Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Звездаштво

Svečanost pred Arsenal

Pred važan meč u Ligi Evrope protiv Arsenala u Medija centru stadiona „Rajko Mitić“ organizovan je svečani koktel kome su prisustvovali fudbaleri koji su 1978. godine pobedili londonski klub u osmini finala Kupa UEFA i naši aktuelni prvotimci.

kokovojevestNIK_5451.JPG

Generacija koja je odvela Zvezdu do finala Kupa UEFA 1978. godine, pobedivši u osmini finala Arsenal, podsetila se dva dana pred novi susret ovih ekipa, kako je to tada izgledalo. Naši prvotimci u špaliru dočekali su junake tadašnjeg susreta, Cvijetina Blagojevića, Vladimira Petrovića, Dušana Savića, Zdravka Borovnicu, Miloša Šestića, Mileta Jovina, Živana Ljukovčana, Aleksandra Stojanovića, Nedeljka Milosavljevića, Dragana Miletovića kao i asistenta tadašnjeg trenera Branka Stankovića, Stevana Ostojića.

Nisu zaboravljeni ni Nikola Jovanović, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Jurišić, Duško Lukić, Zlatko Krmpotić, kao ni pokojni Đorđe Milovanović, Zoran Simić, trener Branko Stanković, pomoćnik trenera Bora Kostić i trener golmana Vladimir Beara.

Prisustvovao je i tadašnji sportski direktor, a sadašnji počasni predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić. On je istakao da je ova generacija Crvene zvezde time što je stigla do finala Kupa UEFA u sezoni 1978/79. ostavila ogroman trag i da je nepravedno zapostavljena. Džajić je rekao da se danas malo govori o velikom uspehu koji su oni ostvarili, a koji je gotovo jednak onom iz 1991. godine.

– Ovi momci što su sada ovde moraju isto tako da igraju u četvrtak. Ne treba im stavljati nož pod grlo, niti stvarati pritisak. Oni su talentovani i znam da će protiv Arsenala dati sve od sebe – rekao je Džajić.

Uz veliki aplauz svih prisutnih Zvezdini veteran dobili su replike tadašnjih dresova crveno-belih i napravili novu timsku fotografiju za istoriju.

Sve ovo probudilo je stara sećanja na ovaj dvomeč, pa su anegdote i zanimljiva sećanja sama navirala. Dušan Savić prisetio se kako je pola sata pre utakmice u Londonu video golmana Arsenala Pata Jeningsa kako jede sendvič i obavestio trenera Stankovića da on neće igrati. Međutim, kada je izašao na zagrevanje, Jenings je već bio na golu. Sa bine je Dule Savić poručio aktuelnim Zvezdinim igračima da želi da oni ponove uspeh njegove generacije i da bi bio srećan kada bi u četvrtak ponovo bilo 1:1. Jovin se prisetio kako se na Hajberiju čitava ekipa prvi put susrela sa podnim grejanjem, kada su ušli u svlačionicu. Takođe, na njega je utisak ostavilo to što je Arsenalov stadion 15 minuta pre utakmice bio potpuno prazan, a za deset minuta više nije bilo slobodnog mesta.

Da priča bude potpuna potrudili su se glumci Aleksandar Radojičić i Nebojša Glogovac koji je izveo čuvenu repliku iz filma „Munje“ u kojoj govori o golu na Arsenalovom stadionu i oduševili sve prisutne.

Ovo lepo druženje svi su napustili sa jednom željom, da Zvezda, posle 39 godina, ponovo pobedi Arsenal.

Vest preuzeta sa sajta FK Crvena zvezda

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама