Играчи Историја Фудбал Фудбал Фудбал/Звездаштво

Dovoljno je reći – Šekularac

Autor: Časlav Jakovljević, ”Zvezdi i kup i prvenstvo”

Na današnji dan rođen je Dragoslav Šekularac, druga Zvezdina zvezda. Za tu priliku pročitajte kako je Šekularca opisao Časlav Jakovljević, novinar Večernjih novosti, nakon osvajanja duple krune 1964. godine.

Резултат слика за Dragoslav Šekularac

Šekularac – kao Lou

Sigurno je velika čast za Dragoslava Šekularca što ga trener evropske reprezentacije Helmut Šen poredi sa najboljim napadačem Starog kontinenta Škotlanđaninom Denisom Louom.
– Šekularac je veoma sličan Lou. On isto kao Škotlanđanin izgara u igri, ima sjajan pregled celog terena, koristi svoj dug i precizan šut da bi preneo igru s jedne strane na drugu stranu, konačno on je isto tako ćudljiv i nemiran…

Ali, Šen govori i o nedostacima ovog igrača:
– Za razliku od Loua Šekularac duže zadržava loptu, upušta se ponekad u nepotrebne driblinge i tako koči snagu napada. To mu je najveća mana, koju bi veoma lako mogao da otkloni.

I svi ostali evropski fudbaleri s poštovanjem govore o ”zvezdi” jugoslovenskog fubala.
Golman Jašin je ”opčinjen” Šekularcem:
– To je fenomen, koga je pravo uživanje gledati. On je pravi fudbalski umetnik, koga igra zanese ponekad isuviše i onda čini greške. Ali za gledaoce prava je poslastica videti Dragoslava Šekularca.

Protivnik uvek strepi

Oko ovog igrača stvoren je već mit. Baš zbog toga njegovi drugovi iz ekipe su radosni kada on igra, pošto uliva samopouzdanje, a kod protivnika izaziva strah i poštovanje. Čak nije važno ni da li će ovaj fudbaler biti najbolji ili najslabiji u svome timu.
Posle 18. meseci prvi put se pojavio ponovo u dresu Crvene zvezde protiv Novog Sada. Oko 40 000 gledalaca došlo je da ga vidi. Protivnik je bio fasciniran njegovim prisustvom, a Zvezda je blistala i do nogu potukla ”kanarince” sa 6:1.
Docenije, na sledećim utakmicama ponestalo je snage, a i povreda se pogoršavala. Ali, Šekularac je uvek bio strah i trepet za igrače protivničkog kluba. Na žalost, za Crvenu zvezdu, Šekularac nije mogao da učestvuje u poslednjem finišu u Kupu i prvenstvu. Povreda je ipak bila dovoljno teška i Zvezda je ostala bez svog najboljeg igrača kada je on bio najpotrebniji. Srećom, veliko oduševljenje ostalih fudbalera Crvene zvezde za pobedom ublažilo je izostanak Šekularca sa zelenog polja.

Резултат слика за Dragoslav Šekularac

Da li će otići u inostranstvo? 

Posle svetskog prvenstva u Čileu, 1962. godine evropska štampa je najviše pisala o Dragoslavu Šekularcu. U to vreme ovaj fudbaler je bio najpopularniji na Starom kontinentu. Svi menadžeri Evrope sjatili su se oko igrača kome su nuđene basnoslovne sume. Najuporniji su bili italijanski klubovi Juventus i Fiorentina, ali fudbalski savez Jugoslavije rekao je – ne! Šekularac nije ispunjavao samo jedan uslov da bi dobio dozvolu da igra u inostranstvu: on je tada imao tek 25 godina, a dozvola se dobija kada fudbaler-reprezentativac napuni trideset godina života. Ipak, on se nada da će otići iz Crvene zvezde:
– I sada dobijam laskave ponude. Jedina prepreka je dozvola Saveza, koju bar za sada ne mogu da imam. Ipak, verujem da ću pre svog tridesetog rođendana obući dres neke inostrane ekipe.
Trenutno najviše izgleda da dobije Šekularca ima ekipa Minhen 1860 u kojoj je bivši golman OFK Beograda Petar Radenković. Međutim, jednom prilikom generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije Slobodan Ćosić rekao nam je:
– Na Šekularca računamo i za svetski šampionat 1966. godine u Engleskoj. Pre ovog prvenstva nema gotovo nikakvog izgleda da Šekularac ode u inostranstvo.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама