Фудбал Фудбал/Вести

„Fudbal za prijateljstvo“ – Sankt Peterburg

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Peto izdanje dečijeg međunarodnog društveno-odgovornog projekta „Fudbal za prijateljstvo“ organizovanog pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom, okončano je izuzuetno uspešno u Sankt Peterburgu proteklog vikenda.
540-fff-453.jpg

Posle nedelju dana tematskih radionica, seminara, treninga, predavanja o taktici i druženja u duhu devet osnovnih vrednosti projekta — prijateljstva, jednakosti, pravednosti, zdravlja, mira, odanosti, pobede, tradicije i časti, deca sa pet kontinenata sveta su postala deo međunarodne porodice ovog jedinstvenog pokreta koji je ove godine obuhvatio preko dve milijarde ljudi. I ove godine, u korak sa njima na ovoj plemenitoj misiji su išli i proslavljeni fudbalski asovi, medijske zvezde i reporteri, istaknuti sportski funkcioneri i fudbalski asovi poput Bekenbauera, Drogbe, Baie, Ivanovića, Kajta, Drakslera, Gomeza, Aršavina, Timoščuka, Keržakova, Advokata, kao i visoki predstavnici FIFA, UEFA, Međunarodnog Olimpijskog komiteta i Fudbalskog saveza Rusije.

Na četvrtom Međunarodnom fudbalskom turniru prijateljstva, deca uzrasta 12 godina su bila podeljena u osam timova, sačinjenih od osam igrača iz različitih zemalja, vođeni od strane istaknutih učesnika prošlogodišnjih turnira po prvi put u ulozi mladih trenera ekipa. Pobedu je odneo narandžasti tim prijateljstva za koji su nastupili dečaci i devojčice iz Singapura, Španije, Bolivije, Azerbejdžana, Bugarske, Argentine, Češke i Libije.

Završni program projekta „Fudbal za prijateljstvo“ je i ove godine bio „Dečiji Forum“, održan u nedavno otvorenom Ekspoforum centru. Ova izuzetna scenska kulturna, zabavna i nagradna manifestacija je i ove godine podjednako oduševila decu i odrasle učesnike i goste iz celog sveta. Pored više sjajnih muzičkih, horskih, koreografskih i interaktivnih tačaka, međunarodnoj javnosti su predstavljene impresivne statistike o rasprostranjenosti projekta širom sveta koji zbližava decu bez obzira na njihov pol, nacionalnost i fizičke predispozicije. Uručeni su i trofeji najboljem igraču, strelcu, asistentu, najvrednijem igraču i ambasadorima fer-pleja iz ruku asova poput Ivana Zamorana, Takisa Fisasa, Aleksandra Keržakova, trenera Rusije Čerkasova i vodećih funkcionera ruskog i evropskog fudbala. Po završenom Forumu, svi mladi i odrasli učesnici projekta prisustvovali su finalnoj utakmici FIFA Kupa konfederacija, održanom na novom velelepnom Sankt Peterburg stadionu, u kome je tim podmlađeni tim Nemačke pobedio Čile sa 1:0.

Više od 200 novinara je na licu mesta svakodnevno pratilo programske aktivnosti projekta, svojevrsne najave za FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018.

— Ponosan sam što sam predstavljao FK Crvena zvezda i Srbiju u Sankt Peterburgu na ovoj sjajnoj manifestaciji. Nikada neću zaboraviti sve što sam video i doživeo družeći se i igrajući sa mojim vršnjacima iz celog sveta i nadam se da ćemo svi ostati u kontaktu i negovati naše prijateljstvo u godinama pred nama! — izjavio je Luka Poljak, mladi fudbalski ambasador projekta za Srbiju.

Uz njega, našu zemlju u Rusiji su predstavljali i Stefan Maksimović u ulozi trenera Crvene Međunarodne ekipe prijateljstva, Stefan Radujko – mladi novinar i član međunarodnog dečijeg pres-centra, trener Nikola Mitić i dugogodišnji zvanični Ambasador projekta za Srbiju, poznati voditelj i autor Ivan Ivanović.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама