Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

3. kolo, Evroliga, Himki – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon velike pobede nad Barselonom, pred Crvenom zvezdom su novi Evroligaški izazovi. Ove nedelje je dupli program na redu. Odnosno utakmice protiv Himkija u gostima, i protiv Makabija u Beogadu.

Prvi protivnik ove nedelje je pratično kompletno renovirana ekipa Himkija, predvođena novim trenerom Jorgosom Barcokasom. Grčki strateg je došao u Podmoskovlje, nakon blede epizode u Španiji, odnosno Barseloni. Ekipu su pojačali mnogi igrači, od kojih su i neka poznata lica, poput Stefana Markovića i Čarlsa Dženkinsa.

Himki je imao dovoljno vremena da se spremi za ovu utakmicu, jer u sklopu VTB lige, nisu imali utakmicu za vikend. Takođe nisu ni putovali nigde, jer su poslednju utakmicu u petak igrali kod kuće. Sigurno, da je Barcokas iskoristio taj period za dodatno uigravanje nove ekipe.

Himki, na papiru, kao i svake sezone, izgleda veoma moćno. Pogotovo na spoljnim pozicijama.

Na plejmejkeru, starter je Zvezdin bivši košarkaš, Čarls Dženkins. Popularni Đenka, i ove sezone po svoj prilici imaće ulogu iz Armanija. Prenesi loptu, daj drugom beku i odigraj dobru odbranu na lopti. Pre dve godine, makar je bio u Milanu, ove zime, takve dane će provoditi u hladnoj Moskvi. Njegova zamena je bivši srpski reprezentativac, Stefan Marković. Koji u napadu ima daleko veća zaduženja, pogotovo kada Šved nije na terenu. Ima loptu u rukama, igra u pozicionom napadu i razigrava ekipu. Tokom dosadašnjih 5 utakmica, već je podelio 30 asistencija. Šut za tri poena je dobro poznata falinka u igri Markovića.

Na pozicijama beka šutera, i niskog krila, Himki možda izgleda najmoćnije. Aleksej Šved, Džejms Anderson i Tajler Hanikat. Uz kombo beka Igora Vjalceva i krilo Andreja Zubkova, to je 7 igrača koji formira spoljnu liniju kluba iz Rusije.

O prva tri igrača ne treba trošiti mnogo reči. Aleksej Šved je alfa i omega ekipe, najbolji ruski košarkaš nekoliko godina unazad. Kada je on na terenu, lopta je isključivo u njegovim rukama. Voli iz bloka da digne šuteve sa distance. Postoji nekoliko napadačkih setova koji su isključivo posvećeni njegovim otvaranjima, gde nije strano da se i u nekoj vrsti pika on igra kao igrač koji ide u blok. Kao da ta napadačka artiljerija u njegovim rukama nije dovoljna, čelnici Himkija su doveli i Džejmsa Andersona, koji je evropsku košarkaku javnost zadivio još tokom njegove prve sezone u Žalgirisu. Izuzetan šut za 3 poena, i fantastičan poenter. Sposoban je da postiže poene na različite načine. Da na tim pozicijama, ne bude sve u napadu, postaraće se povratnik u redove žuto-plavih Tajler Hanikat, koji do sada još uvek nije odigrao nijednu utakmicu za Himki ove sezone. Igor Vjalcev je pre svega specijalista za 3 poena, kao i mnogi ruski bekovi. Ulazi po potrebi na 7-10 minuta, da odmori neke bitnije igrače, napravi faulove do bonusa, ako ga ekipa nije ispuila. Andrej Zubkov je košarkaš koji igrom može da odgovori zadatcima na obe krinilne pozicije. Polivalentan je, i može da odgovori na neke defanzivne zamisli Barcokasa. Kao i Vjalcev, takođe ima dosta dobar šut za 3 poena. Obojica nemaju neki preveliki broj šuteva po utakmici, jer su njihova zaduženja u igri jasno definisana. Zubkov u odsustvu Hanikata, najčešće igra na poziciji četvorke, jer je nisko krilo rezervisano za minute Andersona i Šveda.

Na poziciji 4, prva opcija je Entoni Gil. Ovo mu je druga sezona u Evropi. Tokom prve je nastupao u Turskoj, pod bivšim trenerom crveno-belih Aleksandrom Trifunovićem. Raznovrsna četvorka, koja ume da pogodi šut za tri poena. Sa svojih 203cm, izuzetno je aktivan na skoku, pogotovo defanzivnom. Nešto je laganiji, tako da bi Milko Bjelica imao neku vrstu prednosti u pozicioniranju na niskom postu. Njegova zamena je iskusni ruski košarkaš, Sergej Monia. Monia od početka sezone nema neku napadaču ulogu u novom sistemu, praktično nije ni uzimao šuteve. Za 50-ak minuta na terenu od početka sezone, šutirao je iz igre 4/7.

Pozicija centra je rezervisana za možda i par koji poseduje u tandemu najbolje fizičke predispozicije, iako je tu još mnogo centara sličnih karakteristika u Evropi. To su Malkom Tomas i Tomas Robinson. Zbog dosta igre u pikenrolu Šveda i Markovića, njihova napadačka produktivnost je velika. Do sada iz igre, odnosno za 2 poena šutiraju kombinovano 39/60. To je 65%. Završavaju sve iznad obruča i agresivni su u tim situacijama. Obojica su visoko oko 207cm. Iskakanje u piknerolu, protiv njih dvojice, neće biti moguće u toj meri, jer ako lopta dođe do njih u toj situaciji, oni će napadati obruč. Stefan Marković zaista pokušava na najbolji mogući način da ih spoji sa obručem. Ako ta pikenrol igra ne uspe. Uvek su tu šuteri okolo poput Džejmsa Andersona, kao uostalom i individualna kreacija Šveda. Treći centar, koji je u ovom tandemu možda i višak, jeste crnogorski reprezentativac Marko Todorović.

Ono što Barcokas treba da donese ovoj ekipi, da možda i ponovi uspeh koji je imao sa Lokomotivom, jeste disciplina. Pre svega u odbrani. Na početku prelaznog roka video se taj trend. Dženkins, Marković, Hanikat… Atlete na poziciji petice, još više su dale utisak toj defanzivnoj spoljnoj liniji.

Utakmica se igra u utorak 24.10., sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама