Остали спортови СДЦЗ

Intervju sa RLK Crvena zvezda: “Cilj nam je da igramo jaka internacionalna takmičenja!”

Autor: CZBG

Naš portal uradio je za vas intervju sa Ragbi liga klubom Crvena zvezda. Verovatno malo ko od vas i zna za ovaj sport, ali (kao što ste mogli da primetite) trudimo se da vam koliko-toliko približimo sve “manje” klubove koji su deo sportskog društva Crvena zvezda. Nadamo se da ćete uživati čitajući ovaj intervju, a možda nekada i otići na neku od utakmica koje igra Crvena zvezda.

Foto: Fejsbuk stranica RLK Crvena zvezda

Recite nam o počecima  Ragbi lige u Srbiji, kao i Ragbi liga kluba Crvena zvezda?

Priča o ragbi ligi u Srbiji je vrlo interesantna. Ragbi liga se ponovo igra u Srbiji od 2001, pošto je 1964. u bivšoj Jugoslaviji doneta zvanična odluka da će se igrati samo jedna vrsta ragbija na nivou države (ragbi unija). Prvobitno ragbi liga je osnovana 1953. godine, i prvi klub osnovan u Srbiji su bili zapravo naši rivali – Partizan. RLK Crvena zvezda je osnovan 29. avgusta 2006 i prvi put se takmičio u domaćem prvenstvu 2007. godine.

Da li je Crvena zvezda dio sportskog društva, i ako jeste da li ima odgovarajuću podrsku tog organa?

RLK Crvena zvezda je deo sportskog društva i ima podršku tog organa.

Koja je razlika između BRK i RLK Crvena zvezda, i uopšteno između Ragbi lige i Ragbi unije?

Nisam siguran do koje mere možemo da vam približimo razlike između samih klubova BRK i RLK Crvena zvezda – jedno je sigurno – igramo različite sportove. Ljudima koji nisu upoznati ni sa jednom vrstom ragbija, ova dva sporta deluju vrlo slično. Najočiglednija razlika je broj igrača na terenu – ragbi liga ima 13 igrača na terenu, zbog čega se takođe povremeno pojavljuje pod nazivom Ragbi 13, a ragbi unija ima 15 igrača. U ragbi ligi dva igrača su „uklonjena“ sa terena kako bi se igra otvorila i učinila dinamičnijom. Postoji još dosta suptilnih i tehničkih razlika između dva koda, ali u principu pravila u ragbi ligi su nešto jednostavnija.

Gde se naš klub takmiči i kakva je organizacija Ragbi liga sporta u Srbiji?

RLK Crvena zvezda se takmiči u Srpskoj Ragbi Ligi koja ima domaću ligu i kup takmičenja. Budući da se sport širi i da se novi klubovi uključuju u takmičenje, domaća liga se svake godine restruktuira. Ove godine (2017.) Balkanska Super Liga će biti pokrenuta. U ovo takmičenje će biti uključeni timovi iz Budimpešte, Sofije, Bosne, Beograda i Istambula, koji će biti podeljeni u dve grupe od po četiri tima. Utakmice u kojima je RLK Crvena zvezda domaćin će se igrati na Adi Ciganliji.

Da li postoji plan daljeg razvoja našeg kluba, sa ciljem da RLK Crvena zvezda postane najuspešniji klub u zemlji?

Mi konstantno razvijamo planove za narednih 5-10 godina. Kratkorični ciljevi se tiču održanja uspeha u domaćoj ligi i kupu kao i efikasnog razvoja juniorskih timova. Ovegodine nam je jedan od ciljeva da budemo prvi klub koji će osvojiti Balkansku Super Ligu. Svakako najvažniji cilj je razvoj kluba koji će podržati razvoj svojih igrača usvakom smislu – i na ličnom planu i kao sportiste. Dugorocni planovi su nam ulazaku jedno od internacionalnih klupskih takmičenja. Trenutno se dosta interesantnih stvari dešava u evropskoj ragbi ligi gde su se Tuluz Olimpik (Toulouse Olympique) i Toronto Vulfpak (Toronto Wolfpack) uključili u britansko takmičenje – Super Ligu. Oba kluba su počela da se takmiče u najnižem rangu britanske lige i imali su plan da dođu do Super Lige u roku od 5 godina. Mi vrlo  pažljivo pratimo njihov razvoj. Neki srednjeročni cilj nam bi bio takmičenje u francuskoj Elite 2 ligi.

Foto: Fejsbuk stranica RLK Crvena zvezda

Kako stoji reprezentacija Srbije i koliko reprezentativaca daje RLK Crvena zvezda?

Srbija je verovatno ima jednu od najboljih reprezentacije koje će propustiti ovogodišnji Svetski Kup. Reprezentacija dosta dobro napreduje. Igrači Crvene zvezde čine minimum trećinu nacionalnog tima, što dodatno govori o kvalitetu kluba.
Kako da svi zainteresovani dečaci koji žele da treniraju Ragbi u Crvenoj zvezdi, dobiju tu mogućnost?
Mi redovno posećujemo škole u Beogradu i u Srbiji gde održavamo kratke prezentacije i treninge. Ove godine ćemo imati juniorski tim kada počne sezona u aprilu. Svi zainteresovani dečaci mogu nas kontatirati preko naše fejsbuk stranice https://www.facebook.com/red.star.rugby/, dok nam je internet prezentacija u izradi.
Zahvaljujemo se članu upravnog odbora, RLK Crvena zvezda, Colinu Kleywegu na odgovorima, a našem klubu želimo mnogo trofeja u narednom periodu.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама