Istorija Sećanja Fudbal Fudbal

Na današnji dan „slomljen“ Kajzerslautern

Na današnji dan. 26. septembra 1996. godine, Crvena zvezda je zabeležila jednu od najubedljivijih pobeda u evropskim takmičenjima, a svakako najubediljiviju protiv jednog nemačkog predstavnika.

540-kajzer-436.jpg

U drugoj sezoni od povratka na evropsku scenu (posle ukidanja sportskih sankcija našoj zemlji), Crvena zvezda je ostvarila jednu od pobeda koje će se zauvek pamtiti. Nastupajući u Kupu pobednika Kupova, crveno-beli su eliminisali nemački Kajzerslautern i to na fascinantan način.

Zahvaljujući golu u gostima, Crvena zvezda je najpre u kvalifikacijama eliminisala Harts. Prepreka u prvom kolu bio je nemački protivnik koji je sa klupe predvodio Oto Rehagel. Prva utakmica odigrana je u Nemačkoj, 12. septembra 1996. Domaćin je slavio pobedu minimalnim rezultatom, ali uspeo je da ne primi gol na svom terenu što mu je pružalo značajnu prednost pred revanš u Beogradu.

Trener Vladimir Petrović Pižon odlučio se u revanš utakmici pruži šansu Zvonku Milojeviću, Bratislavu Živkoviću, Predragu Stankoviću, Goranu Đoroviću, Zoranu Njegošu, Nenadu Sakiću, Nenadu Vaniću, Darku Ljubojeviću, Darku Aniću, Zoranu Jovičiću i Perici Ognjenoviću. Puna Marakana od prvog minuta pružala je podršku momcima, ali na poluvreme se otišlo bez postignutih golova, uprkos tome što su dobre prilike imali i Perica Ognjenović i Zoran Jovičić koji je pogodio stativu.

U 46. minutu Vladimir Petrović je načinio odličan potez jer je šansu pružio Dejanu Stankoviću, a osamnaestogodišnji Beograđanin se odužio na najbolji mogući način. Igrao se 55. minut kada je Dejan prihvatio loptu, oslobodio se jednog čuvara, došao nadomak kaznenog prostora i preciznim udarcem po zemlji pogodio donji levi ugao gola. Ispostavilo se da je ovo bio konačan rezultat nakon prvih 90 minuta igre, i ušlo se u produžetke.

Malo ko je mogao i da sanja da će Crvena zvezda u dodatnih 30 minuta uspeti čak tri puta da postigne gol. Mladi Dejan Stanković je do ekstaze doveo čitav stadion ali i sve ljude koji su pratili prenos utakmice kada je u 97. minutu odlično sačekao odbijenu loptu, i potom iz poluvoleja pogodio ponovo donji levi ugao gola.

Dilemu oko daljeg plasmana otklonio je Zoran Njeguš. U drugom minutu drugog produžetka, Njeguš je na gotovo identičan način kao Dejan Stanković u 55. minutu uspeo da savlada golmana nemačke ekipe. Tačku na ovu izvanrednu fudbalsku predstavu stavio je Miodrag Pantelić u 120. minutu. Bila je to brza kontra našeg tima, Pantelić je spretno vodio loptu ka golmanu Reinkeu, potom ga elegantno zaobišao i po četvrti put obradovao sve Zvezdine navijače.

Crvena zvezda i klubovi iz Nemačke odigrali su više izvanrednih utakmica tokom bogate Zvezdine istorije. Umela je Crvena zvezda da zablista upravo protiv najjačih. Za dva dana, sledi novi test, i prilika za revanš Kelnu koji je 1990. godine izašao kao pobednik iz dvomeča sa tada šampionom Jugoslavije.

 

Vest preuzeta sa sajta FK Crvena zvezda

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama