Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Poraz na premijeri

Crvena zvezda je u Litvaniji igrala prvi meč ovogodišnje Evrolige protiv Žalgirisa. Podmlađena ekipa predvođena, takođe, mladim stručnjakom Dušanom Alimpijevićem je poražena na predstavljanju novog sastava u najjačem evropskom takmičenju. Konačan rezultat 78:76 govori dosta o neizvesnosti ovog meča. Timovi su se više puta smenjivali u vođstvu, ali na kraju je tas na vagi ipak otišao u korist ekipe Šarunasa Jasikevičiusa. Zvezda je u ovom meču igrala bez Nemanje Dangubića.

Milko Bjelica - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB17
foto: www.euroleague.net

U jako tesnoj utakmici, sve se lomilo u poslednjim sekundama kada su domaći izgubili loptu, a Zvezda dobila 12 sekundi za poslednji napad. Ali šut Ročestija iz driblinga ipak nije doneo veliko slavlje crveno-belima.
Ipak da krenemo od samog početka. U poenterski slaboj prvoj četvrtini, igralo se koš za koš. U Zvezdi, očekivano, poeni su raspoređeni podjednako. Ali ovaj deo igre je okarakterisan lošim procentima šuta i mnoštvom izgubljenih lopti. Rezultat 15-13, za Žalgiris, se može pripisati i odličnim odbranama, ali ipak utisak je da su napadi jako loše organizovani i da lopta jednostavno nije htela kroz obruč na obe strane.

Drugi period je sama suprotnost prvom, poenterski neverovatna četvrtina, skoro u rangu NBA četvrtina. Igra je tekla glatko, bez puno “carinjenja” lopte. Džejms Feldin je pokazao svoju ofanzivnu raznovrsnost , ubacivši 8 poena u ovom periodu. Sa druge strane, Micić i Jankunas razigravaju domaćina koji drži prednost i na poluvremenu ima 3 poena razlike, 43:40.

Kevin Pangos - Zalgiris Kaunas - EB17
foto:www.euroleague.net

Na samom početku drugog dela igre, Žalgiris pravi seriju 4:0, preko Dejvisa i Pangosa. Zvezda se preko Radičevića i Bjelice vraća u meč, da bi poenima Ročestija, Antića i Dobrića, te sjajnom timskog odbranom, serijom 12:3, na kraju treće četvrtine imala prednost 53:57.
Ali onda su se pokazale boljke neuigranog tima. Domaćin na krilima navijača, pravi prednost, odgovara serijom 15:5, odlazi na, mnogi su pomislili nedostižnih +7. Zvezdina borbenost, pre svega preko Pere Antića i Ročestija , vraća naš tim u meč. Na minut do kraja domaćin ima +4, ali trojka Bjelice 33 sekunde prije kraja ipak daje nadu da se može do pobede. U duelu sa Dobrićem, Ulanovas gubi loptu. Zvezda za poslednji napad ima 12 sekundi. Ročesti pokušava iz driblinga, ali lopta ne prolazi kroz obruč, za veliku radost domaćina. Može se reći da je za premijeru ovo dobra predstava, iako se očekivalo više od pojedinaca.

Ognjen Dobric - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB17
foto:www.euroleague.net

Razlozi poraza:
Pangos na “kašiku” – Možda je ovo naše subjektivno mišljenje, ali Pangos je postigao 6 poena na isti način, prolazi sa loptom sa leve na desnu stranu u prazan reket i postiže poene, sva tri puta visoko na tablu, kako se kaže “kašikom”. Jednostavno ne može se u ovakvoj utakmici dozvoliti tako lagano primanje poena, pre svega, jer je 3 puta urađeno isto, poslednji put na minut do kraja.
Sportska nesreća – Jednostavno nema puno razloga kada se izgubi koš razlike, a imali ste šut za pobedu. To je onih 50-50, ovaj put novčić nije prevagnuo na našu stranu, ali Fortuna će nam se odužiti u nekom meču sasvim sigurno.
Procenti šuta – Jedostavan pogled na statistiku će nam takođe dati odgovor na pitanje o porazu. Domaći su imali bolji šut i za 2, i za 3, te i sa linije penala. Velika razlika u procentima i konačan rezultat se ne “poklapaju”, jer ekipa sa ovakvim procentima šuta, nije trebala pobediti 2 razlike, već mnogo više. Ipak Zvezdina odbrana je isforsirala 21 izgubljenu loptu domaćina i držala rezultatski egal.

Žalgiris – Crvena zvezda 78:76
/15:13, 28:27, 10:17, 25: 19/
Žalgiris : Pangos 14, Dejvis 10, Ulanovas 11, Micić 7, Tupan 2, Jankunas 15, Milaknis 3, Arlauskas, Masiulis, Vajt 10, Kavaliuskas 6, Valinskas
Crvena zvezda: Bjelica 18, Antić 17, Lesort 6, Jovanović, Radičević 3, Ročesti 10, Feldin 8, Dobrić 4, Lazarević, Lazić 5

Скочи на траку са алаткама