Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Crveno-belo finale

Autor: CZBG, Nikola S. Foto: zvanični sajt KLS, Mondo.rs

Da vam je neko pre početka sezone rekao da navedete finaliste KLS-a, Crvena zvezda bi svakako bila prvi odgovor, ali zaista bi retko kome pao FMP na um, pored večitog finaliste Partizana, kao i mlade, željne dokazivanja ekipe Mege, predvođene NBA talentima. Ali došli do kraja još jedne sezone i u ovom obračunu za trofej će se boriti dva crveno-bela kluba. Zvezdin put do finala je tekao očekivano, u regularnom delu surova dominacija uz samo jedan poraz, od večitog rivala u poslednjoj sekundi. U polufinalu ih je čekala “okrnjena” ekipa Mege, bez Zagorca koji je čitavu KLS proveo u Memfisu. Lagan posao za Zvezdu, ali mora se reći da je odrađen fenomenalno, kao što jedna iskusna i prekaljena evropska ekipa i odigrava takve duele.U sećanju nam je ostala jedna situacija iz drugog meča ova dva rivala, koja samo pokazuje koliko je naš tim kvalitetan, ali i koliko igra smireno završnice. U jednom trenutku na tom meču, Zvezdina prednost je iznosila +16, ali su se domaći vratili na samo -3, rezultat 71-74. Potpuno su crveno-beli ofanzivno stali, što su mladići iz Mege obilato iskoristili i vratili se u meč, ali onda Zvezda pokazuje klasu, još uvek ne može da pogodi u napadu ništa, ali odigravaju 3 napada zaredom neverovatnu odbranu i lome pritisak Mege, Dženkins 2 puta, solo prodorom razbija taj “loš niz” napada. Sve u svemu, očekivano dominantna sezona našeg tima.

Sa druge strane, crveno-beli iz Železnika su potpuno neočekivano ušli u ovo finale. U regularno delu su igrali kvalitetno, ali su upisali 5 poraza, naravno svih 5 od preostala 3 učesnika play-offa. Isti skor kao i Mega, ali prednost u međusobnim susretima su im doneli treće mesto i meč sa Partizanom. Gledajući regularni deo i ABA ligu, Partizan je poprilično lako izlazio na kraj sa FMP-om, 12 i 14 razlike u dva susreta u KLS-u. Stoga nije bilo za očekivati rezultate koji su se desili u polufinalnim utakmicama. Dvije, slobodno se može reći, lake pobede za FMP od 5 i 10 razlike. U prvoj utakmici rezultat deluje kao da je bilo neizvesno, ali FMP je imao dvocifrenu razliku od sredine drugog dela, pa do samog kraja, kada je Partizan spustio razliku, ali nedovoljno. Ako se za prvi meč može reći da je presudio Čović i njegove ludačke trojke, onda je u drugom Alimpijević pokazao taktičku genijalnost i uspio u onome što čak ni Radonjić nije mogao, iskoristio je svaku manu Partizana, zatvorio je perimetar, a Apić i Bolden su držali Lukovića podalje od reketa i ofanzivnih skokova, koji bi držali crno-bele u igri, kada ne ide šut Andrića, Hečera, Birčevića… Takođe, mora se napomenuti da je Alimpijević ovu seriju igrao bez Ostina. Sjajan rezultat za FMP.

Related image

Igrači za praćenje

Pošto Zvezda igra timsku košarku, teško je izdvojiti nekoga, ali to bi iz Zvezde bili Čarls Dženkins, komandant i vođa najbolje odbrane na Jadranu, a verovatno i šire, te udarna igla u tesnim završnicama. Momak kojeg nije strah uzeti odgovornost kada je rezultatska klackalica. Uz njega bi se mogao izdvojiti Kuzmić, jedan od najboljih centara Evrope, koji će voditi žestoku borbu, sa tehnički ne preterano darovitim, ali fizički neverovatno moćnim Apićem.

Još jedan igrač kojeg moramo spomenuti je Dejan Davidovac. Momak od 2,03, koji je u momentima kada su organizatori igre u FMP imali po 4 prekršaja preuzimao odgovornost na sebe što se tiče prevođenja i kreacije. Davidovac je pravi “švajcarski nožić” ekipe, jednostavno reče, sve može igrati, braniti, košarkaške osnove su mu fenomenalne. Kompletan igrač. Uz Davidovca, naravno najbolje partije pruža Čović, ali nećemo staviti fokus na njega, jer je on Zvezda ove ekipe, pogotovo sada u odsustvu Boldena, veće uloge će dobiti Radanov i Ostin. Radanov je mladi kombo bek, po mnogima jedan od najvećih talenata srpske košarke, ima sjajne fizičke predispozicije, može izdržati kontakt, prvi korak i ulaz su mu već sada na zavidnom nivou. Defanzivno, ako nastavi sa razvojem, onda će biti jedan od kvalitetnijih defanzivaca, jer sve potrebno fizički je tu. Ostin, o kojem smo već pisali, protiv Partizana je bio kažnjen, ali sada je jedan od najboljih blokera Balkana, opet u igri. Ono što karakteriše njegovu igru je upravo taj osjećaj za blokade i skok u pravom trenutku, još uvek nije ni blizu one igre koju mora imati da bi se smatrao elitnim zaštitnikom obruča, ali na dobrom je putu. Ofanzivno, meka ruka i odlično praćenje ofanzivnog skoka glavno oružje, ali nije još uvek razvio igru leđima.

Šta očekivati od utakmica?

Zvezdinu defanzivnu dominaciju, pre svega. Nećemo reći da će ova serija biti jednostrana, jer FMP je u seriji protiv crno-belih zaslužio poštovanje, ali za očekivati je da će Zvezda odneti trijum u ovoj seriji. Pre svega, zbog odsustva glavnog igrača FMP-a Boldena. Ipak, ako primeni isti recept kao i protiv Partizana, Alimpijević bi mogao značajno da namuči šampiona. A ako se dođe do majstorice, onda je sve moguće. Zvezda će odbranom i timskom igrom u napadu, opet gaziti i uništavati svaku nadu protivnika, uvek će se tražiti igrač u najboljoj poziciji. Iako je veliki favorit, ne smije se desiti opuštanje, jer serija trojki FMP-a, kao protiv Partizana, može odneti pobedu na stranu Davidovca, Čovića i družine. Najbolja šansa za crveno-bele iz Železnika je taktička klasa mladog Alimpijevića. Ako uspije da zadrži Zvezdu van reketa, ako uspije da im zatvori ofanzivni skok, i natera ih da žive od poludistance i šuta za tri poena, onda ima velike šanse za pobedu. Jer znamo da kada Zvezdi ne ide centralni pik, koji se obično završava poenima iz reketa, onda igra zavisi od pojedinih akcija, najčešće Gudurića i Dženkinsa, a to je već mnogo lakše braniti.   Ovo je jedna od serija gde će svaki ljubitelj košarke naći nešto za sebe i upravo zato je vredna gledanja. Ko voli dobru odbranu uživaće u Zvezdinoj igri, ko voli raznovrstan napad, takođe. Ko voli jednu vrstu run&gun košarke onda će mu FMP-ova igra zaista biti užitak. Ova serija ima sve preduslove da bude fenomenalna.

Obe ekipe su zasluženo došle do borbe za pehar i zato puno sreće i jednima i  drugima, i naravno, neka bolji pobedi! Jedno je sigurno, šampion Srbije će biti neko sa crveno-belim bojama.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама