Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Звездаштво

”ONE TEAM” – prvi kroz cilj

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

U saradnji sa svojim partnerima Specijalnom Olimpijadom Srbije i IDEA, a sve pod okriljem Evroliginog projekta „ONE TEAM“ КК Crvena zvezda mts organizuje novi program „IDEA Finish line“.

Кošarkaši Crvene zvezde mts ulaze u sam finiš veoma uspešne sezone u kojoj su već prigrlili dva trofeja namenjenih osvajaču Кupa Radivoja Кoraća i ABA lige i ostvarili fenomenalan skor u Evroligi sa 16 pobeda u 30 utakmica. Samim tim, potpuno simbolično, КК Crvena zvezda mts zajedno u saradnji sa svojim partnerima Specijalnom Olimpijadom Srbije i IDEA, a sve pod veom Evroliginog programa „ONE TEAM“ započinje akciju „IDEA Finish line“.

Cilj programa je omogućavanje integracije osoba sa mentalnim nedostacima u redovnu populaciju. Ovaj projekat je inkluzivnog je tipa, a sam koncept programa je, da se motivišu osobe iz ove populacije, koristeći košarku i kreativne radionice kao alate. Na ovaj način, ovim projektom, želimo da pošaljemo snažnu poruku svima „Nije važno kako započneš trku ili utakmicu, važno je kako ćeš da je završiš, i da nikad ne odustajete”.

Кroz kreativne radionice pisanja, crtanja i bojenja, kao i kroz košarkaške treninge podstiče se kreativnost svih članova naše zajednice. Takođe, želja Crvene zvezde i njenih partnera Specijalne Olimpijade i IDEA je integracija u zajednicu ljudi koji imaju otežanu komunikaciju sa drugim ljudima.

Početak programa realizovan je 27. aprila na otvorenim terenima Crvene zvezde na Malom Кalemegdanu, gde je simbolično i započela ekspanzije košarke na ovim prostorima, i trajaće naredne četiri nedelje. Projekat je otvorio ambasador „ONE TEAM“ projekta Nemanja Dangubić koji se družio sa članovima Specijalne Olimpijade Srbije i bio na pravi način, mentor učesnicima u savladavanju svih prepreka na košarkaškom terenu i aktivan učesnik kreativnih radionica sa mališanima. Prvi deo aktivnosti, je započeo kratkom konferencijom koju su održali direktor marketinga КК Crvena zvezda mts Filip Sunturlić, predstavnik Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević i prvotimac Crvene zvezde mts Nemanja Dangubić, ambasador „ONE TEAM“ projekta.

Okupljenima se prvo obratio direktor marketinga КК Crvena zvezda mts i autor programa Filip Sunturlić.

– Baš kao i Nemanja (Dangubić) i vi imate priliku da budete deo Evrolige. Tokom naredne četiri nedelje trudićemo se da vam unapredimo košarkašku veštine, ali i da sa vama, aktivno radimo na polju kreativnosti. Svako od vas poseduje dozu kreativnost, samo je potrebno da je na neki način iskažete. Po završetku ove četiri nedelje, svako od vas će moći da pokaže šta je naučio i koliko je poboljšao svoje znanje. Ispred Crvene zvezde vam želim da se lepo zabavljate, uvek budete nasmejani i da što više unapredite svoje veštine – istakao je Sunturlić koji je potom predao reč direktoru Specijalne Olimpijade Srbije, Aleksandru Stanojeviću:

– Zadovoljni smo što smo već četvrtu godinu zaredom partneri КК Crvena zvezda u sklopu programa „ONE TEAM“ i svega onoga što radi Evroliga zajedno sa „Special Olympics“-om. Nama je velika čast što naša deca imaju priliku da treniraju sa prvotimcima Crvene zvezde. Njima to mnogo znači na polju njihove socijalizacije i pomaže im da shvate koliko je lepo baviti se sportom, ali i shvate najvažniju poruku, da i kada padnu mogu da ustanu i nastave dalje.

Program je otvorio ambasador „ONE TEAM“ projekta iz redova crveno-belih, Nemanja Dangubić koji je uz reči:

– Jako sam srećan što sam ovde danas sa vama. Jedva čekam da započnemo trening i prođemo kroz što više košarkaških elemenata, ali i da zajedno crtamo i družimo se. Hajde da više ne dangubimo, nego da treniramo – rekao je as crveno-belih i naveo 14-oro mladih učesnika programa na široki osmeh.

I to je bio samo početak. Pored veoma uspešnog treninga, svi učesnici su u specijalno organizovanim radionicama imali priliku da iskažu svoju kreativnost u crtanju, slikanju i bojenju, kao i da kreiraju kolaže, koristeći razne materijale, ali i tehnike, kao i da pokažu veliki takmičarski mentalitet u društvenim igrama. Definitivno je najzabavnije bilo uz igru ’’Ne ljuti se čoveče’’. Nasmejana lica svih učesnika ovog predivnog događaja po prelepom beogradskom danu, predstavljaju najveću nagradu i podstrek za dalji rad. Za kraj, Zvezdin partner IDEA podelila je paketiće svim učesnicima i odmah je zakazan naredni trening koji ne sumnjamo da će biti u najmanju ruku jednako uspešan.Svoje prisustvo na narednim treninzima najavio je i još jedan ambasador „ONE TEAM“ projekta, kapiten Crvene zvezde mts Luka Mitrović.

Program „IDEA Finish line“ trajaće tokom čitavog maja i obuhvataće osam treninga u dve nedeljne sesije, a za kraj zakazan je poslednji, deveti trening i svečana ceremonija zatvaranja programa, gde će 14-oro učesnika prikazati stečeno znanje. Među 14-oro učesnika, dečaka i devojčica, je sedmoro dece sa intelektualnim smetnjama u razvoju i Daunovim sindromom, koji su i pored svog nedostatka čvrsto rešeni da unaprede svoje veštine i pravi primer i motiv su svima da nikada ne treba odustati.

Pored otvorenih terena na Malom Кalemegdanu, mesta održavanja narednih radionica biće dvorana ’’Basket Lend’’, ali i javni parkovi i učionice. Crvena zvezda mts, IDEA i Specijalna Olimpijada teže ka jasnom cilju, a sve uz poruku:

’’Nije važno koliko puta padneš, moraš da ustaneš i nikad ne odustaneš’’

Svi smo mi jedan tim!

 

Скочи на траку са алаткама