i utisak koji je ostavio naš domaćin: Predrag Kojić, skroman, nenametljiv, patriota, veliki Zvezdaš i veliki čovek.

Vest preuzeta sa sajta FK Crvena zvezda

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама