Остали спортови СДЦЗ

Zvezdi prvi Perun Kup!

Bliži se start jesenje ragbi 13 sezone u Srbiji, pa je tako prošlog vikenda vodeća ekipa A grupe Crvena Zvezda gostovala u Bugarskoj. Naš tim je učestvovao na prvom Perun Kupu koji je odigran u Perniku. Bila je to ujedno i promocija ragbija 13 u ovom gradu. Turnir je održan na stadionu Dimova Mahala pred oko 300 gledalaca. Ragbi ima dugu tradiciju u Perniku, a domaći „Valjacite“ dosad su osvojili 30 titula prvaka Bugarske u ragbiju 15.

Perun Kup je naziv dobio po Slovenskom bogu neba i nepogoda Perunu, po kome je ime dobio i grad Pernik. Perun je jedan od najmoćnijih bogova Starih Slovena i poštuju ga svi Rusi, Poljaci, Srbi, Bugari… On je bog gromovnik, a Sloveni su mu se često obraćali da ih zaštiti od suše, zajedno sa svojom ženom Dodolom.

Zvezda je turnir u Bugarskoj iskoristila kao drugu fazu priprema pred nastavak sezone, od koje svi u klubu mnogo očekuju. Narednog vikenda startuju takmičenja u Prvoj ligi Srbije, a za dve nedelje naš tim odlazi na mini turneju u Francusku gde će odmeriti snage sa Tulonom. Odmah po povratku iz Tulona očekuje nas susret Balkanske lige sa Kadikoj Bikovima u Beogradu. Svakako veliko pojačanje u naše redove predstavlja povratak reprezentativca Vladice Nikolića iz Francuske. On je već početkom avgusta meseca preuzeo i ulogu trenera ekipe. S’ obzirom da smo u prvom delu sezone imali nesrećnu povredu kolena mladog reprezentativca Miodraga Tomića koji igra na poziciji druge linije, a zatim slična povreda zadesila je i Denisa Čengaja na poziciji krila. Čelnici kluba traže idealna rešenja na ovim i jačanje na drugim pozicijama, uz najave pojačanja, pre svega iz inostranstva. Nešto više o tome znaće se narednih dana.


Rezultati:
Pernik Valjci 10 (10) – Crvena Zvezda 24 (8)
Lokomotiva Sofija 6 (0) – Crvena Zvezda 36 (18)
Pernik Valjci 28 (16) – Lokomotiva Sofija 8 (4)

Konačan plasman:
1. Crvena Zvezda (Beograd) – 4 boda
2. Valjci (Pernik) – 2 boda
3. Lokomotiva (Sofija) – 0 bodova

Predsednica opštine Pernik prisustvovala turniru i dodelila pehar pobedničkoj ekipi. Predsednik Crvene zvezde Željko Delić joj je simbolično dodelio na poklon figuricu Boga Peruna, i najavio da bi ovaj turnir trebalo da postane tradicionalan. Takođe sa ragbistima Crvene zvezde došli su i predstavnici nevladinog sektora iz Dimitrovgrada sa kojima je razgovarano je i o proširenju saradnje i korišćenju fondova Evropske Unije, u sklopu malogranične saradnje i sprsko-bugarskim projektima. U planu je da se uskoro krene u projekat formiranja ragbi 13 kluba u Dimitrovgradu.

 

Vest preuzeta sa sajta RLK Crvena zvezda

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама