Остали спортови СДЦЗ

Novosađani prejaki za Zvezdu na startu šampionata

Izvor: Šahovski klub Crvena zvezda

Okončana je višegodišnja pauza i šahisti “Crvene zvezde” ponovo su zaigrali u najjačem domaćem klupskom takmičenju. u periodu od samo dve godine Zvezda se vratila u domaću šahovsku elitu, što je zaista veliki uspeh na koji smo posebno ponosni. Ponovo smo sa najboljima, zbog čega ni nije preterano iznenađenje što smo takmičenje u Prvoj ligi Srbije započeli porazom.

Crveno-beli šahisti dali su sve od sebe i zaista im se ništa ne može zameriti. Odlično su igrali, bili dostojan rival, ali su predstavnici “Novosadskog ŠK” jednostavno bili bolji.

Počelo je remijima na drugoj i trećoj tabli. Naš Boško Abramović bio je sjajan u podeli bodova sa najbolje rangiranim srpskim igračem, Robertom Markušom. Ništa manje umeća nije pokazao ni kapiten crveno-belih, Stefan Đurić koji je odigrao nerešeno na trećoj tabli sa Aleksandrom Kovačevićem. Remizirao je i Radovan Govedarica sa Petrom Popovićem na četvrtoj tabli, a pola boda Zvezdi doneo je i Borivoje Vujačić u partiji sa Dejanom Leskurom na šestoj tabli.

“Novosađani” su do trijumfa stigli zahvaljujući pobedama na prvoj i petoj tabli. Turski velemajstor Sanal Vahap posle velike borbe je uspeo da savlada našeg Aleksu Strikovića, dok je bod rivalu doneo i Sarić Siniša u meču sa Sašom Veličkovićem. Na kraju 4:2 u korist “Novosadskog ŠK”.

U ostalim duelima, “Jugović” je savladao “Omladinac” 3.5:2.5. Istim rezultatom je i “Jelica PEP” pobedila “Slogu”. “Itaka” je ubedljivo nadigrala “Svetozar Gigorić” sa 4.5:1.5, dok je istim rezultatom slavio i domaćin “Slovan” u duelu sa “Paraćinom”. Trijumfovao je i “Sveti Nikolaj” koji je sa 3.5:2.5 nadigrao “Naftagas”. Detaljnije o prvom kolu možete pogledati u tabeli 1.

Istovremeno u Novom Sadu odigrano je prvo kolo ženskog šampionata Srbije. Šahistkinje igraju na četiri table. Predstavnice “Zlatara” su bile bolje od “Radničkog” iz Ćuprije sa 2.5:1.5. “Šahmatni kružok” je istim rezultatom savladao BAS, dok su najubedljivije trijumfe zzabeležili “Novosadski ŠK” i “Jelica”, koji su sa po 4:0 nadigrali “Rudar”, odnosno “Somborski ŠK”. Slavio je i Jugović koji je sa 3:1 pobedio Rad. Više detalja možete pronaćiu tabeli 2.

tabela 2

1 Radnički (Ćuprija) 1½-2½ Zlatar (Nova Varoš)
 2 Rudar (Kostolac) 0-4 Novosadski ŠK (Novi Sad)
 3 BAS (Beograd) 1½-2½ Šahmatni kružok (Novi Sad)
 4 Rad (Beograd) 1-3 Jugović (Kać)
 5 Jelica (Goračići) 4-0 Somborski ŠK (Sombor)

tabela 1

1 Omladinac (Novi Banovci) 2½-3½ Jugović (Kać)
 2 Jelica (Goračići) 3½-2½ Sloga Amiga (Kraljevo)
 3 Svetozar Gligorić (Pančevo) 1½-4½ Itaka (Beograd)
 4 Sloven (Ruma) 4½-1½ OŠK Paraćin (Paraćin)
 5 Crvena Zvezda (Beograd) 2-4 Novosadski ŠK (Novi Sad)
 6 Naftagas (Elemir) 2½-3½ VŠK Sveti Nikolaj (Valjevo)

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама